Hugo Boss: Ανασυντάσσεται λόγω κρίσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hugo Boss: Ανασυντάσσεται λόγω κρίσης

Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί οίκοι μόδας και πολυτελών προϊόντων ανασυντάσσονται λόγω κρίσης, μειώνουν τις προβλέψεις τους για το 2016 και αλλάζουν στρατηγική κατευθυνόμενοι σε πιο οικονομικά προϊόντα. Αποθαρρυντικά στις προβλέψεις έχει λειτουργήσει και η μείωση της ζήτησης στις αγορές της Κίνας και του Χόνγκ Κόνγκ όπου οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα από το εξωτερικό και όχι από τα υποκαταστήματα που υπάρχουν στη χώρα τους καθώς θεωρούν ότι έξω οι τιμές είναι καλύτερες.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της τάσης αποτελεί ο γερμανικός οίκος μόδας Ηugo Boss ο οποίος είναι γνωστός κυρίως για τα προϊόντα ανδρικής ένδυσης και υπόδησης. Η μείωση των προβλέψεων για δεύτερη φορά μέσα στο εξάμηνο, πυροδότησε σειρά εξελίξεων: ο Διευθύνων Σύμβουλος, Claus-Dietrich Lahrs δήλωσε την παραίτησή του, το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναζητά άμεσα αντικαταστάτη και οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση 4%, ποσοστό το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της αύξησης που σημείωσαν οι μετοχές, οκτώ χρόνια νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Lahrs αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας. Η μετοχή έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων προβλέψεων.

Το έργο του διαδόχου του Lahrs θα είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εξασθένιση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες ώθησαν την επιχείρηση να προβλέψει μείωση σε διψήφιο ποσοστό να στα κέρδη EBITDA την Πέμπτη. Η Hugo Boss δεν θα φθάσει ούτε τον στόχο για προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους 25%. Η αναθεώρηση των προβλέψεων ήταν η δεύτερη μέσα σε έξι μήνες για το γερμανικό οίκο μόδας ο οποίος είναι γνωστός για τα ανδρικά κοστούμια και σακάκια.

H εσπευσμένη αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου δεν θυμίζει τίποτα από τη θερμή υποδοχή που του είχε επιφυλάξει η επιχείρηση όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη θέση, ως διάδοχος του Bruno Saelzer. O Lahrs επιλέχθηκε ύστερα από έρευνα τριών μηνών και η προηγούμενη εμπειρία του στη Louis Vuitton και την Christian Dior έκανε τους υπευθύνους να τον θεωρήσουν ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να πραγματοποιήσει μια στροφή για την επιχείρηση στο γυναικείο κοινό. Το 2013 ο Lahrs προσέλαβε τον σχεδιαστή Jason Wu για να αναπτύξει τη γυναικεία σειρά, ωστόσο το αποτέλεσμα των πωλήσεων ήταν απογοητευτικό εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για ακριβά προϊόντα μόδας στη διεθνή αγορά.

Η μείωση των προβλέψεων για την Hugo Boss έρχεται σε αντίθεση με τον ανακοίνωση της εταιρείας τον Αύγουστο ότι θα επεκτείνει την αλυσίδα των καταστημάτων της για να ενισχύσει τις πωλήσεις στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί οίκοι μόδας βρίσκονται αντιμέτωποι με την πτώση στη ζήτηση στις αγορές της Κίνας και του Χόνγκ Κόνγκ καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν ευκαιρίες και προσφορές στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις της εταιρείας κατασκευής τσαντών Prada παρέμειναν στάσιμες κατά την τελευταία διετία και ο εμπορικός της διευθυντής, Donatello Galli παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο πνεύμα και ο ιταλικός οίκος κατασκευής πολυτελών υποδημάτων, Ferragamo SpA ανακοίνωσε ότι μπορεί να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη. Η πρώτη αντίδραση των επιχειρήσεων του κλάδου , συμπεριλαμβανομένης και της Hugo Boss, ήταν να αναπτύξουν σειρές με χαμηλότερες τιμές στη λογική του affordable luxury (προσιτή πολυτέλεια).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider