Θυσία στο βωμό του Brexit η στερλίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θυσία στο βωμό του Brexit η στερλίνα

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι ανησυχίες για πιθανή αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανησυχίες που καθρεφτίζονται αυτόματα και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αφού μοιάζει αδύνατον για τη στερλίνα να παραμείνει αλώβητη από αυτή την τεταμένη κατάσταση.

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η ιδέα και μόνο πως η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή μη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει κατορθώσει να ταράξει ολόκληρο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ευρωπαίοι ηγέτες, βρετανοί πολιτικοί, αλλά και η ίδια η στερλίνα, έχουν ήδη προετοιμαστεί για τους μήνες υψηλής μεταβλητότητας που έρχονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις που έχουν γίνει στα πηγαδάκια των traders, η αβεβαιότητα που συνοδεύει τη στερλίνα έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

Μόλις πριν από μερικά 24ωρα, το βρετανικό νόμισμα διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός έτους έναντι του ευρώ, παρασυρόμενο από τους φόβους πως οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, θα επιχειρήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά στις Βρυξέλλες στις 18 Φεβρουαρίου. Τι είδους συμφωνία αναζητά ο Cameron; Εκείνη που θα του επιτρέψει να διεξάγει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και τον Ιούνιο.

«Oι traders που δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί, σε ό,τι αφορά την πορεία της στερλίνας», σχολιάζει ο Ipek Ozkardeskaya, στρατηγικός αναλυτής στη London Capital Group.

«Ο κίνδυνος του Brexit είναι πολύπλευρος. Σίγουρα δεν αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για τους αισιόδοξους η τοποθέτηση στη στερλίνα, αλλά του παιχνιδιού δεν μπορούν να ηγηθούν ούτε οι απαισιόδοξοι», υποστηρίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, το βρετανικό νόμισμα μετρά απώλειες έναντι σχεδόν όλων των βασικών νομισμάτων – «αντιπάλων» του – το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο για το δίμηνο Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016 – η στερλίνα μέτρησε απώλειες 8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση, σε διμηνιαία βάση, έναντι του ευρώ από το 2008.

«Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής (θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου) των Βρυξελλών θεωρείται, από πολλούς, η καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας», προβλέπουν οι αναλυτές της βρετανικής Barclays. «Οι πιέσεις στη στερλίνα εν ευθέτω χρόνω, όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και θα ενταθούν», προσθέτουν.

Τονίζουν μάλιστα ότι οι ανησυχίες για τον κίνδυνο του Brexit έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στη βρετανική αγορά ομολόγων. Η μεταβλητότητα – και εκεί – αναμένεται να κορυφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider