Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία «ευκαιρία» για τους τολμηρούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία «ευκαιρία» για τους τολμηρούς

Τους τελευταίους μήνες, η Βραζιλία είναι ένας από τους πιο «hot» προορισμούς για επενδύσεις. Όποια κατηγορία ενεργητικού και αν διάλεγε κανείς, απέφερε εντυπωσιακές αποδόσεις, με τους επενδυτές να επικροτούν έμπρακτα τη βούληση του προέδρου Μισέλ Τέμερ να εφαρμόσει μια σειρά από επώδυνα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειώσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η εικόνα αυτή, όμως, φαίνεται πως άλλαξε άρδην το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τα δημοσιεύματα ότι το Τέμερ έχει εγκρίνει παράνομες πληρωμές προς έναν κακόφημο βουλευτή, ο οποίος σκηνοθέτησε την πτώση του προκατόχου του. Οι επενδυτές δεν αντιμετώπισαν τα νέα με ψυχραιμία, με αποτέλεσμα τα βραζιλιάνικα assets να σημειώσουν ελεύθερη πτώση την Πέμπτη -είτε πρόκειται για το ρεάλ, είτε για τα ομόλογα και τις μετοχές.

Η βίαιη αυτή πτώση, όμως, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ορισμένων διαχειριστών χαρτοφυλακίου που δεν θέλουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που προκύπτουν από κάθε… χάος. «Βραχυπρόθεσμα, οι ειδήσεις αυτές επιδρούν αρνητικά στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών και το κλίμα, αλλά εμείς είμαστε από εκείνα τα fund που προτιμούμε να επενδύουμε όταν πέφτουν οι τιμές», εξηγεί ο Άντριαν Λάντγκριμπι από τη Sagil Capital στο Λονδίνο. «Βλέπουμε ακραίες διακυμάνσεις σε ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων και σε αυτές ακριβώς θέλουμε να τοποθετηθούμε», συμπληρώνει.

Ο Μαρσέλο Ασάλιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, εκτιμά ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά λόγω του ότι τόσο πολλά fund έχουν υπερ-επενδύσει στη Βραζιλία μετά το ράλι των τελευταίων 18 μηνών, τα οποία έσπευσαν να ρευστοποιήσου τα κέρδη τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πώς θα κινηθεί στο εξής η αγορά εξαρτάται από το εάν και πότε θα δοθεί θεσμική λύση στο σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του Βραζιλιάνου προέδρου. «Θα έρθει η ώρα να αναζητήσουμε καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Προς το παρόν, πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Τα στοιχεία ενεργητικού της Βραζιλίας προσφέρουν υψηλή αξία στους επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», σημειώνει.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα καλό «χαρτί» είναι η Ambev, το βραζιλιάνικο παράρτημα της πολυεθνικής ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev. Η Deutsche Bank αναφέρει σε πρόσφατο σημείωμά της προς τους επενδυτές, ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου για να προφυλαχθεί από την έντονη διακύμανση στο ρεάλ.

Ο Γκιγιέρμε Πάιβα επικεντρώνεται στις εταιρείες υψηλής ποιότητας που μπορούν να ξεπεράσουν μια παρατεταμένη πολιτική κρίση και εξασθένιση της οικονομίας και προτείνει τη χαρτοβιομηχανία Fibria Celulose, την εταιρεία οδοντιατρικής ασφάλισης Odontoprev και τον διανομέα καυσίμων Ultrapar Participacoes. «Καλό στοίχημα» θεωρούν οι επενδυτές και τη σιδηρομεταλλουργική Vale, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Global Mining Research στο Σίδνεϊ.

«Όταν μια χώρα όπως η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο του πολιτικού κινδύνου, μια καλή στρατηγική είναι να επωφεληθεί κανείς από τις χαμηλές τιμές για να επενδύσει σε μετοχές ποιότητας», σημειώνει ο Βινίσιους Πασκαρέλι, trader αναδυόμενων αγορών στη Fynsa International από το Σαντιάγκο της Χιλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider