Οι μεγάλοι νικητές του 2015… ο πρώτος απολογισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγάλοι νικητές του 2015… ο πρώτος απολογισμός

Ακόμη κι αν ενέχουν υψηλό ρίσκο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως συνιστούν έναν καθαρό «νικητή», από πλευράς αποδόσεων, για το έτος που φεύγει. Ο λόγος για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα που, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να λάμψουν και το 2016.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της παγκόσμιας βιομηχανίας των hedge funds, μεταξύ των οποίων η BlackRock, η Pimco και η Prudential Financial. Και οι τρεις επενδυτικοί κολοσσοί εκφράζουν τη βεβαιότητα πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, τα ομόλογα των χωρών της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας – τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά – αναμένεται να υπεραποδώσουν.

Παρά το γεγονός πως το 2015 ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στοίχειωσε τις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές δεν δίστασαν να «εμπιστευθούν» τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα που ενέχουν υψηλό ρίσκο. Για πολλούς αυτό σηματοδοτεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και μια πεποίθηση πως δεν τίθεται θέμα αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που κόντεψε να «τινάξει στον αέρα» το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Η αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να οπλίσουν εκ νέου το χέρι του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, το 2016. Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων αναμένεται να δώσει ώθηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα οποία θα υπεραποδώσουν έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

«Πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν οικονομικές… καταστροφές τις χώρες της περιφέρειας, από την Ισπανία μέχρι και την Ελλάδα. Τελικά όπως αποδεικνύεται αποτελούν μεγάλες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά σίγουρα όχι καταστροφές. Τελικά τα ομόλογα των χωρών αυτών ήταν και εκείνα που υπεραπέδωσαν», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Prudential. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνουν, που συνεχίζουν να δηλώνουν bullish (αισιόδοξοι) για τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και το 2016.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα

Μόνο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατέγραψαν αποδόσεις 22% για το 2015, ακόμη κι αν η Ελλάδα έδινε καθημερινά μάχη για να ανακάμψει από την ύφεση και την κρίση των τελευταίων ετών. Αντίστοιχα τα κρατικά ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας μέτρησαν αποδόσεις άνω του 3% για τη χρονιά που φεύγει.

Αυτός είναι και ο λόγος που η η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, δηλώνει bullish για τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι αν εκείνα στερούνται ρευστότητας. Κατά κύριο λόγο, η Pimco κατέχει ελληνικούς τίτλους ωρίμανσης 2019. «Το ελληνικό δράμα βρίσκεται πλέον πίσω μας, ο Μario Draghi της ΕΚΤ έχει ήδη αναλάβει δράση και επομένως διαφαίνονται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», δηλώνει ο Richard Clarida, σύμβουλος της Pimco.

«Με ορίζοντα την έλευση του 2016, δεν συντρέχουν λόγοι για αγορές αμερικανικών, βρετανικών ή γερμανικών ομολόγων. Η περιφέρεια είναι εκείνη που είναι ελκυστική», σχολιάζουν οι αναλυτές της BlackRock.

H υπεροχή της Πορτογαλίας

Ενόψει της έλευσης του νέου έτους, 2016, η προτίμηση της BlackRock είναι σαφής και δεν είναι άλλη από τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα. Ο λόγος; Οι τεράστιες προοπτικές που γεννά για αποδόσεις το πορτογαλικό χρέος, οι οποίες μοιάζουν πιο ιδανικές έναντι εκείνων που διαθέτουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Τα κέρδη για τους κρατικούς τίτλους της Πορτογαλίας μπορούν ακόμη περαιτέρω να μεγιστοποιηθούν, όσο η οικονομία της χώρας θα ισχυροποιείται και όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Δεν υπάρχει πιο προφανής επένδυση», διαμηνύουν οι αναλυτές της BlackRock, ήτοι του μεγαλύτερου κατόχου πορτογαλικών ομολόγων, 30ετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider