Όταν τα Όσκαρ δεν συμβαδίζουν με τα ταμεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν τα Όσκαρ δεν συμβαδίζουν με τα ταμεία

Όταν η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονείμει το πολυπόθητο Όσκαρ καλύτερης ταινίας την Κυριακή, το πιο πιθανό είναι τα κάπου 7.000 μέλη της να επιλέξουν ένα φιλμ που θα ταιριάζει στο καλούπι των πρόσφατων νικητών: μικρό και καλλιτεχνικό.

Πάνε οι μέρες που μεγάλες επιτυχίες σαν τον «Τιτανικό» και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» κέρδιζαν βραβείο καλύτερης ταινίας. Σήμερα είναι πιο πιθανό το Όσκαρ να πάει σε μια ταινία μικρότερου προϋπολογισμού, με περιορισμένη προβολή έξω από μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Οι εννέα φετινές διαγωνιζόμενες ταινίες είχαν σημειώσει κατά μέσο όρο εισπράξεις 54 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητές τους (βλ. πίνακα), ποσό που δεν αρκεί για να τις βάλει στο top-50 της χρονιάς.

Ενώ η Ακαδημία το 2010 διπλασίασε τον αριθμό των υποψηφίων για καλύτερη ταινία από πέντε σε δέκα για να χωρέσουν περισσότερες εμπορικές ταινίες, φαίνεται ότι η κίνηση δεν απέδωσε. Τα μέλη της φαίνεται πως εκτιμούν τη δημιουργικότητα περισσότερο από την οικονομική επιτυχία. Το 2015, χρονιά που κέρδισε το «Birdman», οι οκτώ υποψήφιες ταινίες είχαν σημειώσει εισπράξεις μόλις 25,6 εκατ. κατά μέσο όρο. Όταν είχε κερδίσει ο «Τιτανικός» το 1998, το αντίστοιχο ποσό για τους πέντε υποψήφιους ήταν 96,2 εκατ.

Το «La La Land», ένα μιούζικαλ για δύο εραστές που αγωνίζονται να πετύχουν στο χώρο του θεάματος και οι «Αφανείς ηρωίδες», η αληθινή ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων και της συνεισφοράς τους στα πρώτα διαστημικά προγράμματα, ήταν οι ταινίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους. Αν κάποια από αυτές πάρει το Όσκαρ, θα είναι ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες της τελευταίας δεκαετίας (βλ. πίνακα).

Οι «Αφανείς ηρωίδες» της 20th Century Fox είχαν τις μεγαλύτερες εισπράξεις στις ΗΠΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, 144,5 εκατ. δολάρια μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι το τρίτο φαβορί για το Όσκαρ με πιθανότητες 50 προς 1 σύμφωνα με το GoldDerby.com.

Το «La La Land» είναι ξεκάθαρο φαβορί με πιθανότητες 2 προς 11. Η ταινία της Lions Gate Entertainment είναι δεύτερη καλύτερη σε εισπράξεις στις ΗΠΑ με 134,6 εκατ. και πρώτη σε παγκόσμιες εισπράξεις με 340,5 εκατ. Και συνεχίζει να ανεβαίνει, καθώς πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στην Κίνα.

Τα στούντιο με τις περισσότερες υποψήφιες ταινίες φέτος έχουν δει πολύ καλύτερες μέρες από πλευράς εισπράξεων. Η Lions Gate δεν έχει καταφέρει να επαναλάβει την εμπορική επιτυχία παλαιότερων σουξέ όπως οι σειρές «Hunger Games» και «Twilight», ωστόσο έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες φέτος χάρη σε τρεις ταινίες: τις «La La Land», «Αντιρρησίας συνείδησης» και «Πάση θυσία» (βλ. πίνακα). Η Paramount Pictures έρχεται δεύτερη, με τις ταινίες «Arrival» και «Fences». Αλλά η μητρική Viacom απέλυσε πρόσφατα τον επικεφαλής της Paramount Μπραντ Γκρέι εξαιτίας χαμηλών εισπράξεων, και αναζητεί τον διάδοχό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider