Υπηρεσίες κατασκοπείας με 1.200 δολάρια την ώρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπηρεσίες κατασκοπείας με 1.200 δολάρια την ώρα

Ο επιβήτορας George Smiley, ο γνωστός ήρωας του μυθιστοριογράφου John Le Carre και υποτιθέμενος πράκτορας της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6, είχε πει πως «υπάρχουν άπειροι λόγοι για να είναι κανείς καχύποπτος». Αυτές τις ημέρες βέβαια η καχυποψία και η παρακολούθηση έχει μετατραπεί σε επιχείρηση με τρόπους που ούτε ο Smiley ούτε ο δημιουργός του θα μπορούσαν να φανταστούν.

Πολύ πριν γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα έγγραφα που ήθελαν την Ρωσία να υποστηρίζει τον Donald Trump – τα οποία η ίδια υποστηρίζει ότι είναι κατασκευασμένα από πρώην βρετανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών - η επιχείρηση της κατασκοπείας είχε εξελιχθεί σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα οι μυστικές ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η γνωστή MI6 παρέχουν κατάλληλες συμβουλές τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην πολιτική σκηνή και όπως ήταν αναμενόμενο οι υπηρεσίες αυτές κοστολογούνται αδρά. Η αμοιβή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.200 δολάρια την ώρα, αμοιβή παρόμοια ίσως κι υψηλότερη από αυτή των δικηγόρων της Wall Street.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ, τα λαγωνικά και οι διάφοροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας είχαν έσοδα που άγγιξαν τα 19,400 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Μάλιστα το ποσό δεν περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των inhouse «υπηρεσιών ασφαλείας» που διατηρούν επιχειρήσεις όπως η Exxon Mobil Corp., της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος είναι η επιλογή του Trump για γενικός γραμματέας του κράτους.

Από το 1972, όπου ο επιχειρηματίας Jules Kroll πρωτοστάτησε ιδρύοντας την πρώτη ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα που τα βήματά του ακολούθησαν πολλοί ακόμα, η δραστηριότητα της κατασκοπείας πήρε παγκόσμιες διαστάσεις κι εκμοντερνίστηκε εισάγοντας όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

«Μιλάμε πλέον για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Από τις πρώτες ημέρες των ανδρών με τα καπέλα Fedora οι οποίοι στέκονταν κάτω από ωχρούς φανοστάτες περάσαμε σε μια αρκετά εξελιγμένη αγορά», δήλωσε ο Patrick Grayson, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας GPW Ltd. του Λονδίνου. Ακόμα κι ο ανταγωνισμός έχει γίνει πλέον πολύ σκληρός, συμπλήρωσε.

Η Orbis Business Intelligence, ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις διαρροές Trump, τουλάχιστον με όσα έγιναν γνωστά στην αρχή. Εν συνεχεία συγγραφέας των υπομνημάτων που περιήχαν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την προσωπική ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του νέου αμερικανού προέδρου έγινε ο Christopher Steele, πρώην αξιωματικός της MI6 ο οποίος συν-ίδρυσε την εταιρεία του Λονδίνου.

Ξέπλυμα χρήματος, μίζες και deals είναι μόνο μερικά από αυτά που αναλαμβάνουν να μάθουν τέτοιου είδους εταιρείες. Δουλειά τους όμως είναι τα πάντα, ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων , η διερεύνηση εσωτερικής απάτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider