Γιατί όλοι επενδύουν στο Βιετνάμ;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί όλοι επενδύουν στο Βιετνάμ;

Οι μετοχές του Βιετνάμ αποδεικνύονται πολυτιμότερες από εκείνες της υπόλοιπης Νοτιοανατολικής Ασίας για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια ενώ φαίνονται έτοιμες να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία και λάμψη στα μάτια εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

«Υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν» αναφέρει ο Dominic Scriven, πρόεδρος της Dragon Capital με έδρα στην Χο Τσι Μινχ. «Αναμένουμε 19% αύξηση των καθαρών κερδών το επόμενο έτος» συμπληρώνει αφού, όπως εξηγεί, η οικονομία αναπτύσσεται την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Ο δείκτης VN Index διαπραγματεύεται 15,9 φορές πάνω εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο δείκτη της Νοτιοανατολικής Ασίας MSCI που φτάνει τα 14,7. Μάλιστα η αύξηση 15% του δείκτη VN Index έχει οδηγήσει σε υπεραπόδοση σε σχέση με τον δείκτη MSCI Frontier Markets Index της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η αγορά αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει και το 2017,«λόγω της αύξησης των δημόσιων εγγραφών ελκυστικών επιχειρήσεων που αναμένονται την νέα χρονιά, αναφέρει ο Le Nguyet Anh επικεφαλής έρευνας στην ACB Securities JSC. «Εν τω μεταξύ, για τις ήδη εισηγμένες μετοχές μια αξιοπρεπή αύξηση των κερδών τους θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός ακόμα καλύτερου momentum για περαιτέρω ανάπτυξη».

Πολιτική σταθερότητα

Η ισχυρή πριμοδότηση που αναμένεται φέτος δεν οφείλεται αποκλειστικά στις καλές μακροοικονομικές επιδόσεις αλλά και στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα την ώρα που η υπόλοιπη περιοχή βιώνει αλλεπάλληλους πολιτικούς μετασχηματισμούς σε συνδυασμό με μια σκληρή οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο Attila Vajda, διευθύνων σύμβουλος στο Πρόγραμμα Asia Research and Consulting Pte στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο εκλεγμένος νωρίτερα μέσα στη χρονιά πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte, έχει αναστατώσει τους επενδυτές με τις συχνές εκρήξεις του εναντίον των ΗΠΑ και τον βίαιο πόλεμο που έχει ανοίξει κατά των ναρκωτικών. Από πλευράς της η Ταϊλάνδη έχει βιώσει τις θανάσιμες συγκρούσεις στη μέση του δρόμου πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι το Βιετνάμ θα είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου το 2016, δεδομένης της κατασκευαστικής βιομηχανίας η οποία έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων συνέβαλε στο να αγγίξει ο δείκτης VN υψηλό οκταετίας φτάνοντας τις 688,89 μονάδες στις 19 Οκτωβρίου.

Ανάπτυξη και εμπόδια

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, στόχος είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,7% μέσα στο επόμενο έτος, δηλαδή ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007. Τα εταιρικά κέρδη δε, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 23% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Βέβαια η αγορά αντιμετωπίζει το «εμπόδιο της ρευστότητας», δήλωσε ο Andy Ho, επικεφαλής επενδύσεων της VinaCapital. Για το λόγο αυτό συνιστά στην κυβέρνηση να άρει το όριο των ξένων επενδυτών στον τραπεζικό τομέα ως ένα κατάλληλο τρόπο για να ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, το Βιετνάμ επέτρεψε σε ορισμένες βιομηχανίες να αυξήσουν το μερίδιο των ξένων ιδιοκτητών τους ακόμα και στο 100% από το 49% που ήταν το προηγούμενο έτος. Ωστόσο το όριο του τραπεζικού τομέα για ξένους επενδυτές παρέμεινε στο 30%

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Χο Τσι Μινκ φτάνει μόνο τα 109 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 768 εκατ δολάρια της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Εκποίηση μεγάλων εταιρειών

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα τώρα είναι η μεγάλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στο Βιετνάμ, καθώς η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία εκποίησης μεγάλων εταιρειών, αναφέρει ο Χο της VinaCapital.

Όταν η κυβέρνηση του Βιετνάμ προγραμματίζει για τον επόμενο χρόνο την πώληση μετοχών βασικών εταιρειών όπως οι Saigon Beer Alcohol Beverage Corp. και Hanoi Beer Alcohol Beverage Corp στην ουσία ενθαρρύνει τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Ho. Υπάρχουν πράγματι πολύ καλές εταιρείες που πλέον μπορούν να εξαγοραστούν από ξένους θεσμικούς επενδυτές, συμπληρώνει.

Εκτός από εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας όμως, η κυβέρνηση έχει προωθήσει και την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο, γεγονός που έχει κάνει τη χρηματιστηριακή αγορά πιο ενδιαφέρουσα σύμφωνα με τον Vajda. Το επόμενο έτος η αγορά θα καλωσορίσει ορισμένες μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Vietnam Airlines Corp. και της Εθνικής Κλωστουφαντουργίας του Βιετνάμ καθώς και της Εθνικής Βιομηχανίας Ρουχισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider