Η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον η φθηνότερη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον η φθηνότερη

Μία μεγάλη αλλαγή συντελείται στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, που αξίζει να επισημανθεί καθώς το 2016 πλησιάζει στο τέλος του: η ηλιακή ενέργεια, για πρώτη φορά, έγινε η φθηνότερη επιλογή.

Αυτό είχε ξανασυμβεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ένας πολύ ανταγωνιστικός διαγωνισμός στη Μέση Ανατολή είχε ως αποτέλεσμα πτώσεις-ρεκόρ στις τιμές των φωτοβολταϊκών. Αλλά τώρα η επιδοτούμενη ηλιακή ενέργεια ξεπερνάει τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενώ νέα πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας σε αναδυόμενες αγορές κοστίζουν πλέον λιγότερο από αντίστοιχα για αιολική ενέργεια.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει το μέσο κόστος νέων ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων σε 58 αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Με δεδομένη την απότομη πτώση στις τιμές, ήταν αναμενόμενο η ηλιακή ενέργεια να πέσει χαμηλότερα από την αιολική, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε τόσο σύντομα.

Μεγάλο ρόλο στην αλλαγή που συντελέστηκε μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έπαιξε η Κίνα, που επενδύει μαζικά στα φωτοβολταϊκά και βοηθάει άλλες χώρες να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους πρότζεκτ.

Το 2016 ήταν μία εκπληκτική χρονιά για την ηλιακή ενέργεια. Διαγωνισμοί, όπου ιδιωτικές εταιρείες ανταγωνίζονταν για τεράστια συμβόλαια, έσπαγαν το ένα ρεκόρ χαμηλής τιμής μετά το άλλο. Ξεκίνησε με ένα συμβόλαιο τον Ιανουάριο για παραγωγή ηλεκτρισμού με κόστος 64 δολάρια ανά μεγαβατώρα στην Ινδία. Τον Αύγουστο, μια συμφωνία στη Χιλή έκλεισε στα 29,10 δολάρια ανά μεγαβατώρα – σχεδόν μισή τιμή σε σχέση με την καύση άνθρακα.

Τα παραπάνω είναι νέα συμβόλαια, αλλά υπάρχουν και πολλά πρότζεκτ που ολοκληρώνονται φέτος. Όταν μέσα στους επόμενους μήνες καταγραφούν τα έργα του 2016, ο συνολικός αριθμός των νέων φωτοβολταϊκών θα ξεπερνάει την αιολική ενέργεια. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 70 γιγαβάτ νέας ηλιακής ενέργειας έναντι 59 γιγαβάτ αιολικής.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι ακριβότερη σε πιο πλούσιες χώρες, όπου η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι στάσιμη ή σε πτώση και η νέα ηλιακή ενέργεια πρέπει να ανταγωνιστεί υφιστάμενα εργοστάσια φυσικού αερίου και λιγνίτη. Αλλά σε χώρες που ζητούν περισσότερη ενέργεια το συντομότερο δυνατόν, η ηλιακή ενέργεια δεν θα έχει ανταγωνισμό.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ξεπεράσει τα 35 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στον τομέα της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2015 ξόδεψαν 154,1 δισ. δολάρια, έναντι 153,7 δισ. δολαρίων που επένδυσαν οι πλουσιότερες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider