Το e-learning γίνεται ακόμα πιο hi-tech με την βοήθεια των bot

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το e-learning γίνεται ακόμα πιο hi-tech με την βοήθεια των bot

Το project Watson της IBM είχε πάντα στόχο να τοποθετήσει την δύναμη των επιστημονικών δεδομένων στα χέρια των μαζών. Πλέον το όραμα αυτό γίνεται ακόμα πιο εφικτό αφού η IBM αποφάσισε να μετατρέψει τον Watchon σε κορυφαίο δάσκαλο της Pearson με στόχο να ενισχύσει την διδακτική διαδικασία αλλά και να προσδώσει ακόμα πιο hi-tech έννοια στο ήδη δημοφιλές e-learning.

Η μεγαλύτερη εταιρεία εκπαίδευσης στον κόσμο, Pearson, ανακοίνωσε πως θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα Watson της IBM, στην προσπάθειά της να μεταφέρει την διδασκαλία από τις βιβλιοθήκες της πανεπιστημιούπολης στον ψηφιακό κόσμο.

Η Pearson Plc θα συνεργαστεί με την Armonk, εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη και θα χρησιμοποιήσει το προϊόν τεχνητής νοημοσύνης Watson ως έναν online εκπαιδευτή για τα μαθήματα του κολεγίου. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Τρίτη το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες μέχρι το 2017 και το 2018.

Κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τους όρους, το κόστος ή τις προβλέψεις για τα έσοδα από την συγκεκριμένη σύμπραξη.

Το έργο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Pearson να μετατοπίσει τις δραστηριότητές της στην ψηφιακή εποχή, καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την συνεχώς πτωτική πορεία των πωλήσεων των βιβλίων της αλλά και τη μείωση των εγγραφών στο κολέγιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η IBM από πλευράς της, επιδιώκει μια αύξηση εσόδων από την ανάπτυξη πρακτικών εφαρμογών για το Watson, το λογισμικό που κατέκτησε τα πλήθη όταν πριν από πέντε χρόνια κέρδισε τις εντυπώσεις των τηλεθεατών του δημοφιλούς παιχνιδιού Jeopardy!

Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται τον Watson ως τον super υπολογιστή της IBM ο οποίος με τις ανεπτυγμένες γνωστικές του ικανότητες κατάφερε να κερδίσει το 2011 τους παίκτες του τηλεοπτικού παιχνιδιού Jeopardy.

Στην πραγματικότητα βέβαια, ο Watson δεν είναι ένας υπολογιστής, αλλά ένα σύνολο αλγορίθμων και APIs, ο οποίος από τη στιγμή που μετατράπηκε σε τηλεοπτική διασημότητα κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο του 1 εκατ. δολαρίων αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση σκληρών προβλημάτων κάθε κλάδου, από την υγειονομική περίθαλψη έως τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο πιλότος της Pearson που είναι διαθέσιμος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέρος της πρωτοβουλίας της Watson Education της ΙΒΜ’s, τμήμα το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη λύσεων για την εκμάθηση από την προ-νηπιακή ηλικία μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Οι άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα όταν συνδέονται», αναφέρει ο Tim Bozik, πρόεδρος της Pearson, σε τηλεφωνική συνέντευξή του την Τρίτη κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο εταιρειών. «Και οι δύο εταιρείας ασπαζόμαστε την αντίληψη ότι το συγκεκριμένο είδος έχει δυνατότητες μεγάλης κλίμακας».

Οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η IBM και η Facebook Inc. χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τους εικονικούς βοηθούς γνωστούς και ως bots για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους μέσω της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες στη φυσική τους γλώσσα.

Ήδη το Messenger του Facebook, για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες του να δώσουν παραγγελία για ένα μπουκέτο λουλούδια στο 1-800-Flowers.com μέσω ενός bot τεχνητής νοημοσύνης που έχουν ενσωματώσει στην πλατφόρμα.

Η MasterCard από την άλλη σκοπεύει να αφήσει τους πελάτες της, να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους μέσα από κοινωνικές πλατφόρμες με παρόμοιο τρόπο με τη χρήση ενός περιβάλλοντος της Al.

Ως ένας online εκπαιδευτής, ο Watson, ένα παρόμοιο εργαλείο, υπόσχεται να βοηθά τους μαθητές κάθε φορά που το χρειάζονται, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τον τρόπο που μαθαίνουν οι μαθητές στους καθηγητές. Όπως διευκρινίζουν οι εταιρείες, οι μαθητές θα είναι σε θέση να υποβάλουν ερωτήσεις στον εικονικό δάσκαλο, ο οποίος θα είναι ικανός να απαντά με λύσεις, σχόλια και επεξηγήσεις.

Η συνεργασία αρχικά θα είναι διαθέσιμη στα υπάρχοντα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα της Pearson, γνωστά και ως Revel, τα οποία ενσωματώνουν το διδακτικό περιεχόμενο, την αξιολόγηση και την διαδραστικότητα ως συμπλήρωμα της διδασκαλίας στην τάξη, δήλωσε Bozik.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως η αρχική εκτίμηση μαθητών και καθηγητών υπήρξε θετική, όπως ανέφεραν οι εταιρείες. Όπως συμπλήρωσαν μάλιστα, η ανάπτυξη των προϊόντων θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, με την καθοδήγηση, δηλαδή, καθηγητών και μαθητών του κολεγίου.

«Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της διδασκαλίας και όλες οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου» εξηγεί ο Harriet Green, ο οποίος ηγείται του εκπαιδευτικού τμήματος του Watson στην IBM. «Οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε επιμέρους πρότυπα διδακτικής αλληλεπίδρασης καθώς και να προσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας περιεχόμενο ανάλογα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider