Κίνα: Η ύφεση έφερε ξενομανία στους εκατομμυριούχους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Η ύφεση έφερε ξενομανία στους εκατομμυριούχους

Η οικονομική ύφεση στην Κίνα και τα μέτρα κατά της διαφθοράς και κερδοσκοπίας έχουν επιπτώσεις και στην αγορά δημοπρασιών, όπως κατέδειξε πρόσφατη διεθνής δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Σε δημοπρασία ασιατικών έργων τέχνης του 20ου αιώνα στο παράρτημα του Λονδίνου οι πωλήσεις έφθασαν τα 66 εκατ. δολάρια. Το ποσόν αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από τα από τα 127.389.600 δολάρια που είχε φθάσει η δημοπρασία πριν από δύο έτη.

Ο σύμβουλος τέχνης της εταιρείας Vermillion στο Χονγκ Κονγκ, Jehan Chu, αποδίδει αυτή την τάση στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και ειδικά στις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στην Κίνα, οι οποίες δημιουργούν μια συστολή στο κοινό.

Και ενώ η οικονομική αβεβαιότητα δείχνει να είναι η βασική αιτία της πτώσης στη συγκεκριμένη αγορά, οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι δείχνουν να «κρατούν άσους στο μανίκι τους».

Η κάμψη στην αγορά του Χόνγκ Κόνγκ δεν αποκλείεται να αποδίδεται στην αλλαγή των αγοραστικών συνηθειών των Κινέζων οι οποίο δείχνουν να στρέφονται στις αγορές της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης επενδύοντας εκεί μεγαλύτερα ποσά καθώς προτιμούν τα έργα του δυτικού πολιτισμού. Ο κινέζος εκατομμυριούχος Liu Yiqian πλήρωσε 170,4 εκατ. δολάρια για τον πίνακα με τη γυμνή γυναίκα του Modigliani («Nu couche»), ποσό τριπλάσιο από το τζίρο που έκανε η τελευταία δημοπρασία στο Χόνγκ Κόνγκ.

Ωστόσο, κάποιοι «δυνατοί παίχτες» δείχνουν πλέον να διστάζουν να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες, ειδικά όταν μιλάμε για το ντόπιο πληθυσμό. O Liu, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα δωρεάν μίλια που του χαρίζει η πιστωτική του από πόντους που μαζεύει με τις αγορές στις δημοπρασίες. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει η κόρη του Betty, είναι πλέον αρκετά διστακτικός στο να συμμετάσχει σε μια νέα δημοπρασία.

Ο Francois Curiel, επικεφαλής του οίκου Christie’s για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού αναφέρει ότι παρά την οικονομική ύφεση, η αγοραστική δύναμη των Κινέζων δείχνει αντοχές, όπως αποδείχτηκε και στη δημοπρασία κοσμημάτων και έργων μοντέρνας τέχνης στη Γενεύη. Όπως αναφέρει, «στις δημοπρασίες της Γενεύης και της Νέας Υόρκης, το 31,8% των πωλήσεων έγιναν σε Ασιάτες και ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε σε κινέζους αγοραστές».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο Joseph Lau, δισεκατομμυριούχος από το Χόνγκ Κόνγκ πλήρωσε 48,6 εκατ. ελβετικά φράγκα (47 εκατ. δολάρια) για ένα μπλε διαμάντι σε δημοπρασία στη Γενεύη ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχε πληρώσει 28,7 εκατ. ελβετικά φράγκα για ένα ροζ διαμάντι.

Η αγορά αντιδρά για να καλύψει το κενό

Η κάμψη που καταγράφει η «παραδοσιακή» αγορά δημοπρασιών (έργα τέχνης κλπ) ώθησε στην αναζήτηση άλλων τρόπων προσέλκυσης νέων πελατών όπως είναι η στροφή στον κλάδο του real estate. Αμπελώνες στο Bordeaux ή το Oregon αποτελούν τις εναλλακτικές. Ένας αμπελώνας στην περιοχή Entre-Deux-Mers, ο οποίος παράγει 30.000 φιάλες ετησίως, πωλήθηκε έναντι 729.000 δολαρίων, «όσο κοστίζει ένα μικρό διαμέρισμα στην Wan Chai», σημειώνει ο μεσίτης Lily Li.

Στις δημοπρασίες του οίκου Christie’s στο Χόνγκ Κόνγκ συμμετέχουν και συλλεκτικά μουσικά όργανα των Stradivari και Guarneri del Gesu, όπως βιολιά και τσέλο τα οποία δημοπρατούνται για πρώτη φορά και μάλιστα σε προκαθορισμένη τιμή (η συνολική τους αξία φθάνει τα 65 εκατ. δολάρια). Η κίνηση αυτή επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την αγάπη του ντόπιου πληθυσμού για την κλασική μουσική.

Οι έγνοιες όμως για τον οίκο Christie’s στο Χόνγκ Κόνγκ δεν σταματούν εδώ. Ο ανταγωνισμός από τις Φιλιππίνες είναι ισχυρός τη στιγμή μάλιστα που αυτές τις ημέρες αναμένεται και η πρώτη διεξαγωγή δημοπρασίας 350 ρολογιών, τα οποία εκτιμάται ότι θα φέρουν 13,5 εκατ. δολάρια. Ένα από αυτά, έργο του Patek Philippe, εκτιμάται στα 2 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider