Η Apple «μπαίνει» στο έξυπνο σπίτι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Apple «μπαίνει» στο έξυπνο σπίτι

Μια νέα έξυπνη συσκευή, που θα ανταγωνιστεί το Echo της Amazon και θα βασίζεται στην ψηφιακή βοηθό Siri, ετοιμάζει η Apple. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και τώρα βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών στα πρωτότυπα που έχουν κατασκευαστεί στα εργαστήρια της Apple. Όπως συμβαίνει και με το Echo της Amazon, η συσκευή, που θα μοιάζει με ηχείο, σχεδιάστηκε για να ελέγχει τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, τα φώτα, τις κλειδαριές και τις κουρτίνες, μέσω φωνητικών εντολών.

Αν η συσκευή τελικά φτάσει στην αγορά – η Apple δεν το έχει αποφασίσει ακόμη – θα είναι το σημαντικότερο νέο hardware που έχει ανακοινώσει η εταιρία από την εποχή του Apple Watch το 2014. Το Echo σημείωσε αναπάντεχη επιτυχία, ακόμη και για τους μηχανικούς της Apple που εργάζονται πάνω στο ανταγωνιστικό προϊόν τους, και ήδη έχει βρει το δρόμο του σε συστήματα έξυπνων σπιτιών που κατασκευάζουν άλλες εταιρίες. Εντωμεταξύ, στην Alphabet σχεδιάζουν τη δική τους αντίστοιχη συσκευή, που είναι γνωστή ως Google Home. Η Apple δεν θέλει μόνο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αλλά και να κυκλοφορήσει ένα νέο μπεστ σέλερ που θα ενισχύσει τις πωλήσεις του iPhone.

Η εταιρία επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το Echo και το Google Home χρησιμοποιώντας πιο προηγμένη τεχνολογία μικροφώνου και ηχείων. Κάποια από τα πρωτότυπα που δοκιμάζονται διαθέτουν αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου. Άλλωστε η Apple έχει αγοράσει τις startups Facelift και Emotient που ειδικεύονται στην αναγνώριση προσώπου και δεν αποκλείεται τελικά η συσκευή να λειτουργεί ανάλογα με το ποιος είναι κάθε φορά στο χώρο, ή προσαρμοζόμενη στην συναισθηματική του κατάσταση.

Εκτός από τη λειτουργία της ως κέντρο ελέγχου των έξυπνων συσκευών του σπιτιού, η συσκευή θα μπορεί θεωρητικά να επεξεργαστεί πολλές από τις εντολές προς τη Siri που είναι διαθέσιμες στο iPhone. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να της ζητήσουν να τους διαβάσει τα email τους, να στείλει μηνύματα κειμένου και tweets, ή να στριμάρει περιεχόμενο από την υπηρεσία Apple Music. H Apple σκέφτεται επίσης να ενσωματώσει χάρτες, ώστε η συσκευή να ειδοποιεί τον χρήστη όταν πρέπει να φύγει από το σπίτι για να μην αργήσει στα ραντεβού του.

Η Apple εκδήλωσε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για το έξυπνο σπίτι με το HomeKit το 2014, που επέτρεπε σε άλλους κατασκευαστές αξεσουάρ έξυπνων σπιτιών να ενσωματώσουν τη Siri. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε δοκιμές σε Siri-driven ηχεία με δική της τεχνολογία ήχου surround. Είχε μάλιστα δοκιμάσει δύο συσκευές, μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη, παρόμοια με τις τωρινές της Amazon. Αλλά από αυτές τις πρώτες δοκιμές δεν προέκυψε τελικά κάποιο νέο προϊόν.

Τώρα που η συσκευή έφτασε στο στάδιο των πρωτοτύπων, κάποιοι μηχανικοί της Apple ήδη τη δοκιμάζουν μυστικά στα σπίτια τους. Αν και αυτό δεν μπορεί να δώσει κάποιο στοιχείο για το αν και πότε θα κυκλοφορήσει, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δοκίμαζε το πρώτο iPad στο σπίτι του για έξι μήνες πριν αποφασιστεί η κυκλοφορία του. Ενώ οι υπάλληλοι της Apple έκαναν δοκιμές στο τελευταίο Apple TV με Siri ένα χρόνο πριν αυτό φτάσει στα καταστήματα.

Ύστερα από συνεχιζόμενες πτώσεις στις πωλήσεις, ο Tim Cook αναζητά νέους τρόπους να φέρει έσοδα στην Apple. Το iPhone ήταν υπεύθυνο για το 66% των εσόδων της Apple πέρυσι, και ένα έξυπνο ηχείο που θα συνδέεται με το iPhone θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη Siri, αν θέλει να έχει μέλλον σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η Alexa της Amazon. Μάλιστα, στόχος της εταιρίας είναι η βελτίωση της Siri όχι μόνο στη νέα συσκευή, αλλά και στα iPhone και iPad. Με μια πρωτοβουλία που έχει ονομάσει «Invisible Hand», ελπίζει ότι θα δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν πλήρως τις συσκευές τους με φωνητικές εντολές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο στόχος είναι να μπορεί κανείς να μιλάει με τη Siri χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσει τη σχετική εφαρμογή.

Για παράδειγμα, ο χρήστης θα μπορεί να ζητήσει από το iPhone να ανοίξει μία ιστοσελίδα και στη συνέχεια να τη μοιραστεί με έναν φίλο του χωρίς να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της Siri. Θα μπορεί επίσης να τυπώσει έγγραφα λέγοντας τη λέξη «print» και να ζητήσει βοήθεια με τη λέξη «help».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider