Πόσες start-ups ανοίγουν με τα λεφτά των κροίσων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσες start-ups ανοίγουν με τα λεφτά των κροίσων

Πόσες νέες επιχειρήσεις θα δημιουργούνταν αν τα δισεκατομμύρια των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη μοιράζονταν σε νέους επιχειρηματίες;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι η περιουσία του πλουσιότερου 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ανέρχεται σε 756 δισ. δολάρια –ποσό που «φτάνει και περισσεύει» για να εκτοξεύσει την παγκόσμια επιχειρηματικότητα.

Για να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οι αναλυτές του Bloomberg δημιούργησαν τον δείκτη Robin Hood Index για το 2016. Για υπολογίσουν τον πλούτο των κροίσων του πλανήτη, οι αναλυτές πήραν τους πλουσιότερους ανθρώπους από 42 οικονομίες με διαφορετικά πολιτικά καθεστώτα και διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, συνέκριναν την περιουσία (καθαρή αξία) τους με το μέσο κόστος σύστασης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο δείκτης δείχνει πόσες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, υποθετικά, με τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων κάθε χώρας. Για να υπολογιστούν οι περιουσίες αυτές, χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης δισεκατομμυριούχων (Billionaires Index) του Bloomberg και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα (World Bank Doing Business) για το 2016.

Ας δούμε πώς θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν» τα δισεκατομμύρια δύο από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες:

Bill Gates, ΗΠΑ

Με την περιουσία του Bill Gates θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 137.296 επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέσο κόστος σύστασης τα 605 δολάρια. Στην αμερικανική οικονομία, οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, δημιουργώντας 1,4 εκατ. νέες θέσεις το 2014, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Wang Jianlin, Κίνα

Στην Κίνα, όπου το κόστος ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης είναι χαμηλότερο και ο πληθυσμός πολύ μεγαλύτερος από τα υπόλοιπα κράτη, τα χρήματα των δισεκατομμυριούχων έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Με την περιουσία του μεγιστάνα Wang Jianlin, ιδρυτή του κολοσσού του real estate Dalian Wanda Group, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 596.303 start-ups. Στην Κίνα, όμως, η διαφθορά και η γραφειοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν δύο μεγάλα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Αν αναρωτιέστε που είναι υψηλότερο το κόστος σύστασης νέας επιχείρησης, η απάντηση είναι στη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για τους Κορεάτες που θέλουν να επιχειρήσουν, το κόστος ανέρχεται σε 2.971 δολάρια, ενώ στα ΗΑΕ ο «λογαριασμός» ισούται τα 2.345 δολάρια, σύμφωνα με τον Robin Hood Index.

Στον υπολογισμό του κόστους λαμβάνονται υπόψη μόνο τα προπαρασκευαστικά έξοδα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσει κανείς για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, όπως το κόστος εργασίας και το κόστος ενοικίασης, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που όμως είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως η γραφειοκρατία, η δωροδοκία και το νομοθετικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider