«Ωρολογιακές βόμβες» επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ωρολογιακές βόμβες» επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος στις αγορές

Όλα τα έχει ο «μπαξές» αυτόν τον Σεπτέμβριο: ανακοινώσεις επιτοκίων κάθε δεύτερη μέρα, σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών, συνεδρίαση της Fed και της ΕΚΤ –μέχρι και σύνοδο του G20.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν εν δυνάμει «ωρολογιακές» βόμβες για τις αγορές, καθώς μπορεί οι εξελίξεις να ανακουφίσουν τους επενδυτές, αλλά είναι πολύ πιθανό να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους κινδύνους.

Εκτός αυτού, ο Σεπτέμβριος θεωρείται παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας του έτους για τις μετοχές και ενδεικτικό αφού είναι οι ζημίες που καταγράφει ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κάθε Σεπτέμβριο μετά το 1928, σύμφωνα με το στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch, Savita Subramanian.

Ήδη, οι αναλυτές της Wall Steet προειδοποιούν ότι η νηνεμία του Αυγούστου θα φέρει καταιγίδα τον επόμενο μήνα στα χρηματιστήρια. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν όντως θα κορυφωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές –πολλές φορές τις προειδοποιήσεις των αναλυτών διαδέχονται ράλι.

2 Σεπτεμβρίου: Πρώτος σταθμός του μήνα είναι η αρχόμενη Παρασκευή, όπου αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση του Αυγούστου στις ΗΠΑ. Εάν τα αποτελέσματα είναι εναρμονισμένα ή καλύτερα από τις εκτιμήσεις, ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed –ακόμα και στις 21 Σεπτεμβρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

4-5 Σεπτεμβρίου: Οι χώρες του G20 συνεδριάζουν στην Κίνα και στην κορυφή της ατζέντας τους βρίσκονται η παγκόσμια ανάπτυξη και ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κλάδος. Τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί στροφή στη ρητορική των ισχυρών κρατών υπέρ της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, μετά τα αμφίβολα οφέλη της νομισματικής πολιτικής.

8 Σεπτεμβρίου: Στην επόμενη συνεδρίασή της, η ΕΚΤ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια θαρραλέα απόφαση: να «σώσει» την πολιτική χαλάρωσης που προωθεί τα τελευταία χρόνια, αίροντας τους περιορισμούς στους τίτλους που μπορεί να αγοράσει η ίδια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται η κεντρική τράπεζα να δώσει παράταση στο πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, αντί για τον Μάρτιο που λήγει.

15 Σεπτεμβρίου: Συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και, σύμφωνα με τους αναλυτές που έχει ρωτήσει τα Bloomberg, υπάρχει μόλις 6,3% πιθανότητα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

21 Σεπτεμβρίου: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει τα πορίσματα της διεξοδικής επισκόπησης της νομισματικής της πολιτικής εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η BOJ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των αρνητικών επιτοκίων.

21 Σεπτεμβρίου: Την ίδια ημέρα, αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία από τους επενδυτές η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θα εξετάσει την πρόοδο των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και δεν αποκλείεται, εφόσον τα κρίνει επαρκή, να προχωρήσει ακόμη και σε αύξηση επιτοκίων. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, βλέπουν πιο πιθανή μια αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

26-28 Σεπτεμβρίου: Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC συνεδριάζουν στην Αλγερία όπου θα επιχειρήσουν να πετύχουν μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για επιβολή πλαφόν στην παραγωγή του πετρελαίου, με στόχο τη στήριξη της τιμής. «Κάποιες χώρες εκτός OPEC (όπως η Ρωσία), αλλά και μέλη του OPEC συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους. Ένα “πάγωμα” τώρα θα βάλει φρένο στην παραγωγή τους, αφήνοντας περιθώρια για αύξηση της παραγωγής αργότερα», σχολιάζει ο Kevin Norrish, αναλυτής εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider