Σύνοδος Κορυφής: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Αναφορά στις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ υπάρχει στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου.

Αναφορά στις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ υπάρχει στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ», όπως αναφέρει, ενώ καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή». Παράλληλα, θα σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναφέρει ταυτόχρονα την ισχυρή υποστήριξή του στον Λίβανο και τον λαό του αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

Τροποποίηση υπάρχει και όσον αφορά στις παραγράφους για την Τουρκία. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας». Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει ότι παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, όπως υπογραμμίζεται στο τέλος.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ενδέχεται να υπάρξουν εκ νέου τροποποιήσεις μέχρι την τελική υιοθέτηση των συμπερασμάτων από τους ηγέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κλιμάκωση με το Ιράν - Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ

Capital Economics: Οι μακροοικονομικές συνέπειες της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider