Bitcoin: «Ιστορικός Ιανουάριος» με crypto-ράλι 280 δισ. δολαρίων - Είναι παρελθόν η κρίση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: «Ιστορικός Ιανουάριος» με crypto-ράλι 280 δισ. δολαρίων - Είναι παρελθόν η κρίση;
Το μεγαλύτερο crypto έχει κερδίσει πάνω από 40% από την αλλαγή του έτους, μία αύξηση του πρώτου μήνα του χρόνου η οποία έχει σημειωθεί μόνο δύο φορές πριν, όταν ήταν στα σπάργανα. 

Έτοιμο να καταγράψει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2013 είναι το bitcoin καθώς οι προσδοκίες της αγοράς είναι ότι η νομισματική σύσφιξη και η κρίση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων υποχωρούν.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το μεγαλύτερο crypto έχει κερδίσει πάνω από 40% από την αλλαγή του έτους, μία αύξηση του πρώτου μήνα του χρόνου η οποία έχει σημειωθεί μόνο δύο φορές πριν, όταν ήταν στα σπάργανα.

Μικρότερα νομίσματα όπως το Solana, το Axie Infinity και το Decentraland έχουν διπλασιαστεί σε αξία, μέρος μιας ανόδου 280 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνολικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της CoinGecko.

Η ανάκαμψη από τη «βουτιά» του περασμένου έτους είναι μέρος μιας ευρύτερης αναζωογόνησης της επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκων λόγω των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και ίσως ακόμη και να μειώσουν το κόστος δανεισμού αργότερα φέτος καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα περιορίζεται.

Το ράλι στα ψηφιακά νομίσματα είναι μία ένδειξη πως η αγορά ξεπερνά τις συνέπειες από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried, όπως η χρεοκοπία του πιστωτή κρυπτονομισμάτων Genesis, αλλά και μία σειρά μαζικών απολύσεων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές που αμφιβάλλουν εάν η ανάκαμψη σε assets όπως οι μετοχές τεχνολογίας και crypto θα διαρκέσει. Ένας κίνδυνος είναι ότι η ήπια οικονομική προσγείωση που ελπίζουν οι αγορές θα αποδειχτεί απλώς φαντασία καθώς τελικά τα επιτόκια θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο.

Η ανάκαμψη κερδοσκοπικών περιουσιακών στοιχείων όπως το bitcoin και το Ark Innovation ETF «πιθανότατα θα αντιστραφεί» εάν οι αυξήσεις του πετρελαίου, των μισθών και των τιμών καταναλωτή μετατοπίσουν προσωρινά την αφήγηση της «ομαλής προσγείωσης» τις επόμενες εβδομάδες σε μια άποψη «μη προσγείωσης», δήλωσαν αναλυτές της Bank of America την περασμένη εβδομάδα.

Κάποια τμήματα των παγκόσμιων αγορών εκπέμπουν επίσης προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, τα hedge funds έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο bearish στοίχημα στα futures ομολόγων, και έρχονται σε σύγκρουση με την αφήγηση ότι πλησιάζει η κορύφωση των αυξήσεων επιτοκίων.

Προς το παρόν, το momentum είναι που μετράει. Ο Rick Bensignor της Bensignor Investment Strategies έθεσε τα 25.000 δολάρια ως τιμή-στόχο για το bitcoin σε ένα υπόμνημα του τη Δευτέρα, ένα επίπεδο που έφτασε για τελευταία φορά τον Αύγουστο.

Το bitcoin διαπραγματεύεται περίπου στα 23.640 δολάρια τη Δευτέρα. Είναι σε πορεία για τον καλύτερο μήνα από τον Δεκέμβριο του 2020. Το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο token, ήταν σταθερό στα 1.635 δολάρια περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρκ Κιούμπαν: Δεν θέλω δισεκατομμύρια - Ευτυχισμένος και με το 1% της περιουσίας μου

Lamda: Πρόσθετος «χρηματοδοτικός κουμπαράς» 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις assets στο Ελληνικό – Τα νέα χρονοδιαγράμματα

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Market Test για το FSRU «Διώρυγα Gas»

gazzetta
gazzetta reader insider insider