Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα

Η νέα τάση στο σύγχρονο κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ακούει στο όνομα crowdfunding και δεν είναι τίποτε άλλο από τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών, έξυπνων προϊόντων και κοινωφελών δράσεων με τα χρήματα του κοινού, δηλαδή όλων εμάς.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση (όπως είναι ο ελληνικός όρος) έχει έρθει ως τάση από το εξωτερικό και ταυτίζεται κυρίως με πρωτότυπες ιδέες για ψηφιακές εφαρμογές (apps) και προϊόντα τεχνολογίας (gadgets). Ωστόσο, το «crowdfunding», ως φιλοσοφία και λογική, είναι γνωστό σε εμάς από την αρχαιότητα, μέσω των χορηγιών.

Στόχος του crowdfunding είναι μια νεοφυής επιχείρηση, ένας δήμος, ένας κοινωφελής οργανισμός να συγκεντρώσει χρήματα απευθείας από το κοινό ώστε να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα –ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Βασίζεται στην ιδέα ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν μικρά πόσα, ούτως ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Εκτός από χρήματα, το κοινό μπορεί να συνεισφέρει και με ιδέες, προτάσεις ή ακόμα και είδος (π.χ. την εργασία του) μέσω μεθοδολογιών και εργαλείων crowdsourcing, βοηθώντας ενδεικτικά μια επιχείρηση να εξελίξει το προϊόν της ή έναν Δήμο παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους δημότες του.

Η Crowdpolicy είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που εξειδικεύεται σε αυτό το αντικείμενο. Ο Μιχάλης Ψαλλίδας και ο Γιώργος Καραμανώλης (φωτό) ίδρυσαν την εταιρεία το 2012, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που είχαν αποκομίσει από την ενεργό συμμετοχή τους στην υλοποίηση και το συντονισμό καινοτόμων και μεγάλης κλίμακας επιχειρησιακών και τεχνολογικών δράσεων, όπως η Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OpenGov), η ΔΙΑΥΓΕΙΑ κά.

Μιλώντας στο insider.gr, μας ξεναγούν στο μαγικό κόσμο αυτών των δράσεων και μας εξηγούν πώς μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση.

Τι υπηρεσίες προσφέρει η Crowdpolicy στο crowdfunding και το crowdsourcing; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Ο ρόλος της Crowdpolicy είναι διττός: το ένα κομμάτι είναι καθαρά συμβουλευτικό και σχετίζεται με τη δυναμική και τους τρόπους αξιοποίησης και ενσωμάτωσης πρωτοβουλιών crowdsourcing και crowdfunding από οργανισμούς, το οποίο έρχεται και συμπληρώνει το κομμάτι της υλοποίησης των απαραίτητων εργαλείων (ψηφιακές πλατφόρμες) που εξυπηρετούν τους εκάστοτε σκοπούς. Συνεπώς, ως εταιρεία παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις σε θέματα crowdsourcing και crowdfunding με διαρκή υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την οποιαδήποτε υλοποίηση.

Έως τώρα έχουμε υλοποιήσει διάφορα projects crowdsourcing και crowdfunding για λογαριασμό εταιρειών τόσο του Ιδιωτικού, όσο και του Δημόσιου Τομέα. Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα από αυτά, τα οποία χαρακτηρίζονται από την καινοτομία που ενσωματώνουν καθώς αλλάζουν τους «κανόνες του παιχνιδιού», υιοθετώντας μια προσέγγιση bottom-up (μόχλευση από κάτω, ήτοι από το πλήθος, προς τα πάνω, ήτοι τις διοικήσεις των οργανισμών).

Δράσεις CrowdSourcing:

  • Το Vouliwatch είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους Έλληνες πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στη νομοθετική και πολιτική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ευθέως στους πολίτες και να αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους στην κοινοβουλευτική και δημοκρατική διαδικασία. Η εν λόγω πρωτοβουλία, την οποία αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε για την αγορά της Κύπρου, έχει λάβει χρηματοδότηση από το Open Society Foundation.
  • To ΣυνΑθηνά έχει ως στόχο να στηρίξει και να διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει βραβευτεί από το Bloomberg Philanthropies με 1 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξή της
  • Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μέσα από την πλατφόρμα Open Dashboard κάθε πολίτης, φορέας ή επιχείρηση έχει πλέον σε πραγματικό χρόνο (real time) πρόσβαση στις δαπάνες, τα έσοδα, τις κατανομές πόρων, τα προγράμματα, την πρόοδο των έργων και άλλες κατηγορίες πληροφόρησης.
  • Πλατφόρμες διαβούλευσης για τους Δήμους Καβάλας, Νέας Σμύρνης και Μοσχάτου-Ταύρου, όπου δημότες και φορείς μπορούν να αξιολογούν και να σχολιάζουν το στρατηγικό σχεδιασμό των Δήμων τους, ενώ παράλληλα να προτείνουν νέες ιδέες και προτάσεις για το Δήμο τους
  • Το www.haidari-agenda.gr αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο μεταφέρει τα θέματα των πολιτών, που αφορούν την πόλη του Χαϊδαρίου, στο ∆ήμο και στο ∆ημοτικό Συμβούλιο. Όλοι οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ή να σχολιάσουν τα παράπονα και τις προτάσεις συμπολιτών τους για τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Δράσεις CrowdFunding:

  • Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης.
  • Άλλα παραδείγματα μεμονώμενο πλατφορμών crowdfunding είναι ο Δήμος Αντιπάρου και η ΑΜΚΕ Πλέγμα

Λόγω των social media και της νέας τάξης πραγμάτων, ο κόσμος είναι πιο δεκτικός στο να συμμετέχει στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης, είτε πρόκειται για το Δήμο του, είτε για μια επιχείρηση. Όταν το πλήθος (πολίτης, δημότης, καταναλωτής, φορέας, επιχειρήση, εργαζόμενος) συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της στρατηγικής σε έναν οργανισμό, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αγοράσει το προϊόν/υπηρεσία, έχει θετική διάδραση με τον οργανισμό και ενισχύεται η εμπιστοσύνη του προς αυτόν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια για crowdfunding στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα;

Πέρα από τον τομέα του crowdfunding, γνωρίζουμε ότι στα συρτάρια των εταιρειών βρίσκονται κλεισμένες πάρα πολλές ιδέες για προϊόντα και υπηρεσίες, για τις οποίες θα υπήρχε ενδιαφέρον από διάφορα κοινά στόχους (καταναλωτές, επενδυτές κά). Εδώ ερχόμαστε και απαντάμε ότι μια εταιρεία μπορεί να βγάλει online το προϊόν που σκέφτεται να λανσάρει και να ζητήσει την υποστήριξη του κοινού, να το προαγοράσει.

Το pre-sales crowdfunding δεν έχει τη μορφή της δωρεάς και αυτό είναι σημαντικό, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι οι εποχές για δωρεές από ιδιώτες. Είναι απολύτως συμβατό με το νομικό πλαίσιο γιατί μιλάμε με όρους ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce). Το διπλό όφελος για την επιχείρηση είναι ότι, μόλις εξασφαλίσει την έμπρακτη υποστήριξη των καταναλωτών, μπορεί να απευθυνθεί για δανεισμό στο κλασικό τραπεζικό σύστημα, κεφαλαιοποιώντας ουσιαστικά την απήχηση του προϊόντος της με χειροπιαστά στοιχεία.

Επίσης, μια ακόμη εναλλακτική μορφή δανεισμού που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις στις σημερινές συνθήκες χαμηλού τραπεζικού δανεισμού και ρευστότητας είναι το equity crowdfunding. Πρόκειται για ένα εργαλείο χρηματοδότησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη σύσταση μιας εταιρείας, είτε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί, όμως, αυτή η δυνατότητα χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, ώστε η όλη διαδικασία να έχει ηλεκτρονικό χαρακτήρα. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Τι μπορεί να προσφέρει η Crowdpolicy σε μια start-up; Έχουν έρθει σε εσάς νέοι άνθρωποι με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και πώς τους έχετε βοηθήσει;

Όλοι έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή τουλάχιστον μία επιχειρηματική ιδέα. Εμείς καλούμε τον κόσμο να έρθει και να αναπτύξουμε μαζί ένα βιώσιμο προϊόν στην πιο απλή του μορφή, ακολουθώντας τις αρχές του MVP (Minimum Viable Product). Τους συμβουλεύουμε να ξεκινούν με τα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα επιτρέψουν να τσεκαριστεί το προϊόν στην αγορά (proof of concept). Αν και εφόσον πάει καλά, το αναπτύσσουμε περαιτέρω.

Μόλις η ομάδα έρθει σε εμάς η ομάδα που έχει την ιδέα, κάνουμε μια ανάλυση περιβάλλοντος, μια αξιολόγηση σε επίπεδο ανταγωνισμού (αν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν στην αγορά), πόσο εύκολα μπορεί να αντιγραφεί σαν προϊόν/ιδέα, πώς μπορεί να δημιουργήσει έσοδα (revenue model), τις υποδομές που απαιτούνται κ.ο.κ.

Εφόσον το προϊόν περάσει την πρώτη φάση, καθορίζονται τα ελάχιστα τεχνικά του χαρακτηριστικά, προχωράμε στην υλοποίηση, τεστάρουμε το προϊόν στην αγορά και, εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, προχωράς στο επόμενο στάδιο όπου το προωθείς για χρηματοδότηση, οποιασδήποτε μορφής. Μπορούμε να υποστηρίξουμε από την αρχή ως το τέλος αυτή τη διαδικασία.

Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας σε ένα project crowfunding;

Θεωρούμε ότι πάντοτε σε ένα έργο crowdfunding οι παράγοντες επιτυχίας είναι οι εξής: ποιος είσαι, τι δράσεις θέλεις να στηρίξεις, πώς εξασφαλίζεις το τρίπτυχο αξιοπιστία-διαφάνεια-λογοδοσία, πως προωθείς την προσπάθεια συλλογής πόρων.

Όταν μια εταιρεία κάνει ένα κάλεσμα για χρηματοδότηση μιας συγκεκριμένης δράσης, για παράδειγμα 50.000 ευρώ, έχει δημοσιοποιήσει από πριν τις προσφορές που έχει λάβει και εξηγεί αναλυτικά πώς έχει φτάσει σε αυτό το ποσό. Όταν συγκεντρώσει το ποσό, θα πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο και ότι έκανε αυτό που υποσχέθηκε -έτσι αναπτύσσεται σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην επιχείρηση και τους χρηματοδότες της. Πρέπει, πρόσθετα να γίνει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει διαρκής υποστήριξη και προώθηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας crowdfunding με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων καναλιών επικοινωνίας.

Πώς μπορούν οι μεγάλες εταιρείες, για παράδειγμα οι εισηγμένες, να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία;

Εκτός από το pre-sales crowdfunding (για την προαγορά νέων προϊόντων) και το equity crowdfunding (για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), μια πετυχημένη δράση που βρίσκει εφαρμογή στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι τα Crowdhackathons που προαναφέραμε.

Με αυτή την πρωτοβουλία, μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να προσφέρει και να αξιοποιήσει εφαρμογές που στηρίζονται σε δικά της ανοιχτά δεδομένα (open data), αλλά και να «στρατολογήσει» επιτόπου ταλαντούχους προγραμματιστές. Έτσι κινητοποιείται ένα pool δημιουργικών ανθρώπων από το οποίο μπορεί μια επιχείρηση να αντλήσει και να αξιοποιήσει τόσο ιδέες όσο και ανθρώπους.

Επιπλέον, σε επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), μια εταιρεία μπορεί να ενημερώνει τους εργαζομένους της για τις δράσεις που σκέφτεται να υλοποιήσει. Για παράδειγμα, προτείνει συγκεκριμένους πυλώνες ΕΚΕ, όπως πχ, αθλητισμός, παιδεία, οικονομία. Έτσι δίνει στους εργαζομένους της το βήμα να προτείνουν ποιες δράσεις στηρίζουν περισσότερο και να προτείνουν ενδεχομένως επιπλέον δράσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για συνδιαμόρφωση της πολιτικής ΕΚΕ με τη βοήθεια των ανθρώπων της ίδιας της εταιρείας.

Ειδικά για τις πολύ μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες ή εταιρείες που εκδίδουν απολογισμούς (ΕΚΕ ή οικονομικής φύσης), τέλος, στην Crowdpolicy, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για real time δεδομένα, real time παρουσίαση των οικονομικών τους μεγεθών, άμεση ενημέρωση των επενδυτών και κοινών στόχων, Investor Relations/CSR 2.0, ώστε ο επενδυτής να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας.

Η ανοιχτότητα είναι ακόμη πιο σημαντική στην εποχή της κρίσης, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογίας, καταλήγει ο κ. Καραμανώλης.

Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα
Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα
Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα
Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα
Crowdpolicy: Το crowdfunding είναι γνωστό από την αρχαιότητα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider