Επίτροπος Γκαμπριέλ: Τρέξτε τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίτροπος Γκαμπριέλ: Τρέξτε τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Να επιταχύνει τις διαδικασίες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό με αιχμή την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των πολιτών, καλεί την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Δεν αρκούν τα προγράμματα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι πόροι της Κομισιόν, επισημαίνει η επίτροπος. «Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν» δηλώνει, μέσω της συνέντευξής της στο insider.gr.

Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέες τεχνολογίες. «Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί» προειδοποιεί η βουλγάρα επίτροπος. Η συζήτησή μας ξεκίνησε από την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και τον πόλεμο κατά των fake news.

Προτείνετε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Θεωρείτε ότι θα καταφέρει η ΕΕ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό;

Τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή αποτελούν μια δέσμη επιχειρησιακών μέτρων, που συνοδεύονται από τις αναγκαίες διασφαλίσεις, που πρέπει να ληφθούν από τις εταιρείες και τα κράτη μέλη για την περαιτέρω εντατικοποίηση αυτής της προσπάθειας πριν αποφασιστεί εάν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτές οι συστάσεις ισχύουν για όλες τις μορφές παράνομου περιεχομένου, από τρομοκρατικό περιεχόμενο, υποκίνηση μίσους και βίας, υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, παραποίηση και απομίμηση προϊόντων, αλλά και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Αρκούν τα επιχειρησιακά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντικό να έχουμε κοινή προσέγγιση και δράση. Για το λόγο αυτό δίνουμε έμφαση στη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, των κρατών μελών, των αρμόδιων οργανισμών, των ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Μόνο δουλεύοντας μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, οι κυβερνοεπιθέσεις δεν έχουν σύνορα. Η δέσμη των μέτρων στοχεύει στην ταχύτερη ανίχνευση και απομάκρυνση παράνομου ηλεκτρονικού περιεχομένου, στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών, αρμόδιων αρχών και στην αύξηση της διαφάνειας και των εγγυήσεων για τους πολίτες. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την προστασία των ευρωπαίων πολιτών όταν βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση, οι πλατφόρμες πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου από τον ιστό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί ως απάντηση στην παρούσα σύσταση και θα καθορίσει εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της σύστασης, τα κράτη μέλη και οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν εντός τριών μηνών σχετικές πληροφορίες όσον αφορά στο περιεχόμενο της τρομοκρατίας και εντός έξι μηνών σχετικά με άλλο παράνομο περιεχόμενο.

Πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, που έχετε πάρει για την αντιμετώπιση των fake news;

Στο ζήτημα του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει με τα fake news. Η αντιμετώπισή τους είναι πρόκληση. Προέχει, λοιπόν, να προσδιορίσουμε τον ορισμό των ψευδών ειδήσεων και μετά θα δούμε ποια μέτρα θα λάβουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε με στόχο να προχωρήσουμε σε νέες πρωτοβουλίες στις 25 Απριλίου. Η κινητικότητα είναι αισθητή και γίνονται παράλληλες κινήσεις. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα τον δημόσιο διάλογο, λαμβάνοντας 3000 απαντήσεις, ενώ περιμένουμε σύντομα την έκθεση της αρμόδιας task force. Είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους στόχους πολιτικής. Πρώτον όσον αφορά στη διαφάνεια, στην κίνηση κεφαλαίων, στις πηγές πληροφόρησης και πώς οι πληροφορίες διαδίδονται. Επιπλέον επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην κυκλοφορία της πληροφορίας, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της πληροφορίας και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη συνολική λύση. Υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις από τα κράτη μέλη. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε ήδη σε σχετική νομοθεσία. Στόχος μου είναι να αποφύγω περαιτέρω κατακερματισμό. Τώρα έχει έρθει η ώρα για μια κοινή θαρραλέα αντιμετώπιση. Η διάδοση των ψευδών ειδήσεων γίνεται πλέον ταχύτερα και σε μεγαλύτερο εύρος. Στόχος μου είναι να βρούμε συγκεκριμένα κοινά μέτρα, εφαρμόσιμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ανησυχείτε για πιθανές επιπτώσεις των fake news στις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης χρονιάς;

Το ζήτημα βρίσκεται στο πλαίσιο των θεμάτων, που εξετάζουμε και είναι μέρος της μελέτης, που κάνουμε. Η πολιτική διάσταση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Θα δούμε σύντομα και νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Κομισιόν;

Δεν είναι στόχος μας να προχωρήσουμε σε νομικά δεσμευτικές προτάσεις. Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο αυτό. Βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης. Όπως σας είπα δεν έχουμε ακόμη έναν ορισμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψευδείς ειδήσεις. Είναι καλή η παρούσα στιγμή για να καταλάβουμε το φαινόμενο, τα προβλήματα και να προτάξουμε συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα, αντιμετωπίζετε την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη, και η Ελλάδα, να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εκτιμώ την πρόοδο, που έχει γίνει, αλλά υπάρχουν ακόμη προκλήσεις και κυρίως στο μέτωπο των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των πολιτών. Η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί προτεραιότητά μου. Μπορεί να εναπόκειται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά αντιμετωπίζουμε από κοινού την πρόκληση. Ακόμη και αν η Επιτροπή προχωρεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, χωρίς την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των πολιτών. Οι αριθμοί παραμένουν ανησυχητικοί. Σήμερα 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ Ίντερνετ και μόνο 37% του εργατικού δυναμικού κατέχουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Μετά το 2020 το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν βασικές ψηφιακές ικανότητες. Θέλω να ενθαρρύνω τα κράτη μέλη και την Ελλάδα να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται να ενισχυθεί η ψηφιακή καινοτομία και η χρήση νέων τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζεται περισσότερο επαρκής δημόσια διοίκηση, περισσότερη διαφάνεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο οικοδόμησης πανευρωπαϊκής ολοκληρωμένης υποδομής υπερυπολογιστών είναι θετική εξέλιξη.

Θα προλάβει η ΕΕ τις διεθνείς εξελίξεις στο πεδίο των υπερυπολογιστών;

Η ΕΕ έχει μείνει πίσω, αφού στους δέκα κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου δεν συγκαταλέγεται κανένας ευρωπαϊκός. Στόχος μας είναι να παράσχουμε σε ευρωπαίους ερευνητές και σε ευρωπαϊκές εταιρείες δυναμικό υπερυπολογιστών παγκόσμιας πρωτοπορίας το 2019. Είναι σημαντικό να διαχειριστούμε την προστιθέμενη αξία των πληροφοριών. Μπορούμε να δουλέψουμε στο πεδίο της ιατρικής, σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και να διευκολύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επεκταθούν, να ενισχύσουμε τους ερευνητές. Είναι σημαντικό να γίνει η Ευρώπη ηγέτης στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider