Μπαλάσκας: Νέο κεφάλαιο για την αγορά φυσικού αερίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαλάσκας: Νέο κεφάλαιο για την αγορά φυσικού αερίου

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ), Χρήστος Μπαλάσκας μιλάει στο insider.gr για τις προοπτικές διείσδυσης του φυσικού αερίου, τις νέες επενδύσεις σε υποδομές αλλά και για τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί το άνοιγμα της αγοράς.

-Με ποιόν τρόπο θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος;

Κάθε προσπάθεια μετάβασης από μία εδραιωμένη κατάσταση σε μία νέα προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό, μεθοδικότητα και συνεργασία προκειμένου να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη το ταχύτερο δυνατό. Στην περίπτωση της λιανικής αγοράς του φυσικού αερίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι κληθήκαμε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα μέσα σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα και εν μέσω ενός κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας. Παρ’όλα αυτά, καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε πλήρως στις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου και σήμερα, με τις δραστηριότητες διανομής και εμπορίας πλήρως διαχωρισμένες, γυρίζουμε σελίδα και οδεύουμε στο νέο περιβάλλον των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών.

Πιστεύω ότι οι προκλήσεις θα γίνουν ευκολότερα ευκαιρίες αν όλοι εμπλεκόμενοι -επιχειρήσεις, φορείς και πολιτεία- υποστηρίξουμε από κοινού τον στόχο αύξησης της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας θα φέρει την ισορροπία σε όλα τα επίπεδα: Αρχικά, θα οδηγήσει την αγορά σε ένα ικανοποιητικό στάδιο ωριμότητας και μεγέθους, δημιουργώντας συνθήκες αντίστοιχες με άλλων ευρωπαϊκών αγορών, που θα αποφέρουν τα αντίστοιχα οφέλη, όπως η σταδιακή μείωση των χρεώσεων. Θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και υγιή αναπτυξιακή πορεία των εταιρειών διανομής και εμπορίας, καθώς και των επαγγελματιών του κλάδου εν γένει, διατηρώντας ενεργό ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. Θα επιτρέψει την είσοδο νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα δημιουργήσουν νέο ρεύμα στην οικονομία και την απασχόληση αλλά και υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Θα δώσει νέα προοπτική στο κεφάλαιο του περιβάλλοντος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ουσιαστική στόχευση και ανάληψη πρωτοβουλιών.

Έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο μέχρι να δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειας που επιτελείται και σε αυτή την πορεία, η ΕΔΑ Αττικής ως ισχυρός κοινωνικός εταίρος, δεσμεύεται να έχει ενεργό συμμετοχή στη διασφάλιση της ισορροπημένης λειτουργίας του κλάδου και της περαιτέρω ανάπτυξής του.

-Η εταιρεία έχει ανακοινώσει επενδύσεις 67 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ποιες δραστηριότητες θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια;

Αποσκοπούμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου ύψους 67 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία που λειτουργεί σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας ταυτίζεται με την αφοσίωσή μας στην αξιόπιστη λειτουργία των υποδομών μας και αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του πλάνου ανάπτυξης του δικτύου διανομής που αριθμεί 100 νέα χιλιόμετρα για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων σε όλο το λεκανοπέδιο. Μέσα από τη σημαντική αυτή επένδυση ενισχύεται η ακεραιότητα του δικτύου κι η αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η δυνατότητα πρόσβασης ολοένα και περισσότερων κατοίκων στο δίκτυο και στα οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου.

Από την άλλη, λειτουργώντας ήδη περισσότερα από 3.400 χλμ. δικτύων σε όλη την Αττική και έχοντας συνδέσει πάνω από 340.000 νοικοκυριά και 6.500 επαγγελματίες, έχουμε το πλεονέκτημα να αναγνωρίζουμε και να εντοπίζουμε τους παράγοντες εκείνους που λειτουργούν ανασταλτικά στην απόφαση των καταναλωτών να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης. Ειδικότερα, μέσα στη κοινωνικοοικονομική ρευστότητα των τελευταίων ετών, οι καταναλωτές διστάζουν να προβούν σε επενδύσεις που αφορούν στο νοικοκυριό ή την επιχείρησή τους ακόμα κι αν το όφελος είναι υπαρκτό. Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί, ενσωματώσαμε στο επιχειρησιακό μας σχέδιο ένα σημαντικό κεφάλαιο για την παροχή κινήτρων σύνδεσης προς τους καταναλωτές, όπως είναι το πρόγραμμα επιδότησης εγκαταστάσεων θέρμανσης, που πρακτικά μειώνει το κόστος μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης απαντώντας στο σημαντικό αυτό πρόβλημα των δυνητικών πελατών μας.

-Πρακτικά τι κερδίζει ο καταναλωτής με τη χρήση φυσικού αερίου;

Η χρήση φυσικού αερίου στη θέρμανση αποτελεί διαχρονικά τη βέλτιστη επιλογή για τους καταναλωτές. Η ανταγωνιστικότητα του καυσίμου παραμένει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα οφέλη που προσφέρει η καθημερινή του χρήση συνιστούν μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για τον καταναλωτή: υψηλή απόδοση και ευκολία στη χρήση, δυνατότητα πλήρους ανεξαρτησίας, απαλλαγή από άγχη διαθεσιμότητας και αποθήκευσης, εγκυρότητα κατά τη μέτρηση, καθαρότεροι χώροι και περιβάλλον.

Με τα κίνητρα σύνδεσης που προσφέρει η ΕΔΑ Αττικής, το όφελος για τον καταναλωτή μεγιστοποιείται. Από τη μία, τα τέλη σύνδεσης έχουν 100% έκπτωση, άρα η εταιρεία μας κατασκευάζει τον παροχετευτικό αγωγό και τοποθετεί τον μετρητή χωρίς κόστος, ενώ το πρόγραμμα επιδότησης μειώνει το κόστος μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης μέχρι και €3.000 για μία πολυκατοικία και €750 για ένα διαμέρισμα.

Για παράδειγμα, μία πολυκατοικία με 10-12 διαμερίσματα και εγκατεστημένη ισχύ λέβητα 180.000 Kcal/h θα επιδοτηθεί με €2.250 για την κατασκευή της εγκατάστασης θέρμανσης ενώ θα απαλλαχθεί από τα τέλη σύνδεσης ύψους €780. Άρα θα έχει ένα συνολικό κέρδος άνω των €3.000.

-Είναι συμφέρον για την επιχείρηση να πραγματοποιεί προγράμματα επιδοτήσεων και εκπτώσεων 100%;

Η επένδυση της ΕΔΑ Αττικής στην παροχή κινήτρων σύνδεσης προς τους καταναλωτές αποτελεί στρατηγική επιλογή και έχει διττό χαρακτήρα.

Από τη μία, συμβάλλει στην προσπάθεια αύξησης της διείσδυσης και των όγκων διανομής φυσικού αερίου και κινείται στη γραμμή της ευρύτερης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής για την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικότερων μορφών ενέργειας, ενώ υποστηρίζει τους στόχους του απελευθερωμένου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο μέλλον.

Από την άλλη, η διεύρυνση της βάσης χρήσης του καυσίμου ευνοεί την υγιή ανάπτυξη της αγοράς προμήθειας, ενώ δίνει ώθηση και στην αγορά των επαγγελματιών του κλάδου (μηχανικούς, εγκαταστάτες κλπ.) που αριθμούν περισσότερους από 4.500 έμμεσα απασχολούμενους σε όλο το λεκανοπέδιο και αναπόφευκτα βιώνουν τις συνέπειες τις κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Συμπερασματικά, λοιπόν, προκύπτει ότι η απόφαση της εταιρείας να επενδύσει σε ευνοϊκότερα προγράμματα σύνδεσης αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους καταναλωτές, αλλά και την ευρύτερη αγορά του φυσικού αερίου.

-Πλέον βλέπουμε επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας να υλοποιούν εντατικά δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι δράσεις της ΕΔΑ ;

Ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Αερίου στην Αττική έχουμε θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού μας σχεδιασμού με σκοπό να μεγιστοποιούμε καθημερινά τη θετική επίδρασή μας ως μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας, διέπεται από τις βασικές αξίες μας και αντανακλάται σε κάθε πυλώνα της στρατηγικής μας. Στο πλαίσιο αυτό:

Αναπτυσσόμαστε με επίγνωση του κρίσιμου ρόλου μας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των χρηστών, των τελικών πελατών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών που επηρεάζονται από τη λειτουργία μας.

Επιδιώκουμε να είμαστε συν-διαμορφωτές μίας λειτουργικά δίκαιης και υγιούς αγοράς φυσικού αερίου λειτουργώντας στο θεσμικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια των επιχειρηματικών πρακτικών μας

Αναζητούμε καινοτόμες προτάσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και αναβαθμίζουν την εμπειρία των πελατών μας κατά τη συναναστροφή τους με την εταιρεία.

Επενδύουμε συστηματικά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με φορείς και οργανισμούς που μας βοηθούν να εξελίσσουμε τις πρακτικές μας και να βελτιστοποιούμε καθημερινά τα επίπεδα λειτουργικότητας των υποδομών μας.

Επενδύουμε στους ανθρώπους μας αφού αποτελούν την κινητήριο δύναμή μας και μας βοηθούν να μεταφέρουμε τη γνώση στο μέλλον παρακολουθώντας τις νέες τάσεις και εξελίξεις.

Διανέμοντας ένα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, δεν μπορούμε παρά να είμαστε περιβαλλοντικά υπεύθυνοι συμβάλλοντας στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και μειώνοντας σταθερά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

-Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας;

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ασκεί από τις αρχές του έτους τη δραστηριότητα του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αττική, σύμφωνα με το νέο λειτουργικό πλαίσιο της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής στο σύγχρονο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με τρόπο ασφαλή, αξιόπιστο και αποδοτικό. Προκειμένου να πετύχουμε την αποστολή μας αξιοποιούμε τα πολύτιμα εχέγγυα της 15ετούς πορείας μας που συνοψίζονται στη μακρά εμπειρία στην ασφαλή λειτουργία του ενός από τα πλέον σύγχρονα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη, στην υψηλού επιπέδου κατάρτιση και τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, καθώς και στη διαρκή αναζήτηση σύγχρονων, πιο αποδοτικών πρακτικών που αντανακλούν τα οφέλη τους στην καθημερινότητα των συνεργατών και πελατών μας.

Πρωτεύουσα σημασία για εμάς αποτελεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κατοίκων του λεκανοπεδίου με τρόπο καθόλα αξιόπιστο και ασφαλή, τόσο για τους καταναλωτές όσο για όλους όσοι απασχολούνται για να το διασφαλίσουν, και με αυτό ως γνώμονα εξελίσσουμε τις πρακτικές μας και βελτιώνουμε τα επίπεδα λειτουργικότητας των υποδομών μας.

Εστιάζουμε στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Αττική με απώτερο στόχο το διπλασιασμό της μέσα στην επόμενη δεκαετία, όχι μόνο γιατί απαντά στον ευρύτερο στόχο για αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο ως μία καθαρότερη μορφή ενέργειας, αλλά γιατί ως ενεργειακή επιλογή αποτελεί μονόδρομο για τους καταναλωτές λόγω της οικονομίας και της ποιότητας ζωής που προσφέρει. Στην κατεύθυνση αυτή, επενδύουμε σε ανάπτυξη δικτύων αλλά και σε κίνητρα σύνδεσης που καθιστούν ακόμα πιο προσιτή τη σύνδεση των καταναλωτών στο δίκτυο.

Παράλληλα, αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε λειτουργώντας με πλήρη σεβασμό στο οριζόμενο κανονιστικό και ρυθμιστικό και έχοντας ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία προστιθεμένης αξίας προς κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider