«Καύσωνας» στη Wall Street – Ψάχνουν το «ταβάνι» οι επενδυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καύσωνας» στη Wall Street – Ψάχνουν το «ταβάνι» οι επενδυτές

Αντιμέτωπος με τον «εαυτό» του βρίσκεται για ακόμη ημέρα ο Dow Jones, καθώς οδεύει ολοταχώς προς το ένατο κατά σειρά ρεκόρ έχοντας ήδη «κλειδώσει» τις 22.000 μονάδες.

Λίγα λεπτά μετά τις 16:30 (ώρα Ελλάδος), ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street κατέγραφε κέρδη 0,11% στις 22.092,81 μονάδες.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Dow έσπασε ανοδικά το φράγμα των 22.000 μονάδων καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ, το οποίο διατηρεί και στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή «έσπρωξαν» ακόμη πιο υψηλά τη Wall Street, η οποία έκλεισε με άνοδο για ένατη συνεχή συνεδρίαση.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο σήμερα στις ομιλίες δύο μελών της Fed, του κεντρικού τραπεζίτη του Σεν Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ και του ομολόγου του από τη Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι.

«Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς έναν λόγο που θα ρίξει την αγορά», σχολιάζει στο CNBC ο Μπρος ΚακΚέιν από την Key Private Bank. «Τα εταιρικά κέρδη ήταν πολύ καλά και σίγουρα κάποια στιγμή θα χτυπήσουμε ταβάνι –αν και είναι δύσκολο να καταλάβουμε σε ποια επίπεδα βρίσκεται αυτό», συμπληρώνει

Για διόρθωση προειδοποιούν οι επενδυτές

Για «βίαιη» διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια το επόμενο δίμηνο κάνουν λόγο, αντιθέτως, μια άλλη μερίδα αναλυτών, εξηγώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα πιέσει τις μετοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναμένεται μεν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το καλοκαίρι, αλλά στην τελευταία του ομιλία ξεκαθάρισε ότι θα περάσει πολύ καιρός ακόμη μέχρι να αποσύρει η ΕΚΤ τα νομισματικά της κίνητρα.

«Τα κέρδη είναι θετικά, το ίδιο και η εικόνα της οικονομίας, αλλά τα επιτόκια δεν αναμένεται να αυξηθούν όπως περιμένουν οι επενδυτές και αυτό θα φέρει διόρθωση στην αγορά», επισημαίνει ο Ζιλ Κίτινγκ, πρόεδρος του Werthstein Institute.

Κατά τη γνώμη του, αυτό δεν θα σημαίνει απαραίτητα το «τέλος του ράλι» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά η ρευστοποίηση των θέσεων είναι αναπόφευκτη μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες. Ο ίδιος υπολογίζει τη διόρθωση αυτή στο 10% περίπου το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Στα χαμηλά 2,5 ετών το δολάριο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών έναντι του ευρώ κατρακύλησε το δολάριο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1784. Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται έντονες πιέσεις καθώς ενισχύονται οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η Fed είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σύντομα στην επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider