Μαύρη Τετάρτη με limit down στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαύρη Τετάρτη με limit down στις αγορές

Βουτιά στις αγορές απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη προκαλεί η νίκη του Donald Trump. Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοδο σημειώνουν τα επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός.

Τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τους φόβους των αναλυτών ότι σε περίπτωση νίκης του Donald Trump, τις αγορές θα κατακλύσουν η οικονομική και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Με ισχυρές απώλειες ανοίγουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεγάλη βουτιά ανοίγουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της νίκης Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Πτώση 2,87% κατέγραψε σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Με πτώση 2,83% άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Πτώση 0,42% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Απώλειες 5% στην Ασία

Με ισχυρές απωλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 5,36%, ενώ ο ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,92%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 2,25% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2,36%.

Τα συμβόλαια (futures) του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones υποχώρησαν αρχικά κατά σχεδόν 800 μονάδες -που μεταφράζονται σε πτώση της τάξης άνω του 4%- πριν συμμαζέψουν τις απώλειες, το αμερικανικό δολάριο και το πετρέλαιο βυθίζονται, ενώ σημαντικά κέρδη της τάξης του1,95% καταγράφει ο χρυσός, το πλέον ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Τα συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq υποχώρησαν κατά 5% χτυπώντας limit down.

Απώλειες άνω του 1% καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,11 ενώ το πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 44,37 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, ο χρυσός διαμορφώνεται στα 1.299 δολάρια ανά ουγγιά.

Σοκ και δέος στις αγορές συναλλάγματος

Τo μεξικανικό πέσο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου καθώς ο Donald Trump κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ.

«Σοκ και δέος στις αγορές συναλλάγματος. Έχουμε επώδυνες αναμνήσεις από το Brexit, κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο πάτος αυτή τη στιγμή, οπότε οι περισσότεροι βρίσκονται σε μια διάθεση “πουλά πρώτα, ρώτα ερωτήσεις μετά”» αναφέρει στο CNBC ο Karl Schamotta, διευθυντής ερευνών συναλλάγματος στο Cambridge Global Payments.

Οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider