Οι ομάδες που «σκοράρουν» στα χρηματιστήρια

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ομάδες που «σκοράρουν» στα χρηματιστήρια

Άλλοι βάζουν γκολ στα δίχτυα και άλλοι στις χρηματαγορές. Κάποιες από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ταυτόχρονα εισηγμένες εταιρείες και διαπραγματεύονται στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Και μπορεί στο γήπεδο να μην τα πηγαίνουν τόσο καλά, έχουν οδηγήσει όμως στο «ταμείο» τους επενδυτές, που έχουν αγοράσει μετοχές

Τα μεγαλύτερα κέρδη σε ετήσια βάση, ανάμεσα στις εισηγμένες ομάδες, κατέγραψε η Olympic Lyonais. Αν και τα τελευταία της αποτελέσματα στο γαλλικό πρωτάθλημα και το Champion’s League ήταν μάλλον απογοητευτικά, έχει «σηκώσει κούπα» στο χρηματιστήριο. Με κέρδη 29,90% οι μέτοχοί της έχουν κάθε λόγο να χαίρονται.

Στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας των… αγορών βρίσκεται η Juventus. Η Γηραιά Κυρία καταγράφει κέρδη 17,86% , με τους επενδυτές δικαιολογημένα να φωνάζουν “Forza Juve!”

Κερδισμένοι έχουν βγει και όσοι επένδυσαν στη Manchester United, με το βρετανικό σύλλογο να κερδίζει 10,74% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, στον «κουβά» πήγαν όσοι επένδυσαν στην τουρκική Besiktas, μια και οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν απώλειες 13,89% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, απώλειες 10,48% κατέγραψαν οι μετοχές της FC Copenhagen ενώ χαμένοι βγήκαν και όσοι «πίστεψαν» και επένδυσαν σε Ajax και Roma με απώλειες 9,83% και 7,14% αντίστοιχα.

Όπως εξηγούν πάντως χρηματιστηριακά στελέχη, η πορεία της μετοχής μιας ομάδας έχει σχέση με τις αθλητικές επιδόσεις, δεν εξαρτάται όμως μόνο από αυτές. Για παράδειγμα, μια καλή συμφωνία με κάποιον χορηγό ή μια συμφέρουσα πώληση ενός παίκτη μπορούν να εκτινάξουν την τιμή της. Αντίστοιχα, μια ομάδα με σταθερά έσοδα από εισιτήρια διαρκείας και υψηλά τηλεοπτικά δικαιώματα θεωρείται “blue chip” χρηματιστηριακά.

Αντίθετα, οι ακριβές μεταγραφές μπορεί να ενθουσιάζουν τους φιλάθλους, όχι όμως και τους επενδυτές, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα επίφοβο περιουσιακό στοιχείο.

Αναλυτικά, οι αποδόσεις των εισηγμένων ποδοσφαιρικών ομάδων το τελευταίο 12μηνο έχουν ως εξής:

ΟμάδαΔιαφορά
Olympic Lyonais29.90%
Juventus17.86%
Manchester United10.74%
Fenerbache7.84%
Lazio3.77%
Borussia Dortmund-1.25%
Celtic-3.40%
Galatasaray-5.46%
AC Roma-7.14%
AFC Ajax-9.83%
FC Copenhagen-10.48%
Besiktas-13.89%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider