Bitcoin, «μήλον της έριδος» και πρωταγωνιστής του 2017

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin, «μήλον της έριδος» και πρωταγωνιστής του 2017

Είτε το λατρεύει κανείς, είτε το απεχθάνεται, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το Bitcoin έφερε τα… πάνω κάτω στις διεθνείς αγορές το 2017.

Με κέρδη που άγγιξαν μέχρι και 2.750% μέσα σε ένα έτος, το κρυπτονόμισμα έχει αγαπηθεί και μισηθεί όσο λίγα assets στις παγκόσμιες αγορές.

Η γοητεία του κρύβεται στα αστρονομικά κέρδη που προσφέρει σε όσους τόλμησαν να το εμπιστευτούν αλλά και στην πρωτόγνωρη μεταβλητότητα στην τιμή του, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους επενδυτές σε λίγες μόνο ώρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, το ψηφιακό νόμισμα έχασε το 1/3 της αξίας του, υποχωρώντας στα 11.000 δολάρια –από 20.000 δολάρια όπου βρισκόταν πέντε ημέρες νωρίτερα.

Μπορεί η JP Morgan να έσπευσε να το «αποκηρύξει», μαζί με πολλούς ακόμη επενδυτικούς οίκους, θεσμικούς φορείς και επιφανείς οικονομολόγους όπως η UBS αλλά και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, αλλά την ίδια ώρα παγκόσμιοι κολοσσοί αγκαλιάζουν το «αποδιοπομπαίο» το κρυπτονόμισμα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Παραγώγων του Σικάγο η διαπραγμάτευση futures σε Bitcoin, γεγονός που σηματοδοτεί μια καθοριστική στροφή του ψηφιακού νομίσματος προς την… κανονικότητα. Πριν λίγες ημέρες, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πλατφόρμα συναλλαγών για κρυπτονομίσματα.

Αυτό που προκαλεί «νευρικότητα» στους αναλυτές σχετικά με το Bitcoin είναι, αφενός, η «ασώματη» φύση του, αφού δεν συνδέεται με κάποιο υποκείμενο στοιχείο που να μπορεί να αποδώσει με κάποιο τρόπο ένα είδος αντικειμενικής αποτίμησης στην θεωρητική αξία του νομίσματος.

Από την άλλη, η εξόρυξη αλλά και η διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων διενεργείται με μη ρυθμιζόμενο τρόπο και αυτό σημαίνει ότι «ελέγχεται» από αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «κατάρρευση» της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα, Coinbase, η οποία πάγωσε τις συναλλαγές σε Bitcoin κατά το «μίνι κραχ» του κρυπτονομίσματος στις 22 Δεκεμβρίου.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει πόσο ευάλωτοι είναι όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον μέχρι –και εφόσον- ρυθμιστεί η νέα αυτή αγορά. Πηγές του insider.gr από την Τράπεζα της Ελλάδος αποκλείουν μια παρέμβαση των τραπεζών με τη μορφή της απαγόρευσης των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, αν και η σημαντική ρευστότητα που απορροφούν αυτά τα assets δεν αποκλείεται να δώσουν το έναυσμα για κάποιου είδους παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών σε ρυθμιστικό –τουλάχιστον- επίπεδο.

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι «άνοιξε» το παράθυρο της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στη ρύθμιση του συστήματος συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων, υπό τον φόβο του ξεπλύματος τεράστιων χρηματικών ποσών.

Το σίγουρο είναι πως το Bitcoin θα βρίσκεται στα ψηλά στην ατζέντα επενδυτών και θεσμικών φορέων και το 2018, είτε η πορεία του βαφτεί με λαμπρά είτε με ζοφερά χρώματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider