Πώς «βλέπουν» το Bitcoin οι Έλληνες χρηματιστές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «βλέπουν» το Bitcoin οι Έλληνες χρηματιστές

Η επένδυση της χρονιάς που πέρασε είναι, χωρίς αμφιβολία, το Bitcoin λίγοι θα διαφωνήσουν με τη διαπίστωση αυτή –όσο και αν έχει δαιμονοποιηθεί το διάσημο κρυπτονόμισμα.

Είτε είναι φούσκα, είτε απάτη, είτε ευκαιρία για υπερκέρδη και προάγγελος της νέας εποχής, το ψηφιακό νόμισμα που ήρθε στο προσκήνιο πριν από έναν χρόνο, όταν βρισκόταν στα 700 δολάρια, έχει γίνει No1 θέμα συζήτησης στους επενδυτικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους.

«Ένα άδειο ποτήρι που αλλάζει χέρια γύρω από ένα τραπέζι και η αξία του εκτοξεύεται -παρότι είναι κενό- αφού ο καθένας το αγοράζει πιο ακριβά από τον διπλανό του», κάπως έτσι περιγράφουν οι Έλληνες χρηματιστές το Bitcoin. Όπως έχει αναδείξει με δημοσίευμά του το insider.gr, οι Έλληνες δεν αποτελούν εξαίρεση στη νέα επενδυτική «μόδα» και σπεύδουν να αγοράσουν το ψηφιακό νόμισμα παρά τα capital controls.

Το insider.gr μίλησε με δύο κορυφαία στελέχη του χρηματιστηριακού κλάδου που υπογραμμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα «τρέλα». Εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε μια αξία, η προέλευση της οποίας παραμένει άγνωστη, και εξηγούν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν μια πραγματική υποκείμενη αξία που δικαιολογεί την τιμολόγησή τους στα σημερινά επίπεδα.

«Η απόλυτη έκφανση της τζαγαδόρικης αντίληψης στο περιβάλλον των επενδύσεων, αυτό είναι με μια λέξη το Βitcoin», αναφέρει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακής. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το γεγονός πως το ψηφιακό νόμισμα στηρίζεται σε μια στέρεη τεχνολογική βάση (Blockchain) μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον προϋποθέσεις να διαδραματίσει διάφορους ρόλους στην οικονομία, όπως τον ρόλο του χρήματος, το μέσο αποθήκευσης πλούτου, το συναλλακτικό μέσο, το μέσο μέτρησης αξιών. «Έχουμε πολλά “κεφάλαια” να δούμε ακόμη μπροστά μας», υπογραμμίζει. «H μεταβλητότητα του Bitcoin δεν μπορεί να του δώσει χαρακτηριστικά χρήματος. Η ευρηματική τεχνολογία του επιτρέπει να ενσωματώνει προσδοκίες για επέκταση της χρήσης του. Όσο όμως αντιμετωπίζεται ως επενδυτική κατηγορία (όπως ο χρυσός), η πιθανότητα να προκληθεί συστημικός κίνδυνος είναι υπαρκτή όσο διαχέονται οι τοποθετήσεις και ο κίνδυνος να σκάσει η φούσκα αυξάνεται», εξηγεί ο κ. Τζάνας.

Για την «απόλυτη φούσκα» κάνει λόγο ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Όπως εξηγεί, τo bitcoin αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος με ένα ηλεκτρονικό ανταλλακτικό μέσο, ωστόσο, η υποκείμενη αξία του νομίσματος δεν έχει κάποια ενσώματη κάλυψη που να μπορεί να αποδώσει με κάποιο τρόπο ένα είδος αντικειμενικής αποτίμησης στην θεωρητική αξία του νομίσματος. Επίσης, τονίζει, δεν είναι εγγυημένο από κάποιο οργανισμό ή φορέα γεγονός που θα του έδινε καθολικές ανταλλακτικές ιδιότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, από την φύση τους τα νομίσματα αποτελούν επινοήματα προκειμένου να διευκολύνουν την ταχύτητα των συναλλαγών. Η σχετική αξία που τους αποδίδεται δεν έχει να κάνει τόσο με το χρυσό ή άλλες εγγυήσεις που βρίσκονται σε κρατική κτήση – ή στην κτήση του οργανισμού που εκδίδει το νόμισμα- όσο με την δυναμική της οικονομίας, το κόστος δανεισμού κ.λπ. Επίσης μέσω του τραπεζικού συστήματος ελέγχονται οι κατέχοντες για την προέλευση και την κατοχή της αξίας των νομισμάτων που έχουν στους λογαριασμούς τους. Ο έλεγχος αυτός έχει πλέον καταστεί κοινός σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη περιορίζοντας έτσι φαινόμενα διακίνησης μαύρου χρήματος.

«Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων οι τιμές που αντιστοιχούν στην σχετική τους αξία προσδιορίζονται κυρίως από την χαμηλή προσφορά των νομισμάτων και την υψηλή ζήτηση που μπορεί να προέρχεται από κερδοσκοπικές προσδοκίες, ρευστότητα αμφιβόλου νομίμου προέλευσης και φοροαποφυγής. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι κάποια στιγμή όταν θα γίνει έλεγχος με την πραγματικότητα οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο η αξία των νομισμάτων που έχουν στα χέρια τους να υποστεί σοβαρή απομείωση δεδομένης της μη ύπαρξης εγγυήσεων, καλύψεων ή παρέμβασης από κάποιο φορέα ελέγχου (όπως οι κεντρικές τράπεζες με τις αυξομειώσεις επιτοκίων)», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider