13ο Roadshow: Όταν οι επενδυτές κοιτάζουν τις βιτρίνες και ο Τσακαλώτος… μαγειρεύει

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το

«Από αυτή την ομιλία αφαίρεσα τα αστεία μου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του 13ου Roadshow της ΕΧΑΕ το Λονδίνο την Πέμπτη, αν και παραδέχθηκε ότι έχει ταλέντο στις «αστείες


γκριμάτσες».

Ήταν το πρώτο μεταμνημονιακό ραντεβού με τους επενδυτές «ώρα αλήθειας»; Εν μέρει, ναι. Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε τον τόνο όταν παραδέχθηκε ότι «οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας» στα μάτια των επενδυτών.

Πράγματι, η κυρίαρχη αίσθηση που είχαμε στο φετινό Roadshow ήταν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει «σκεπάσει» τα πάντα στα μάτια των ξένων επενδυτών. Μέσα στις αίθουσες των τετ-α-τετ συναντήσεων, αλλά και έξω από αυτές –στους διαδρόμους, στο φαγητό, παντού– άκουγες μια λέξη να επαναλαμβάνεται επίμονα: τράπεζες. Ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο που οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν και οι επιχειρηματίες βρίσκουν μπροστά τους σαν τοίχο στην προσπάθειά τους να προσεκλύσουν επενδυτές.

Γιατί δεν ήταν μόνο ότι το 70% των ερωτήσεων που τέθηκαν στους εκπρόσωπους των τραπεζών αφορούσαν στα κόκκινα δάνεια –ήταν ότι τα ξένα funds «έλεγαν τον πόνο τους» για τον τραπεζικό κλάδο σε όποια εταιρεία συνάντησαν στο Λονδίνο. «Υπάρχουν πολύ αξιόλογες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με προοπτικές και αποδεδειγμένη πορεία, αλλά δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες», μας εξομολογήθηκαν διαχειριστές κεφαλαίων ξένων funds.

Οι επενδυτές κοιτούν αλλά δεν… ακουμπούν

Η γενική αίσθηση που επικράτησε στους διαδρόμους του The May Fair Hotel, όπου διοργανώθηκε το Roadshow, ήταν ότι οι ξένοι ήρθαν για να δουν και να ακούσουν, αλλά όχι να αγοράσουν -το λεγόμενο window shopping. Τα ραντεβού ήταν ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι, ιδίως για τις εισηγμένες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και υπήρξε ικανοποιητικός αριθμός νέων funds.

Αρνητικά σχολιάστηκε, όμως, το γεγονός ότι αυτά εκπροσωπήθηκαν κυρίως από στελέχη χαμηλότερα στην ιεραρχία (mid/junior) –κάτι που εύκολα μπορούσε να καταλάβεις από το νεαρό της ηλικίας τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν εκπρόσωπος ξένου ομίλου που παραδέχθηκε στο insider.gr ότι «είναι η πρώτη φορά που τον στέλνει η εταιρεία του στο Roadshow, δεν έχει παρακολουθήσει καθόλου την Ελλάδα, δεν γνωρίζει το πολιτικό σκηνικό…».

Οι χρηματιστές εισέπραξαν κόπωση εκ μέρους των επενδυτών και ενδιαφέρον για συναντήσεις κυρίως λόγω των θέσεων που οι περισσότεροι έχουν ήδη σε ελληνικά assets. Δεν έλλειψαν και οι εξαιρέσεις βέβαια, εταιρείες όπως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Κρι-Κρι, η Grivallia, η Σαράντης κ.α. που τράβηξαν τα βλέμματα και δημιούργησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Δεν αποκλείεται να δούμε ξένα κεφάλαια να εισρέουν σε κάποιες από τις midcap, επιλεκτικά, τους επόμενους μήνες, μας λένε οι αναλυτές.

Η μαγειρική του Ευκλείδη

Το κάλεσμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους ξένους επενδυτές άφησε καλές εντυπώσεις και οι ίδιοι μάς μίλησαν για έναν «προσγειωμένο τεχνοκράτη, που μίλησε με τεχνικούς όρους, όχι ως πολιτικός και μάλιστα … μαρξιστής». Σχολίασαν δε την άψογη βρετανική προφορά του και έδειξαν να αισθάνονται άνετα που τον είχαν συνομιλητή.

Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, ήταν ότι το αγαπημένο χόμπι του υπουργού είναι η μαγειρική και για τον λόγο αυτό συχνάζει στα ντελικατέσεν. «Στα deli του Λονδίνου, βλέπω πλέον πολύ περισσότερα ελληνικά προϊόντα, όπως αποξηραμένες ντομάτες, ενώ όταν ζούσα εδώ δεν υπήρχαν στα ράφια», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να υποστηρίξει ότι «κάτι γίνεται» με την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

«Δεν καταλαβαίνω όλες τις πρωτοβουλίες για στήριξη της επιχειρηματικότητας, των start-ups για τις οποίες μας μιλούσε ο κ. Τσακαλώτος. Θέλουν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα; Ένας τρόπος υπάρχει, να μειώσουν τους φόρους», ήταν το σχόλιο manager ελβετικού fund μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον υπουργό.

Η Ελλάδα βγήκε από το τούνελ, αλλά δεν έχει ξεκολλήσει από το έδαφος, είναι το συμπέρασμα πολλών από τους συμμετέχοντες στο Roadshow. Αυτό που αναζητούν όλοι είναι ο επόμενος θετικός καταλύτης που θα διαλύσει τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider