Στον «τοίχο» στήνουν οι ξένοι επενδυτές τις εισηγμένες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «τοίχο» στήνουν οι ξένοι επενδυτές τις εισηγμένες

Σοβαρό πλήγμα έχει επιφέρει το σκάνδαλο της Folli Follie στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, με την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχει κλονιστεί και τα ερωτήματα για τις διαδικασίες εποπτείας και ελέγχου των εισηγμένων να πέφτουν «βροχή».

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι από τις αρχές Μαΐου που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της QCM για την ελληνική εταιρεία λιανικής, οι ελληνικές εισηγμένες δέχονται επίμονες ερωτήσεις από τα ξένα funds σχετικά με την ποιότητα των οικονομικών τους στοιχείων και τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζουν. Σημειώνεται ότι το 70% του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.

Η ζοφυρή εικόνα που έχει σχηματιστεί για τις ελληνικές μετοχές αποτυπώνεται και στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,24% την εβδομάδα που πέρασε, και τον συναλλακτικό όγκο να μην υπερβαίνει τα 52 εκατ. ευρώ. Η υποτονική αυτή ατμόσφαιρα αποδίδεται εν μέρει και στην αναμονή της συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου -η οποία έχει ουσιαστικά «παραλύσει» εγχώριους και ξένους επενδυτές.

«Βαριά σκιά» στο Roadshow της Νέας Υόρκης

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά στη Νέα Υόρκη το ετήσιο διήμερο Roadshow που διοργανώνει η ΕΧΑΕ με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους.

Όπως αναφέρουν πηγές του χρηματιστηριακού κλάδου, το φετινό Roadshow συμπίπτει με τη χειρότερη χρονική στιγμή, καθώς πραγματοποιείται ακριβώς πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου όπου αναμένεται αν δοθούν απαντήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Το κλίμα στη Νέα Υόρκη αναμένεται να είναι επιφυλακτικό και, εν πολλοίς, διερευνητικό, ενώ δεν αναμένονται νέα ονόματα στους συμμετέχοντες, από την πλευρά των επενδυτικών funds. «Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα “τα βρουν σκούρα”, αφού οι ξένοι αναλυτές αναμένεται να δεχθούν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την πιστότητα των στοιχείων τους», αναφέρει στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς.

Για να θωρακιστούν, όσο προλαβαίνουν, επιφανείς εταιρείες του ελληνικού ταμπλό σπεύδουν να ενισχύσουν την εταιρική διακυβέρνηση διευρύνοντας το διοικητικό τους συμβούλιο με περισσότερα ανεξάρτητα μέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μυτιληναίος. Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός εισηγμένων απευθύνεται πλέον σε ισχυρά ονόματα του κλάδου των ελεγκτικών εταιρειών, προκειμένου να μην θεωρηθούν «ύποπτες» και οι επόμενες… Folli Follie.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider