Η αβεβαιότητα για το χρέος «βυθίζει» το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αβεβαιότητα για το χρέος «βυθίζει» το Χρηματιστήριο

Το «μικρό καλάθι» που κρατούν οι Ευρωπαίοι δανειστές για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών και εντείνει τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,96% στις 763,45 μονάδες, με τον τζίρο να κλιμακώνεται στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης λόγω ρευστοποιήσεων, αγγίζοντας τα 79,15 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της εβδομάδας, το χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 1,24%.

Στις πρόσφατες δηλώσεις τους από το συνέδριο του Economist, οι εκπρόσωποι των Θεσμών κράτησαν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη ελάφρυνση έχει ήδη δοθεί στην Ελλάδα» και ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν μέτρα σε μακροπρόθεσμη βάση. Εν των μεταξύ, η κόντρα ΔΝΤ-Βερολίνου δεν αναμένεται να αφήσει περιθώρια για γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.

«Αν και το Eurogroup δεν αναμένεται να πάρει κάποιες αποφάσεις για το χρέος η αγορά θα ήθελε έστω και υπό την μορφή διαρροής κάποιο περίγραμμα του σχεδίου που θα προταθεί», αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή.

Όπως σημειώνει, από τα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές -αν εξαιρεθεί το πακέτο του ΟΤΕ- ήταν πωλητές, στάση που στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να κινείται και τον Ιούνιο στα όρια της επιφυλακτικότητας. Όχι άδικα πάντως, η πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας αναμένει περισσότερα νέα από τα βασικά μέτωπα (χρέος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, πιθανότητα εκλογών) για να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της.

Στην αναθεώρηση της στάσης των επενδυτών έχει παίξει ρόλο και η υπόθεση του Folli – Follie καθώς όλα τα ερωτήματα παραμένουν ανοικτά χωρίς προφανή ορίζοντα διεκπεραίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 3 Μαΐου, όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του QCM, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε συνθήκες σταθερής προοδευτικής φθοράς επιπέδων και συναλλαγών με μοναδική εξαίρεση την εβδομάδα των αναδιαρθρώσεων του MSCI.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider