«Καίει» τους Έλληνες η άνοδος του πετρελαίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καίει» τους Έλληνες η άνοδος του πετρελαίου

Μπορεί οι αγορές να πανηγυρίζουν τη συμφωνία για του OPEC για το πετρέλαιο, αλλά τα μαντάτα είναι κακά για την τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τετάρτη, η τιμή του αργού έχει καταγράψει ράλι άνω του 10% στα 52 δολάρια/βαρέλι. Για μια χώρα, όμως, όπως η δική μας που εισάγει όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει, ακριβό πετρέλαιο σημαίνει ακριβό κόστος παραγωγής, κίνησης και θέρμανσης.

Μετά από δύο χρόνια συνεχούς πτώσης του πετρελαίου, και διατήρησής του σε σταθερά-χαμηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες, μια άνοδος στα 50 ή τα 60 δολάρια –όπως εκτιμά η Goldman Sachs– κάθε άλλο παρά θετική δεν είναι για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της.

Πώς η άνοδος του πετρελαίου επηρεάζει την τσέπη μας

Το πετρέλαιο είναι το βασικό αγαθό σε μια οικονομία που επηρεάζει τόσο το σκέλος της ζήτησης όσο και της προσφοράς. Μια άνοδος στην τιμή του συμπιέζει τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αφού αυξάνεται το λειτουργικό τους κόστος και το κόστος παραγωγής. Αυτή η αύξηση στο κόστος παραγωγής μετακυλίεται στην «τσέπη» των καταναλωτών που αγοράζουν ακριβότερα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, που ήδη πλήττεται σφοδρά από την αύξηση της φορολογίας και των εισφορών, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο αφού, εκτός από τα προϊόντα, θα ακριβύνει άμεσα τόσο η βενζίνη όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο «τσουχτερές» στην προκειμένη φάση, αφού εν μέσω χειμώνα η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ένας ακόμη παράγοντας που «ροκανίζει» το εισόδημα των καταναλωτών είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος λόγω του φτηνού πετρελαίου είχε διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στο δελτίο Νομισματικής Πολιτικής 2015-2016 που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, το α’ τρίμηνο του 2016 το χαμηλό κόστος της ενέργειας υπεράκλυψε τις ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα τελευταία δύο περίπου χρόνια οι καταναλωτές και οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν ευεργετηθεί από τις χαµηλές διεθνείς τιµές του πετρελαίου. Η επίδραση είναι ιδιαίτερα σηµαντική σε σχέση µε την αντίστοιχη στη ζώνη του ευρώ, λόγω της υψηλής ενεργειακής εξάρτησης της ελληνικής οικονοµίας από το πετρέλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος που επιδιώκουν να φέρουν στην τιμή του πετρελαίου τα κράτη μέλη του OPEC θα έχει τις αντίστροφες, άκρως δυσμενείς επιπτώσεις, για την ελληνική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο ανησυχητική σε μια εποχή όπου καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας το 2017, αφού η ανατίμηση του πετρελαίου υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Θύμα του ακριβού πετρελαίου και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σοβαρό πλήγμα επιφέρει η άνοδος του πετρελαίου και στη βιωσιμότητα και κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Στον βιομηχανικό κλάδο, ιδιαίτερη ανησυχία εγείρει η ανατίμηση της βασικής πρώτης ύλης για τις πλαστικοβιομηχανίες, όπως τα Πλαστικά Θράκης και τα Πλαστικά Κρήτης.

Σημαντική απώλεια κερδών θα δουν και οι ενεργοβόρες εταιρείες, όπως είναι οι μεταλλουργικές, οι οποίες χρησιμοποιούν το πετρέλαιο στην παραγωγική διαδικασία και αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος των λειτουργικών τους εξόδους. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν ο Μυτιληναίος, η ΣΙΔΕΝΟΡ και η ΧΑΛΚΟΡ.

Όπως είναι αναμενόμενο, άνοδος κόστους και τιμών θα σημειωθεί και στις αεροπορικές και τις ναυτιλιακές εταιρείες, όπου το πετρέλαιο αποτελεί καύσιμο και βασικό παράγοντα κόστους. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, η απορρόφηση της ανατίμησης του πετρελαίου στην κηροζίνη και τη βενζίνη συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς, ωστόσο, είναι αναπόφευκτη.

Ράλι με «κοντά πόδια»

Για βραχύβια ευδαιμονία στις αγορές κάνει λόγο ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Όπως εξηγεί στο insider.gr, τα τελευταία χρόνια οι διακυμάνσεις του πετρελαίου έχουν συνδεθεί στην αγορά με τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία, Έτσι, παρότι άνοδος του πετρελαίου σημαίνει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος και μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, βλέπουμε να πυροδοτεί ράλι στις κεφαλαιαγορές –φαινόμενο που αποτελεί «σύγχρονη στρέβλωση», σύμφωνα με τον κ. Τζάνα.

Μάλιστα, αυτό είναι ακόμη πιο έκδηλο στην προκειμένη περίπτωση, υπογραμμίζει ο κ. Τζάνας, αφού η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου είναι εξωγενείς μιας και οφείλεται σε απόφαση του OPEC και όχι στην αυξημένη ζήτηση από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως είναι η Κίνα. Συνεπώς, το ράλι στις αγορές αναμένεται να είναι βραχύβιο, αφού δεν στηρίζεται σε θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.