Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής
Σημαντικές απώλειες παρά τα μικρά κέρδη της Παρασκευής σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου.

Σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες παρά τα μικρά κέρδη της Παρασκευής σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι ενδεχόμενες διαταραχές στις προμήθειες του αργού, μετά το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν, θα είναι περιορισμένης έκτασης.

Ειδικότερα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου κέρδισε 0,5% στα 83,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύθηκε 0,21% στα 87,29 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό WTI απώλεσε 3% και το Brent παράδοσης Ιουνίου διολίσθησε 3,4%. Η βενζίνη παράδοσης Μαΐου έχασε 0,1% στα 2,71 δολάρια το γαλόνι, με εβδομαδιαία πτώση 3,3%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 2,54 δολάρια το γαλόνι, με ημερήσια άνοδο 0,3% αλλά «βουτιά» 5,4% για την εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 0,3% στα 1,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με -1% σε εβδομαδιαία βάση.

«Η αγορά ενέργειας έχει ξαναπεράσει τέτοιο σοκ», υπενθυμίζει ο Τζον Κίλνταφ της Again Capital, μιλώντας στο CNBC. «Είναι δύσκολο να καταλάβεις πόσο ψηλά είναι πραγματικά ο πήχης στη Μέση Ανατολή αυτές τις μέρες για να ξεσπάσει ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος και να επηρεαστεί ο εφοδιασμός πετρελαίου» επεσήμανε.

Το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν καθιστά σαφές πως ο μακροχρόνιος σκιώδης πόλεμος μεταξύ τους έχει ξεσπάσει πλέον ανοιχτά παρά τις διεθνείς προσπάθειες για υποβάθμιση μιας γενικευμένης σύρραξης και ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ανεξαρτήτως των θέσεων που εκφράζουν Τελ Αβίβ και Τεχεράνη, τα σοβαρά ερωτήματα παραμένουν: το Ισραήλ σχεδιάζει άλλες επιθέσεις; Ο σκληροπυρηνικός τομέας των Φρουρών της Επανάστασης θα απαντήσει;

Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι σήμερα γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απαντήσει στο Ιράν, χωρίς όμως να δείχνει ότι αψηφά τις συστάσεις των ΗΠΑ να μην απαντήσει στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκαναν και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, όμως, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P

gazzetta
gazzetta reader insider insider