Σε υψηλό 4,5 μηνών το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 4,5 μηνών το πετρέλαιο
Κέρδη κατέγραψε την Καθαρά Δευτέρα το πετρέλαιο, βρίσκοντας στήριξη στις εντεινόμενες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Κέρδη κατέγραψε την Καθαρά Δευτέρα το πετρέλαιο, βρίσκοντας στήριξη στις εντεινόμενες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που εκτιμάται ότι έπληξαν ένα σημαντικό κομμάτι της ικανότητας διύλισης της Μόσχας, με αποτέλεσμα ο «μαύρος χρυσός» να εκτοξεύεται κοντά σε υψηλά 5 μηνών.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,4%, στα 81,32 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,4%, στα 85,66 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Τόσο τα futures του Brent όσο και του WTI ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1% στα 2,7487 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου έκανε ράλι 1,2% στα 2,7593 δολάρια το γαλόνι και το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 1,731 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άλμα 4,6%.

Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν γύρω στο 4% την περασμένη εβδομάδα, ενώ μια σειρά επιθέσεων με drone από την Ουκρανία ανάγκασε το κλείσιμο των ρωσικών διυλιστηρίων. Μια επίθεση την Κυριακή προκάλεσε σύντομη πυρκαγιά στο διυλιστήριο Slavyansk στο Κρασνοντάρ, το οποίο επεξεργάζεται περίπου 170.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 15% της ικανότητας διύλισης της Ρωσίας έχει διαταραχθεί τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας πιθανώς σε βραχυπρόθεσμη μείωση των εξαγωγών αργού πετρελαίου καθώς οι αρχές προσπαθούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο των διαταραχών», εκτιμά ο Στέφεν Ινς, διευθύνων εταίρος της SPI Asset Management. «Αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν στην ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, αναδεικνύοντας την ευπάθεια της αγοράς σε γεωπολιτικές εντάσεις και διαταραχές του εφοδιασμού», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

CEO της Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου

«Κόκκινο 3x3» στις ευρωαγορές

Τον 8ο μεγαλύτερο πληθυσμό στην ΕΕ έχει η Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider