Δημοψήφισμα και Eurogroup «τρομάζουν» τις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοψήφισμα και Eurogroup «τρομάζουν» τις αγορές

Αυτό που κατάφερε ο Trump, το καταστρέφει ο Renzi. Αυτό διαπιστώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες που προειδοποιούν ότι τα κέρδη που έφερε στις αγορές με την εκλογή του ο Αμερικανός πρόεδρος, απειλεί να εξανεμίσει ο Ιταλός ομόλογός του οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού -εκτός από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα- τον ελληνικό ουρανό σκιάζουν και τα σύννεφα της αβεβαιότητας του Eurogroup της Δευτέρας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι κυριότεροι παγκόσμιοι δείκτες βρίσκονται βαθιά στο «κόκκινο» και για πρώτη φορά μετά τη νίκη Trump αναμένεται να κλείσει η εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο.

Κυβέρνηση και διεθνείς δανειστές βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, τόσο σε επίπεδο πλεονασμάτων όσο και ελάφρυνσης του χρέους. Χαμηλά μπαίνει, ωστόσο, ο πήχης για «πράσινο φως» στο προσεχές Eurogroup και ρεαλιστικός στόχος φαίνεται πως είναι πλέον η καταγραφή προόδου στις συνομιλίες ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του Δεκεμβρίου.

Το πρώτο «σοκ» για τις αγορές όμως αναμένεται την Κυριακή, αφού τα προγνωστικά δείχνουν επικράτηση του «Όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα -ένα δυνατό χαστούκι για την κυβέρνηση Renzi που εισηγείται την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί και οι αγορές τρέμουν στην ιδέα του ντόμινο που θα επακολουθήσει.

Σε «βαθύ κόκκινο» στα διεθνή ταμπλό

Λίγα λεπτά μετά τις 13:30 την Παρασκευή, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 1,01%. Ο DAΧ στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,88%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 0,89% και ο CAC 40 στο Παρίσι έγραφε ζημίες 1,18%. Στο κόκκινο έκλεισαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στο Τόκιο να σημειώνει πτώση 0,47%.

Σε ψύχραιμους τόνους κινείται, ωστόσο, το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB να διολισθαίνει κατά 0,65% στις 16.960,03 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο αναμένεται να ανοίξει και η Wall Street, καθώς την αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία έρχεται να εντείνει η αγωνία για τα στοιχεία απασχόλησης για τον Νοέμβριο τα οποία δημοσιοποιούνται εντός της ημέρας. Πτωτικά κινείται και το πετρέλαιο, διορθώνοντας μετά το ράλι που πυροδότησε η συμφωνία του OPEC. Το Brent υποχωρεί κατά 0,91% στα 53,45 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφώνεται στα 50,66 δολάρια/βαρέλι.

«Βεβαιότητα» η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Μετά το ράλι στην τιμή του πετρελαίου και ενόψει των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση τον Νοέμβριο, η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στις 14 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει η Fed θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο σενάριο.

Η ανασφάλεια που προκαλούν ωστόσο οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ο λαϊκισμός αναμένεται να πετύχει ακόμη μία νίκη προκαλώντας, πιθανότατα, πρόωρες εκλογές στη χώρα, φοβίζουν τους επενδυτές. «Ελάχιστοι επενδυτές θέλουν να τηρούν ισχυρές θέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», σχολιάζει στο Bloomberg ο Mohit Kumar από την Credit Agricole SA. «Η καλύτερη στρατηγική είναι η αποστροφή του κινδύνου», τονίζει.

J.P. Morgan: Πώς να επενδύσετε τα χρήματά σας αν βγει το «Όχι»

Οδηγίες προς… ναυτιλλόμενους δίνει ο επενδυτικός οίκος J.P. Morgan σε περίπτωση που ο εφιάλτης των αγορών επιβεβαιωθεί και οι Ιταλοί ψηφοφόροι απορρίψουν τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Αντί να τραπούν σε φυγή, ο αναλυτής Mislav Matejka συμβουλεύει τους επενδυτές να «μαζέψουν» τις μετοχές που θα χτυπηθούν περισσότερο από τις ιταλικές κάλπες και ιδίως εκείνες που παρουσιάζουν υψηλή αποτίμηση. «Περιμένουμε άμεση πτώση 2-4% στο ταμπλό με το άνοιγμα τη Δευτέρα. Σε αντίθεση, όμως, με το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές, εδώ η έκπληξη δεν θα είναι μεγάλη, αφού οι δημοσκοπήσεις έχουν προειδοποιήσει για την έκβαση του δημοψηφίσματος», σχολιάζει στο MarketWatch. Σημειώνει δε ότι ήδη οι επενδυτές έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στις ιταλικές μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.