Έρχονται οι ηλεκτρονικές αγορές χωρίς κάρτα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι ηλεκτρονικές αγορές χωρίς κάρτα

Την δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών με πληρωμή απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό και χωρίς την χρήση καρτών ή ενδιάμεσων «ηλεκτρονικών πορτοφολιών» θα παρέχουν από το τέλος Απριλίου οι ελληνικές τράπεζες μέσω της συνεργασίας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της υπηρεσίας MyBank.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πλέον δεν θα απαιτείται η χρήση πιστωτικής ή προπληρωμένης (pre-paid) κάρτας για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από το διαδίκτυο. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι οι πελάτες των τραπεζών να γλιτώνουν χρόνο και χρήμα, καθώς η «φόρτιση» των προπληρωμένων καρτών με χρήματα από τον λογαριασμό χρεώνεται με προμήθεια που κυμαίνεται από 1-5 ευρώ ανάλογα με το ποσό μεταφοράς.

Επιλέγοντας το εικονίδιο της MyBank στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού εμπόρου ο καταναλωτής ανακατευθύνεται στην υπηρεσία internet ή/και mobile banking της τράπεζας του από την οποία και μπορεί να πληρώσει επιβεβαιώνοντας μια SEPA εντολή μεταφοράς πίστωσης με προτυπωμένες όλες τις σχετικές πληροφορίες (όνομα και λογαριασμός δικαιούχου, ποσό, νόμισμα, προϊόν ή υπηρεσία αγοράς, κ.λπ.). Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης της υπηρεσίας είναι να εγκρίνει την συναλλαγή αφού βεβαίως ελέγξει τα σχετικά στοιχεία.

Οι ηλεκτρονικοί έμποροι που χρησιμοποιούν τη MyBank για τις εισπράξεις τους θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την πραγματοποίηση της πληρωμής από τον πελάτη τους.

Οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ: Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank θα ξεκινήσουν να παρέχουν, από το τέλος Απριλίου, τη λύση ηλεκτρονικών πληρωμών της MyBank εξασφαλίζοντας στους ηλεκτρονικούς εμπόρους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας τη δυνατότητα εισπράξεων από το σύνολο, σχεδόν, των πληρωτών/ χρηστών υπηρεσιών internet και mobile banking.

Η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ) θα αναλάβει την υλοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών διασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών στη λύση ηλεκτρονικών πληρωμών της MyBank, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών διατραπεζικού συμψηφισμού και εκκαθάρισης των εν λόγω πληρωμών σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ρόλος της ΔΙΑΣ αναμένεται να είναι καταλυτικός για τη μαζική υιοθέτηση της λύσης ηλεκτρονικών πληρωμών της MyBank από πληρωτές και ηλεκτρονικούς εμπόρους της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση ηλεκτρονικών πληρωμών της MyBank είναι ήδη διαθέσιμη στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο.

«Η εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και προκλήσεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πιστεύουμε ότι η λύση ηλεκτρονικών πληρωμών της MyBank αποτελούν μία σωστή στρατηγική κίνηση για τις τράπεζες-μέλη μας», ανέφερε ο Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών: «Η λύση της MyBank επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα εύκολο, αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο για να πραγματοποιούν τις αγορές τους στο διαδίκτυο πληρώνοντας μέσω του περιβάλλοντος ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζάς τους με το οποίο είναι εξοικειωμένοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider