«Καμπανάκι» από επιχειρήσεις: Έρχονται λουκέτα και απολύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από επιχειρήσεις: Έρχονται λουκέτα και απολύσεις

Για λουκέτα και απολύσεις προειδοποιούν οι εργοδοτικοί φορείς της χώρας, σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Η πρόταση αυτή είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που προκρίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να περιορισθεί το εύρος των αναπόφευκτων περικοπών στις συντάξεις.
Όμως αν το μέτρο προχωρήσει, όπως προειδοποιούν, εκτός από την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, θα ενισχυθεί και το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.

Κατά της εφαρμογής του μέτρου τάσσεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι: «μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση πέραν των δραματικών κοινωνικών επιπτώσεων ότι προκύπτει ένα θεμελιώδες ζήτημα που σχετίζεται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του 27% των συνολικών ανέργων και του 56% των νέων ανέργων.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια να περιορίσουν στο ελάχιστο τις απώλειες θέσεων εργασίας και αυτό πρέπει να προσμετρηθεί κατά ένα μέρος στο γεγονός της προηγηθείσας μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Η παρούσα κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα είναι ο διογκωμένος και μεγάλου κόστους δημόσιος τομέας. Τον ιδιωτικό τομέα όσο κι αν το απομυζήσουν δεν αρκεί για να καλύψει όλο αυτό το οικονομικό βάρος.

Άλλωστε η οποιαδήποτε εφαρμογή πολιτικών από την κυβέρνηση βρίσκει πεδίο εφαρμογής μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, καθώς αν δεν υπάρχουν και εξοντωθούν δεν έχει κανένα νόημα η οποιαδήποτε πολιτική».

Αντίθετο σε οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή των εργοδοτικών εισφορών δηλώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), επισημαίνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως απόρροια την αύξηση των λουκέτων, την άνοδο της ανεργίας αλλά και της μαύρης εργασίας.

Την ίδια στάση διατηρεί και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μίχαλο να δηλώνει: «Τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στην κυριολεξία στερούνται κάθε λογικής.

Σε μια εποχή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26% και η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, κάθε αύξηση του μισθολογικού κόστους αποτελεί βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας.

Κατά της ενδεχόμενης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών τάσσεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, λέγοντας πως ήδη «οι επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση, τόσο σε επίπεδο φορολόγησης όσο και σε επίπεδο κόστους λειτουργίας, είναι σωρευτικές και δυσβάστακτες».

«Ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους και θα υπονομεύσει τις δυνατότητές τους για διατήρηση ή και αύξηση θέσεων εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, η ΕΣΕΕ δηλώνει αντίθετη σε οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του μη μισθολογικού κόστους εντός του 2015.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα έχει αντίστοιχα ισοδύναμα αποτελέσματα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κόστος εφαρμογής του μέτρου εκτιμά ότι θα προκαλέσει αύξηση των απολύσεων, της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.