Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία
Κορυφώνονται οι αγορές για το καθιερωμένο τραπέζι του Πάσχα που εμφανίζεται ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι έως και 19%. Πού κυμαίνεται η τιμή του οβελία σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και Βαρβάκειο και γιατί έφερε αναστάτωση στην αγορά η δήλωση Σκρέκα για αρνί στα 10 ευρώ το κιλό. Πόσο κοστίζουν φέτος οπωροκηπευτικά, αυγά, τσουρέκια κι άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Στον… αστερισμό των πασχαλινών αγορών κινούνται τα τελευταία 24ωρα τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα παραδοσιακά εδέσματα που θα κοσμήσουν το καθιερωμένο γιορτινό τραπέζι. Αγαθά για τα οποία οι καταναλωτές θα κληθούν για μια ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το κύμα ακρίβειας που συντηρείται στην οικονομία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες σπατάλες, με το φετινό πασχαλινό τραπέζι να εκτιμάται αυξημένο από 16% έως 19% σε σχέση με πέρυσι.

Καθώς δε ο ανταγωνισμός ετοιμάζεται να χτυπήσει κόκκινο στην αγορά τις αμέσως επόμενες ώρες, όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Πάσχα, η μητέρα των μαχών είναι βέβαιο πως θα δοθεί για την τιμή του παραδοσιακού οβελία.

Φουντώνει η μάχη για την τιμή του οβελία

Η αγορά άλλωστε βρίσκεται σε αναβρασμό τις τελευταίες ώρες, καθώς η τιμή των αμνοεριφίων διχάζει το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή» στο τέλος της ημέρας. Αιτία είναι η προσθήκη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα» των σούπερ μάρκετ και η εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα πως στόχος είναι το αρνί να πωλείται στα 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τις τιμές που έχουν αναρτήσει οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis (e-Καταναλωτής | Παρατηρητήριο Αγοράς), οι τιμές για το αρνί κυμαίνονται πέριξ των 9,99 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και μια δύο αλυσίδες που ξεκινούν από ακόμη πιο χαμηλά όπως από 9,69 ευρώ και από 9,89 ευρώ το κιλό. Ένα ευρώ πιο ακριβά, πέριξ των 10,99 ευρώ το κιλό, πωλείται το κατσίκι.

Οι τιμές αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών που έχουν συστήσει ένα άτυπο «μέτωπο», διαμαρτυρόμενοι για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ τα αμνοερίφια. Όπως εξηγούσε στο insider.gr κτηνοτρόφος από τη Στερεά Ελλάδα «όταν η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 7,5 έως 9 ευρώ το κιλό, πως είναι δυνατόν να πωλείται αρνί από τα σούπερ μάρκετ κάτω από 10 ευρώ το κιλό; Η κτηνοτροφία αφανίζεται, εμείς θα καταστραφούμε…».

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα κρεοπωλεία κυμαίνονται στα 14-15 ευρώ το κιλό - και δεν αποκλείεται να κινηθούν και υψηλότερα τις επόμενες ώρες - με τους κρεοπώλες να βάλλουν κατά του υπουργείου Ανάπτυξης για αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των σούπερ μάρκετ. Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες διατυπώνουν αμφιβολίες για την ποιότητα των αμνοεριφίων που διατίθενται σε τέτοιο εύρος τιμών από τα σούπερ μάρκετ, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για την «αναστάτωση που έφεραν στην αγορά» οι εξαγγελίες Σκρέκα για… άτυπο πλαφόν και τιμές πέριξ των 10 ευρώ.

«Όσα αμνοερίφια θα πωληθούν προς 10 ευρώ το κιλό και κάτω, από πού θα προέρχονται; Η τιμή των 10 ευρώ δεν ξέρουμε εάν αντιπροσωπεύει το ελληνικό, ποιοτικό αρνί, καθώς ό,τι πωλείται με τιμή κάτω των 14 ευρώ το κιλό, είναι είτε ελληνοποιημένο, είτε ξένο, είτε ό,τι περίσσεψε από το Πάσχα των Καθολικών και έμενε στις καταψύξεις», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, συμμετέχοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κτηνοτρόφους. Όπως σημείωσε δε «οι κρεοπώλες και φέτος θα βάλουμε πλάτη και συμπιέζοντας το περιθώριο κέρδους μας, συμφωνήσαμε να πουλήσουμε τα αμνοερίφια έστω και σε τιμή χαμηλότερα από 15 ευρώ το κιλό». Μάλιστα, όπως εξήγησε «ο κτηνοτρόφος πουλά έως και 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς 10 ευρώ το κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ το κιλό. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15 ευρώ το κιλό».

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη Βαρβάκειο Αγορά κυμαίνονται από 9,99 έως 11,99 ευρώ το κιλό για το αρνί και από 11,99 έως 13,99 ευρώ για το κατσίκι.

«Βλέπουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να βάζει πλαφόν στα 10 ευρώ το κιλό και εμείς γνωρίζουμε ήδη πως θα έχουμε ζημία τουλάχιστον δύο ευρώ το κιλό», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, συμμετέχοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπενθύμισε ότι το κόστος παραγωγής καταγράφεται αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους έχει ψαλιδιστεί κατά 36%, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων.

«Εμείς θέλουμε ο καταναλωτής να έχει επιλογή και να κατευθύνεται εκεί που εμπιστεύεται. Εάν θέλει αμνοερίφιο σε προσιτή τιμή, τότε θα πάει στο σούπερ μάρκετ, εάν θέλει εκείνον που εμπιστεύεται περισσότερο, τότε θα πάει στο κρεοπωλείο της γειτονιάς του. Στόχος μας είναι να συμπιέσουμε το κέρδος των μεσαζόντων», δήλωσε στο μεταξύ χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ανοδικά οι τιμές στα οπωροκηπευτικά – Η εικόνα σε αυγά και τσουρέκια

Όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν ακόμη περισσότερα για τα οπωροκηπευτικά που θα χρειαστούν για να πλαισιώσουν τον παραδοσιακό οβελία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα κιλό πατάτες πωλείται προς 1,15 ευρώ το κιλό, ήτοι αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ένα κιλό λάχανο διατίθεται προς 0,85 ευρώ από 0,73 ευρώ πέρυσι, ήτοι αύξηση κατά 16,4%. Προς 1,85 ευρώ το κιλό πωλούνται οι τομάτες, ήτοι αυξημένες κατά 30,3% έναντι πέρυσι, ενώ ένα κιλό σπανάκι διατίθεται προς 1,89 ευρώ από 1,50 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 26%.

Μια 12άδα βαμμένα αυγά κυμαίνεται από 2,48 έως 12,29 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και από 6,50 έως 13,00 ευρώ στα ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (οπωροπωλεία κλπ), ενώ ένα τσουρέκι (συσκευασία 450 γραμ) διατίθεται στα σούπερ μάρκετ από 2,25 έως 5,85 ευρώ και στα λοιπά καταστήματα τροφίμων (ζαχαροπλαστεία κλπ) από 5,50 έως 11,50 ευρώ.

Από δική του έρευνα που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), προκύπτει ότι οι ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα που είναι απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι φτάνουν έως και το 10%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δέκα κιλά αρνί (από 14 ευρώ το κιλό) θα κοστίσουν 140 ευρώ, ενώ 1,5 κιλά κοκορέτσι θα κοστίσουν 21 ευρώ. Μισό κιλό φέτα κοστίζει 7 ευρώ το κιλό, ενώ ένα κιλό ψωμί 2,40 ευρώ. Στα 22 ευρώ αναμένεται το κόστος για 10 μπύρες των 500 ml (από 2,20 ευρώ η συσκευασία).

Ο τελικός λογαριασμός….

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ για 6-8 άτομα, ήτοι αυξημένο από 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Από την πλευρά του το ΙΝΚΑ προβλέπει πως το φετινό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει περί τα 335,88 ευρώ για 6-8 άτομα, όταν πέρυσι το κόστος του ήταν στα 334,50 ευρώ.

Σύμφωνα, τέλος, με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή. Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, από τα οποία τα 120 ευρώ θα αφορούν σε αγορές ειδών παντοπωλείου και τα άλλα 70 ευρώ θα διοχετευθούν σε προμήθειες άλλων ειδών, όπως πχ δώρα.

….και οι νέες πασχαλινές συνήθειες

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις πασχαλινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Πλέον, τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων – ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι αυξάνεται από το 43% στο 50% και το βάψιμο των αυγών ανεβαίνει από το 62% στο 79%.

Όσον αφορά στο σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό του 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%. Την ίδια ώρα, το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σούπερ μάρκετ. Ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΕΕ: Από 89,04 έως 130,04 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι

ΙΟΒΕ: Τα μνημόνια αύξησαν τις ανισότητες – Το 20% των φτωχότερων έχασε τα 3/4 του εισοδήματός του

gazzetta
gazzetta reader insider insider