Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα
Αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι οι δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων του 2024, λόγω των περισσότερων νέων συνταξιοδοτήσεων.

Αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι οι δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων του 2024, λόγω των περισσότερων νέων συνταξιοδοτήσεων που εκτιμάται ότι θα έχουμε την τρέχουσα χρονιά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, φέτος θα έχουμε περίπου 30.000 περισσότερες συνταξιοδοτήσεις από όσες περιμέναμε και αυτό σημαίνει πως οι δαπάνες θα αυξηθούν συνολικά κατά 1 δισ. ευρώ, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που είχαν καταγραφεί και κύματα συνταξιοδοτήσεων, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Ένας παράγοντας που εκτιμάται ότι οδηγεί στις πρόσθετες συνταξιοδοτήσεις είναι και οι αλλαγές που έφερε ο νόμος Γεωργιάδη για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς πολλοί που ήθελαν να βγουν στη σύνταξη αλλά να εξακολουθούν να έχουν εισόδημα από εργασία, ακολουθούν πιο εύκολα πλέον αυτόν τον δρόμο.

Τα φορολογικά έσοδα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιπλέον δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από το υπερέσοδα του 2024 που αναμένεται να δημιουργηθούν με βάση την μέχρι τώρα πορεία των εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, η οποία αποδίδεται κατά βάση στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των ηλεκτρονικών τιμολογίων και του Mydata.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 υπήρξε υπέρβαση εσόδων έναντι των στόχων κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων ξεπέρασε τα 640 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού του α’τριμήνου τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 14.844 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Μάλιστα τα πραγματικά έσοδα είναι ακόμη καλύτερα καθώς ένα ποσό που υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου τελικά καταβλήθηκε στις 2 Απριλίου λόγω της τραπεζικής αργίας του Καθολικού Πάσχα και θα φανεί στα στοιχεία του Απριλίου.

Αν και το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων αυτών δεν υπολογίζονται στη φετινή χρονιά, γιατί αφορούν κατά βάση φόρους του 2023 σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δημιουργούν ένα carry over effect για φέτος που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ για το 2024.

Εκτός από τα 400 εκατ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν για τις νέες συντάξεις επιπλέον 360 εκατ. περίπου πρόκειται να κατευθυνθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις πληρωμένες επενδυτικές έργων και έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Πέρα από την όποια υπεραπόδοση των εσόδων πάντως κυβερνητικοί παράγοντες δεν αφήνουν περιθώρια για νέες παροχές, καθώς πλέον μπαίνουμε στην εποχή των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια για υπέρβαση των δαπανών πέρα από τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που στάλθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνεται το σύνολο των δράσεων άνω του 1,5 δισ. ευρώ που υλοποιούνται το 2024 καθώς και οι παρεμβάσεις για το 2025 ύψους 880 εκατ. για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024 και ήδη υλοποιούνται, τα οποία ξεπερνούν σε κόστος τα 1,3 δισ. ευρώ, τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από φέτος με κόστος 217 εκατ. ευρώ επιπλέον, καθώς και η νέα αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το 2024 κατά 360 εκατ. ευρώ (από τα 2,05 δισ. ευρώ στα 2,41 δισ. ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά έργα, αλλά και η αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

Ακόμη περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για εφαρμογή από το 2025 για:

-Μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών με κόστος 225 εκατ. ευρώ.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ.

-Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ.

-Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Προς σταδιακή αποδέσμευση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider