Βιωσιμότητα: Παράταση μέχρι το 2026 για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας CSRD

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιωσιμότητα: Παράταση μέχρι το 2026 για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας CSRD
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κατά δύο χρόνια θα καθυστερήσει η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) από τις εταιρείες

Κατά δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2026, θα καθυστερήσει η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) από τις εταιρείες καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε διετή παράταση για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το CSRD, το οποίο εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2022, δημιούργησε υποχρεώσεις αναφοράς τόσο για εισηγμένες όσο και για άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στην ΕΕ, αρχής γενομένης από το 2024. Η οδηγία απαιτούσε την δημιουργία Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας και όριζε λεπτομερείς διαδικασίες που θα χρησιμοποιούνταν από τις επιχειρήσεις για τις εκθέσεις τους.

Η σύνταξη των Ευρωπαϊκών Προτύπων Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS) ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG). Η ΕΕ ενέκρινε τον πρώτο γύρο των προτύπων ESRS της EFRAG τον Ιούλιο του 2023, για να τεθεί σε ισχύ το 2024. Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν μεν τον όρο βιωσιμότητα στον τίτλο, αλλά αναφέρονται στις ευρύτερες απαιτήσεις αναφοράς για το περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση (κριτήρια ESG). Ειδικότερα όσον αφορά στα περιβαλλοντικά πρότυπα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν παράλληλα και να ενσωματώνουν τα Πρότυπα Γνωστοποίησης Αειφορίας του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο του 2023.

Όπως προβλέπεται, σε πρώτη φάση τα ESRS θα ισχύουν μόνο για εισηγμένες και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αλλά τελικά θα επεκταθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα ισχύουν για εταιρείες εκτός ΕΕ που πληρούν ορισμένες απαιτήσεις βάσει εσόδων και παρουσίας στην ΕΕ.

Η οδηγία έθετε επίσης πρότυπα για συγκεκριμένους κλάδους του ESRS , απαιτώντας από τις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου να αναφέρουν τις ίδιες πληροφορίες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η EFRAG προσπάθησε αρχικά να εκδώσει γρήγορα τα πρότυπα αυτά, παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις καθώς η σύνταξη αποδείχθηκε πιο περίπλοκη από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Στα τέλη του 2023, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η EFRAG έλαβε εντολή να αναβάλει τις εργασίες για τα τομεακά πρότυπα. Αντίθετα, κατευθύνθηκε στη δημιουργία καλύτερης καθοδήγησης για το γενικό ESRS.

Στις 24 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την αρχική πρόταση για επίσημη καθυστέρηση της εφαρμογής, κάτι το οποίο οριστικοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Απριλίου.

Ύστερα από την επίσημη έγκριση, η εφαρμογή του ESRS για την απαίτηση τομεακών προτύπων του CSRD θα καθυστερήσει έως το 2026, δύο χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία ενώ μέχρι το 2026 θα καθυστερήσει και η υιοθέτηση των γενικών προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας για εταιρείες εκτός ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ραβάνης (ΚΕΕΕ): Η νέα οδηγία CSRD και οι προκλήσεις για τις ελληνικές ΜμΕ

Οδηγία CSRD: Τι αλλάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Οι προκλήσεις και οι νέες υποχρεώσεις

Χρ. Εξάρχου: Η οδηγία CSRD, οι προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider