Μπουρλά (Delphi): Γιατί είπα όχι στην άρση των πατεντών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουρλά (Delphi): Γιατί είπα όχι στην άρση των πατεντών
Ο κ. Μπουρλά εκτίμησε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες, πρέπει να διατεθούν 10 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά.

Εξηγήσεις για το κατηγορηματικό «όχι» που είπε στο πιθανό ενδεχόμενο άρσης των πατεντών των εμβολίων κατά του κορονοϊού έδωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε FIRESIDE CHAT του Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως παρότι έχει σεβασμό για τις απόψεις των άλλων και ανεκτικότητα, στο συγκεκριμένο θέμα η θέση του είναι ξεκάθαρη και παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι σύμφωνος σε μία τέτοια προοπτική.

Ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι για να μπορέσουν να εξασφαλιστούν εμβόλια για όλους υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: αφενός να υπάρχει παραγωγή εμβολίων για όλους, αφετέρου να διατίθενται σε τιμές που μπορούν όλοι να πληρώσουν.

«Το δεύτερο το λύσαμε τον Ιούνιο», ανέφερε ο CEO της Pfizer, σημειώνοντας ότι σε χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, το εμβόλιο παρέχεται στη μισή τιμή, ενώ σε φτωχές χώρες διατίθεται σε τιμές κόστους. « Το θέμα είναι πώς θα το παράγουμε στα επίπεδα που χρειάζεται όλος ο κόσμος. Και σε αυτό έχουμε πάρα πολύ καλά νέα, τα οποία προσωπικά τα μετέφερα στον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας ως εταιρεία είναι να παράγουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις αυτό το χρόνο, ενώ ο αντίστοιχος στόχος για το 2022 είναι 4 δισεκατομμύρια δόσεις», ανέφερε ο κ. Μπουρλά,.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες, πρέπει να διατεθούν 10 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, εντούτοις τόνισε ότι δεν είναι μόνο μία η εταιρεία που θα τις παράγει.

«Ο λόγος που δεν έχουμε τόσα δισεκατομμύρια δόσεις στο πρώτο εξάμηνο δεν είναι η εργοστασιακή υποδομή. Έχουμε χτίσει ικανή εργοστασιακή υποδομή για να παράγουμε 4 δισεκατομμύρια εμβόλια. Το πρόβλημα είναι τα υλικά τα οποία είναι εξειδικευμένα και αυτή τη στιγμή τα υλικά μεταφέρονται σε μία από τις πιο επιτυχημένες μηχανές παραγωγής που έχουμε στήσει σε τρία εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης δεν στέκεται ούτε μια μέρα στην αποθήκη. Έρχεται κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και αμέσως μετατρέπεται σε εμβόλιο και παρέχεται στον κόσμο», εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε περίπτωση που αρθούν οι πατέντες, εταιρείες που θεωρούν ότι μπορούν να παράξουν το εμβόλιο, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πρώτες ύλες σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες θα παραμείνουν στις αποθήκες, καθώς απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ετών και αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ξεκινήσουν από το μηδέν και να φτάσουν στο σημείο να παράγουν εμβόλια.

«Αυτό θα φέρει ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο CEO της Pfizer, εξηγώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών, στις εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια σήμερα.

«Δε χρειάζεται άδεια για να παραγγείλεις τα υλικά», επισήμανε ο κ. Μπουρλά. «αυτή τη στιγμή μπορούν να γίνουν παραγγελίες υλικών από οποιονδήποτε στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιτίθενται σε ένα πιθανό ενδεχόμενο άρσης των πατεντών για κερδοσκοπικούς λόγους, ο κ. Μπουρλά δήλωσε:

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή εμβόλια που σώζουν τις ζωές των ανθρώπων είναι ότι είχαμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία, η οποία δαπανά σημαντικά ποσά στην έρευνα. Εάν δεν είχαμε αυτή την ευρωστία, αυτή τη στιγμή θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα. Μία τέτοια πρόταση επιφέρει καίριο πλήγμα στην αρχή της Βιομηχανίας που είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπουρλά (Delphi): Αισιόδοξος για το χάπι κατά του κορονοϊού -Τι είπε για τα εμβόλια

gazzetta
gazzetta reader insider insider