Να σπάσει το μονοπώλιο Visa/Mastercard θέλει η Ευρώπη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να σπάσει το μονοπώλιο Visa/Mastercard θέλει η Ευρώπη
Πώς η ΕΕ προσπαθεί να παρακάμψει το αμερικανικό μονοπώλιο και γιατί δεν τα καταφέρνει. Τι δηλώνει στο insider.gr πηγή του Ευρωσυστήματος.

Ένα σύστημα πληρωμών για όλες τις ευρωπαϊκές κάρτες, που δεν θα περνά μέσα από το σύστημα των αμερικανικών κολοσσών Visa/Mastercard οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Ιβ Μερς.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΕ δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει το δικό της σχήμα καρτών, το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος των Visa/Mastercard, διασφαλίζοντας καλύτερους όρους για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ένα τέτοιο σύστημα έχει δημιουργήσει η Κίνα, το UnionPay, το οποίο έχει ουσιαστικά εξοστρακίσει τους αμερικανικούς παρόχους.

Μέχρι σήμερα, ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) έχει υλοποιήσει δύο δράσεις, αλλά όχι ενιαίο σχήμα καρτών. Οι δύο άξονες της δράσης του είναι οι άμεσες χρεώσεις (direct debit) και οι μεταφορές πιστώσεων (credit transfers). Στις άμεσες μεταφορές πιστώσεων, η ΕΚΤ βλέπει μια ευκαιρία παράκαμψης του εδραιωμένου σχήματος καρτών, όπως επιβεβαίωσε ο Μερς λέγοντας ότι «οι άμεσες πληρωμές προσφέρουν μια δυνατότητα για άμεση εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών με κάρτα και μπορούν να υποστηρίξουν ενδεχομένως τη διασυνδεσιμότητα και τη διαλειτουργικότητα των εθνικών συστημάτων καρτών».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο η νέα υπηρεσία πληρωμών «TIPS», η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν δωρεάν χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό σε «χρόνο d-t» με πολύ χαμηλό κόστος.

Γιατί δεν τα έχει καταφέρει έως σήμερα

Διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρει, ωστόσο, στο insider.gr πηγή του Ευρωσυστήματος. Όπως εξηγεί, το όραμα της ΕΕ να «νικήσει» το σχήμα καρτών Visa/Mastercard δεν έχει αποδώσει καρπούς, αφού βρίσκει απέναντί του το παντοδύναμο εδραιωμένο σύστημα των αμερικανικών καρτών, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν «βολευτεί» με αυτό, καθώς αφενός έχουν προσαρμόσει σε αυτό τα συστήματά τους και αφετέρου αποκομίζουν προμήθειες μέσω της χρήσης καρτών Visa και Mastercard.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι άμεσες πληρωμές, όπως είναι οι πληρωμές με χρέωση λογαριασμού (payment by account), θα καθυστερήσουν πολύ να υποκαταστήσουν τις κάρτες. «Οι κάρτες είναι εύχρηστες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού και ανά πάσα στιγμή, ενώ οι άμεσες πληρωμές προϋποθέτουν σύνδεση το Internet και χρήση κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή», εξηγεί η ίδια πηγή.

«Δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν κάρτες», δηλώνει για το ίδιο θέμα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr. Εκτός από τα περιθώρια κερδοφορίας, το εδραιωμένο σχήμα των αμερικανικών καρτών προσφέρει στις τράπεζες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την εύρυθμη λειτουργία των πληρωμών.

«Η συζήτηση για δημιουργία σχήματος που θα ανταγωνιστεί τις Visa/Mastercard έχει λήξει προ πολλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην απρόσκοπτη χρήση των καρτών σε κάθε τερματικό –οποιουδήποτε εμπόρου ή τράπεζας– της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να ολοκληρώνουν απρόσκοπτα τις αγορές ή πληρωμές τους’, σημειώνει.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο κανονισμός που ισχύει την τελευταία τριετία στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μια τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει τους πελάτες της μεγαλύτερη προμήθεια για τις πληρωμές και τις μεταφορές χρημάτων όταν κάνουν συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μέτρα σαν αυτά, το Ευρωσύστημα προσπαθεί να διαφυλάξει όσο μπορεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών «αποδεχόμενη» ουσιαστικά την κυριαρχία του αμερικανικού σχήματος πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider