Στοιχεία για αλλοδαπούς πελάτες θα στείλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στοιχεία για αλλοδαπούς πελάτες θα στείλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ
Οι τράπεζες υποχρεούνται να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τους πελάτες τους με φορολογική κατοικία σε ξένη χώρα και να αναφέρουν έως τις 30 Ιουνίου τις πληροφορίες αυτές στην ΑΑΔΕ.

Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου έχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να γνωστοποιήσουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συγκεκριμένες πληροφορίες για τους αλλοδαπούς πελάτες τους με καταθέσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα, στη βάση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ και του παγκόσμιου πρότυπου του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε φορολογικά θέματα.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής παρέσχε χθες οδηγίες προκειμένου να εφαρμοστεί ομαλά και απρόσκοπτα εφέτος το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς (ΚΠΑ) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών μεταξύ των αρμόδιων αρχών της Ελλάδας και των αρμόδιων αρχών αλλοδαπών δικαιοδοσιών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να προσδιορίσουν και να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τους πελάτες τους με φορολογική κατοικία σε ξένη χώρα -που συμμετέχει στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών - και να αναφέρουν έως τις 30 Ιουνίου τις πληροφορίες αυτές στην ΑΑΔΕ. Από την στιγμή που η ΑΑΔΕ θα παραλάβει τα στοιχεία θα προχωρήσει σε αυτόματη ανταλλαγή των διαθέσιμων πληροφοριών με τα άλλα κράτη που έχουν υιοθετήσει το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς (ΚΠΑ).

Μεταξύ των στοιχείων που γνωστοποιούνται είναι οι εξής κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου:

α) εισόδημα από απασχόληση

β) αμοιβές διευθυντών

γ) προϊόντα ασφάλειας ζωής που δεν καλύπτονται από άλλες νομικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα παρόμοια μέτρα

δ) συντάξεις

ε) ακίνητη περιουσία και εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές ανταλλάσσουν με τη φορολογική αρχή της χώρας στην οποία οι πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν τη φορολογική κατοικία τους τα στοιχεία των πελατών τους, όπως: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία, Διεύθυνση, Αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ/TIN), Στοιχεία και υπόλοιπο λογαριασμών, Τόκους και στοιχεία για μερίσματα.

Να σημειωθεί πως το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς έχει επιβληθεί στην Ευρώπη με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη Διοικητική Συνεργασία (DAC2), αλλά και σε χώρες μέλη του ΟΟΣΑ που έχουν υπογράψει πολυμερείς συμφωνίες ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων. Στη βάση αυτή, η ΑΑΔΕ λαμβάνει σε τακτική βάση πληροφόρηση για τις καταθέσεις Ελλήνων φορολογούμενων στο εξωτικό.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν λογαριασμό για παράδειγμα στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Κύπρο, τις Βερμούδες και την Αγγλία και δεν το έχουν γνωστοποιήσει θα πρέπει να το κάνουν, διαφορετικά θα αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider