Πανούσης: «Χρυσή ευκαιρία» η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας για τους οφειλέτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανούσης: «Χρυσή ευκαιρία» η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας για τους οφειλέτες
«Δεν υπάρχει λογική να μην σπεύσει ένας δανειολήπτης να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα», εξηγεί στο insider.gr ο CEO της FPS και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στους «κόκκινους» δανειολήπτες η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στο insider.gr ο CEO της FPS και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, Τάσος Πανούσης.

«Δεν υπάρχει λογική να μην σπεύσει ένας δανειολήπτης να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ρυθμίσει το στεγαστικό ή επιχειρηματικό του δάνειο, προστατεύοντας έτσι την περιουσία του, μέσω μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης που του επιτρέπει να παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις του», τονίζει ο κ. Πανούσης. Όπως διαβεβαιώνει, το νέο πλαίσιο «στηρίζει αποτελεσματικά όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία» -και μάλιστα άμεσα, αφού μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι αιτούντες γνωρίζουν εάν είναι επιλέξιμοι για την προστασία και την επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης στο σύστημα 5.410 οφειλέτες. Εξ αυτών, οι 689 αιτήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στο στάδιο άντλησης στοιχείων από τις τράπεζες το οποίο συνιστά απαραίτητο βήμα για να κριθεί η επιλεξιμότητα του αιτούντα. Σημειώνεται ότι πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα του νέου νόμου είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας σε ορίζοντα 25 ετών και, ακόμη σημαντικότερο, η επιδότηση της δόσης έως και 50% για το ίδιο διάστημα.

Λύσεις και για όσους απορρίψει η πλατφόρμα

Ακόμη και για όσους δεν κριθούν, όμως, επιλέξιμοι βάσει των κριτηρίων του νέου νόμου, όπως είναι η αξία της υποθήκης (250.000 ευρώ), το ύψος της οφειλής (130.000 ευρώ), το εισόδημα (έως 36.000 ευρώ) και η περιουσία (80.000 ευρώ ακίνητη, 15.000 ευρώ κινητή), οι τράπεζες θα δώσουν λύσεις στους υπερήμερους οφειλέτες. Όπως εξηγεί ο κ. Πανούσης, κοινή επιδίωξη όλων των τραπεζών είναι οι οφειλές να ρυθμιστούν με τέτοιον τρόπο ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους με τρόπο βιώσιμο και εφικτό βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας.

Για τον λόγο αυτό, ακόμη και εάν ένας οφειλέτης «κοπεί» από την ηλεκτρονική πλατφόρμα λόγω ύψους οφειλής, περιουσίας ή εισοδήματος, μπορεί να προσέλθει στην τράπεζα για να ρυθμίσει το στεγαστικό του δάνειο με λύση αντίστοιχη του νέου νόμου. Αναλόγως των χαρακτηριστικών του δανείου, οι τράπεζες προσφέρουν άφεση χρέους (κούρεμα), επιμήκυνση ή και τη δυνατότητα εύρεσης μιας φιλικής (amicable) λύσης, όπως είναι η οικειοθελής παράδοση ή ανταλλαγή του ακινήτου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί μία λύση ανάμεσα στην τράπεζα και τον οφειλέτη», διαβεβαιώνει ο κ. Πανούσης.

Στην πλατφόρμα και τα δάνεια σε ελβετικό

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη νέα πλατφόρμα εντάσσονται και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο -μια κατηγορία δανείων που αγγίζει 65.000 – 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι είδαν την οφειλή τους να γιγαντώνεται όταν υπερτιμήθηκε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω υπερήμερες οφειλές ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυτή η μερίδα των δανειοληπτών θα βρει μία βιώσιμη λύση, έξω από το δικαστήρια, αφού θα τους θα δοθεί δυνατότητα κουρέματος οφειλής και μείωσης του επιτοκίου στα επίπεδα Euribor+2% προκειμένου να μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους με βιώσιμο τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider