Ξεπέρασαν τις 2.300 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας - Τι να προσέξετε

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τις 2.300 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας - Τι να προσέξετε
Φωτιά έχει πάρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.

Πρεμιέρα έκανε σήμερα το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, με τις αιτήσεις των κόκκινων οφειλετών να ξεπερνούν τις 2.300 σύμφωνα με τα στοιχεία στις 18:00 ώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.keyd.gov.gr/ και να ξεκινήσουν την υποβολή των αιτήσεων. Η συμπλήρωση της αίτησης περιλαμβάνει 10 βασικά στάδια και, εφόσον είναι όλα έτοιμα από την πλευρά του οφειλέτη, η συμπλήρωση της αίτηση μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν αντληθεί από τις τράπεζες στοιχεία για 159 οφειλέτες.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσίασε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σε ειδική εκδήλωση το πρωί της Δευτέρας, μαζί με τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κουρμούσης, η πλατφόρμα έχει «στηθεί» πάνω στο TaxisNet και μπορεί να δεχθεί 100.000 αιτήσεις ημερησίως -κάτι που ασφαλώς υπερβαίνει την αναμενόμενη ροή. «Στόχος μας, όταν σχεδιάσαμε την πλατφόρμα, ήταν να μπορεί να τη συμπληρώσει ένας απόφοιτος Λυκείου χωρίς βοήθεια ειδικού, εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση ιδιοκτησίας πρώτης κατοικίας», σημείωσε το επιτελείο της ΕΓΔΙΧ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στις 9 το πρωί είχαν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 222 οφειλέτες και είχαν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Η διαδικασία μέχρι το τελικό στάδιο που είναι η ρύθμιση των των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διαρκέσει από 1-1,5 μήνα έως και τρεις μήνες, αναλόγως της ετοιμότητας του οφειλέτη ως προς τα δικαιολογητικά και άλλα στάδια που απαιτούνται.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και η υπόσχεση που δώσαμε», δήλωσε, κατά την τελετή εγκαινίων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε από σημαντική πλειοψηφία του κοινοβουλίου και βρίσκεται τυπικά σε ισχύ από τις 30 Απριλίου και διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι αφορά οφειλές που είχαν καταστεί υπερήμερες άνω των 90 ημερών στις 31/12/2018.

Η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία δεν προσφέρει καταφύγιο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αποτελεί όμως μια οριστική λύση εξυπηρέτησης των χρεών που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά με ορίζοντα τα 25 έτη και σημαντική κρατική βοήθεια με τη μορφή της επιδότησης μέρους της δόσης από το Δημόσιο, τόνισε η κ. Απαλαγάκη. Όπως εξήγησε, «είναι σημαντικό να προωθούμε λύσεις και νόμους που επιτρέπουν σε τράπεζες και συναλλασσόμενους να καταλήγουν σε μια συναινετική, μακρόχρονη λύση».

«Αυτοί που πράγματι αξίζουν προστασία, θα έχουν αυτή την προστασία», σημείωσε η ίδια, για να επισημάνει πως σήμερα γίνεται ένα «σημαντικό βήμα επανόδου στην κανονικότητα των τραπεζικών συναλλαγών».

Ας δούμε τα σημεία-κλειδιά της νέας πλατφόρμας:

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η προστασία

Η προσφυγή στη νέα πλατφόρμα παρέχει προστασία από τη στιγμή που οριστικοποιείται η υποβολή της αίτησης. Λόγω των πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει αυτή, καθώς και των δικαιολογητικών που θα πρέπει να επισυνάψει ο δανειολήπτης, είναι πολύ πιθανό να μην υποβάλει μεμιάς την αίτηση αλλά να τη συμπληρώσει σταδιακά. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο και ο/η σύζυγος καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, καθώς και να μεσολαβήσουν επτά εργάσιμες ημέρες ώστε να «τραβήξει» τα στοιχεία το σύστημα από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθούν όλα τα στάδια και υποβληθεί οριστικά η αίτηση, η κατοικία προστατεύεται από τον πλειστηριασμό. Η προστασία διαρκεί έως 3 μήνες, αφού οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να υποβάλουν σχέδιο σύμβασης (ρύθμιση), ο οφειλέτης έχει ένα μήνα περιθώριο να αποδεχθεί την/τις ρύθμιση/σεις και 15 ημέρες προθεσμία η ΗΔΙΧΑ για να εγκρίνει τη συνεισφορά του Δημοσίου (κρατική επιδότηση). Σημειώνεται ότι εάν διαπιστωθεί οποιοδήποτε λάθος στοιχείο (είτε από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ ή τον αιτούντα), θα πρέπει η αίτηση να ακυρωθεί και να υποβληθεί από την αρχή. Με την ακύρωση, όμως, παύει να ισχύει και η προστασία μέχρι την επόμενη οριστική υποβολή.

Πώς υπολογίζονται οι οφειλές

Όπως είναι γνωστό από την ψήφιση του νόμου, στη νέα προστασία εμπίπτουν όσα δάνεια παρουσίαζαν καθυστέρηση άνω των 90 ημέρων στις 31/12/2019. Ωστόσο, το μέγιστο όριο των 130.000 ευρώ υπολογίζεται με βάση το ύψος των οφειλών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αυτό σημαίνει, αναφέρουν εξειδικευμένοι νομικοί στο insider.gr, ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση που η οφειλή του υπερβαίνει αυτό το όριο, να αποπληρώσει ένα μέρος ώστε να πέσει στα 130.000 ευρώ κατά την υποβολή της αίτησής του ώστε να είναι επιλέξιμος.

Τι συνεπάγεται η απόρριψη της ρύθμισης από τον οφειλέτη

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη κατοικία αποτελεί την εξασφάλιση για παραπάνω από μία οφειλές σε παραπάνω από μία τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση, θα προτείνουν ρυθμίσεις όλες οι πιστώτριες τράπεζες στον δανειολήπτη. Εάν υποθέσουμε ότι, για κάποιον λόγο, εκείνος δεν αποδέχεται κάποια ρύθμιση, θα επιτύχει προστασία της κατοικίας του αλλά δεν θα επωφεληθεί της κρατικής επιδότησης δόσης.

Αυτό ισχύει επειδή για τη συνεισφορά του Δημοσίου προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί ο οφειλέτης όλες τις ρυθμίσεις των πιστωτριών. Μπορεί, ωστόσο, να προσφύγει στο δικαστήριο για τις ρυθμίσεις που δεν δέχθηκε και, εφόσον δικαιωθεί, να αποκτήσει πρόσβαση και στην κρατική επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider