Νόμος Κατσέλη: «Ναι» με αυστηρούς όρους από τους Θεσμούς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νόμος Κατσέλη: «Ναι» με αυστηρούς όρους από τους Θεσμούς
Οι δανειστές προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα». Ποιες προϋποθέσεις θέτουν για παράταση της προστασίας.

Κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έναν μήνα πριν λήξει ο Νόμος Κατσέλη.

Οι Θεσμοί προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα» στο ζήτημα αυτό και δεν αφήνουν περιθώρια για καμία παρερμηνεία. Στην έκθεση προόδου που δημοσίευσε η Κομισιόν πριν λίγες ημέρες, για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, το ζήτημα του Νόμου Κατσέλη αναφέρεται ρητά: «Οι ελληνικές αρχές έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να κάνουν προσαρμογή στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά μια τέτοια προσαρμογή συνιστά ουσιαστική απόκλιση από τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2015».

Τονίζουν δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει περισσότερα στοιχεία στους Θεσμούς για να αξιολογηθεί η πρότασή της αλλά δίνουν τον τόνο των ορίων… ανοχής τους. Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο:

  • Δεν θα πρέπει να υπονομεύει τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων
  • Δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις τράπεζες
  • Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για αναβολή των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
  • Θα πρέπει να έχει πιο περιορισμένο εύρος
  • Θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρότερες προϋποθέσεις και κριτήρια, όπως η αξία του ακινήτου

Στόχος, αναφέρει η έκθεση, είναι η προστασία να είναι πιο στοχευμένη στους πιο ευάλωτους δανειολήπτες χωρίς να προσφέρει ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πιέζουν για πλειστηριασμούς σπιτιών κάτω από τις 100.000 ευρώ

Ισχυρές πιέσεις ασκούν οι δανειστές προκειμένου ο πήχης των πλειστηριασμών να κατέβει κάτω από τα 100.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία που δεν βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας.

Σημειώνεται ότι στους οκτώ μήνες που λειτουργεί ουσιαστικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί σπιτιών για οφειλές κάτω από 150.000-200.000, αναλόγως την τράπεζα.

Πλέον, όμως, οι δανειστές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις τράπεζες που καλούνται να επιτύχουν πολύ πιο φιλόδοξους στόχους έως το 2021 και να μειώσουν, συγκεκριμένα, τα κόκκινα δάνεια κατά 55 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider