Τι νέο φέρνει η προστασία πρώτης κατοικίας, πού έβαλαν «κόφτη» οι Θεσμοί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι νέο φέρνει η προστασία πρώτης κατοικίας, πού έβαλαν «κόφτη» οι Θεσμοί
Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και αυστηρά περιουσιακά κριτήρια είναι αυτά που «κέρδισαν» στη διαπραγμάτευση οι Θεσμοί. Ποια επιπλέον οφέλη προσφέρει η νέα προστασία.

Χωρίς δραματική απόκλιση από τις προτάσεις κυβέρνησης-τραπεζών κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς να συνεχίζονται «στις παρατάσεις».

Σημαντική υποχώρηση έκανε, ωστόσο, η κυβέρνηση στα περιουσιακά όρια υπαγωγής, τόσο όσον αφορά στην ακίνητη όσο και στην κινητή περιουσία (καταθέσεις). Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η περίμετρος του νόμου εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει 160.000-180.000 δανειολήπτες -όσους δηλαδή υπολογιζόταν και εξ αρχής.

Ο «διάβολος» της νομοθέτησης βρίσκεται, ωστόσο, στις λεπτομέρειες και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών θα επικεντρωθούν στις δικλείδες ασφαλείας που θα αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές –ένα ζήτημα στο οποίο έχουν επιμείνει ιδιαιτέρως οι Θεσμοί.

Τι νέο φέρνει ο Νόμος:

  • Επιχειρηματικά δάνεια: Για πρώτη φορά εντάσσονται στην προστασία επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.
  • Κρατική επιδότηση: Παρέχεται συνεισφορά του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση το επόμενο διάστημα. Η επιδότηση θα καταβάλλεται για έως 25 χρόνια, εφόσον εξυπηρετεί το δική του συνεισφορά ο οφειλέτης.
  • Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα «κόβει» αυτόματα όσους δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια.
  • Κούρεμα: Πραγματοποιείται αυτόματο κούρεμα της οφειλής για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Πού έκανε πίσω η κυβέρνηση:

  • Περιουσιακά στοιχεία: Το όριο της κινητής περιουσίας τέθηκε στα 15.000 ευρώ, έναντι 50.000 που είχε αρχικά προτείνει η κυβέρνηση, ενώ οι δανειστές πίεσαν ακόμη και για μείωση στα 5.000 ευρώ. Το όριο της ακίνητης περιουσίας μειώθηκε αισθητά, στα 80.000 ευρώ.
  • Αξία κατοικίας: Αν και το όριο της αντικειμενικής αξίας διατηρήθηκε στις 250.000 ευρώ, κάτι στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα η κυβέρνηση για λόγους κυρίως… επικοινωνιακούς, διαφοροποιήθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία η αξία του ακινήτου δεν θα υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ.
  • Δικαστική ρύθμιση: Ο «δάκτυλος» των Θεσμών είναι εμφανής στο σημείο αυτό, αφού στόχος του νομοθέτη είναι να αποφευχθούν πάσει θυσία οι «ουρές» των δικαστηρίων που αποτελούν και τη μεγάλη «πληγή» του προηγούμενου καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ένας οφειλέτες πάρει τη δικαστική οδό, θα απολαμβάνει προστασία μόνο εάν καταβάλλει το 50% της τελευταίας ενήμερης δόσης, σε περίπτωση που η τράπεζα δεν του έκανε πρόταση ρύθμισης. Σε περίπτωση που η τράπεζα έκανε πρόταση και ο οφειλέτης την απέρριψε επιλέγοντας τη δικαστική οδό, θα πρέπει να καταβάλλει τη μηνιαία δόση που όριζε η απορριφθείσα πρόταση, χωρίς μάλιστα να δικαιούται να αφαιρέσει, το ποσό, που θα συνεισέφερε το Δημόσιο, δεδομένου ότι ελλείψει οριστικής ρύθμισης δεν προβλέπεται συνεισφορά του Δημοσίου.

Ποιες θέσεις της αρχικής πρότασης διατηρήθηκαν:

  • Ύψος οφειλής: Δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης.
  • Εισόδημα: Το οικογενειακό εισόδημα δεν θα ξεπερνά τα 12.500 ευρώ για ένα φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με την τελευταία υποβληθείσα φορολογική δήλωση. Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη, συνολικά 36.000 ευρώ.
  • Χρονικό όριο υπερημερίας: Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονταν σε καθεστώς υπερημερίας 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Στο σημείο αυτό δεν υποχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr υπήρξαν πιέσεις η ημερομηνία να μεταβληθεί για 30 Οκτωβρίου 2018.
  • Κούρεμα: Απομείωση της οφειλής στο 120% επί της αξίας της προστατευόμενης κατοικίας.
  • Επιτόκιο: Ισούται με το Euribor τριμήνου + 2%
  • Διάρκεια ρύθμισης: Αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις, για 25 χρόνια, εκτός εάν η ημερομηνία αποπληρωμής υπερβαίνει το 80ό όριο του δανειολήπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider