Απόψε κατατίθεται στη Βουλή ο νόμος για την πρώτη κατοικία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόψε κατατίθεται στη Βουλή ο νόμος για την πρώτη κατοικία
Πηγές της κυβέρνησης, αλλά και των Θεσμών, «βλέπουν» περιθώρια συμφωνίας έως την επόμενη εβδομάδα που συνεδριάζει το Eurogroup. Χαμηλώνουν σημαντικά τα όρια ένταξης.

Έως τα μεσάνυχτα σήμερα, ή τις πρώτες πρωινές ώρες, θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον νέο Νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του insider.gr νωρίτερα.

Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για περιθώρια σύγκλισης κυβέρνησης-Θεσμών με κατάθεση της τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να προλάβουν το «τρένο» του Eurogroup στις 5 Απριλίου και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Πηγές των Θεσμών επιβεβαιώνουν στο insider.gr το περιθιώριο άμβλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν διεξοδικά και μετά την αποψινή κατάθεση του νομοσχεδίου.

Αισθητά χαμηλότερα μπαίνει ο πήχης, ωστόσο, στα όρια ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας. Ως προς το κρίσιμο κριτήριο της περιουσίας που αφορά στις κινητές αξίες (καταθέσεις), τίθεται όριο στις 15.000 ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης η οποία αρχικά πρότεινε τις 50.000 ευρώ.

Αρκετά ζητήματα μένουν, όμως, ακόμη ανοιχτά, όπως τα επιχειρηματικά δάνεια που θα περιληφθούν στον νέο νόμο κατόπιν επιμονής της κυβέρνησης, αλλά –κυρίως- οι οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί στην προστασία. Οι δανειστές εξηγούν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άκριτα μια πρόταση στην οποία συμφώνησαν η κυβέρνηση με τις τράπεζες –αφού μεν η κυβέρνηση προσβλέπει στην ψήφιση ενός φιλολαϊκού μέτρου, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την εισροή στα ταμεία τους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Οι Θεσμοί διατυπώνουν ισχυρές ανησυχίες για μια προστασία που με πολύ διευρυμένη περίμετρο, στην οποία θα βρουν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές διαβρώνοντας ακόμη περισσότερο την κουλτούρα πληρωμών. Για τον λόγο αυτό, ζητούν όχι μόνο αυστηροποίηση των κριτηρίων –η οποία ως ένα βαθμό έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών- αλλά, κυρίως, οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων που μπορεί να αφήσουν «παραθυράκια» για αξιοποίηση της προστασίας από δανειολήπτες που δεν βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider