Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πρώτη επιλογή του ενεργειακού κλάδου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πρώτη επιλογή του ενεργειακού κλάδου
Η Εθνική θα χορηγήσει δάνεια άνω των 3 δις για ενεργειακά project την προσεχή 3ετία

«Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει την ηγετική της θέση σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ενεργειακού κλάδου και θα είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας έναν κρίσιμο τομέα για την επίτευξη μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του 4ου Southeast Europe Energy Forum.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ως στόχο να χορηγήσει δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία για ενεργειακά project, ενώ παράλληλα η τράπεζα συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε η τράπεζα πρώτης επιλογής του ενεργειακού κλάδου», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη του τομέα της Ενέργειας, είναι στρατηγική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής η Εθνική Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια και εγκεριμένα όρια ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ στον κλάδο της Ενέργειας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι η κυρίαρχη τράπεζα στο χώρο.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της ανάπτυξης και της αναδιάρθρωσης του τομέα της Ενέργειας, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει εγχώριους και ξένους επενδυτές, ενώ ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τη μετάβαση στις ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο. Στα επόμενα χρόνια η πρόοδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη με την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, έτσι ώστε το 2030 τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε τη σημασία του ενεργειακού κλάδου τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σημείωσε επίσης την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν τα ενεργειακά projects καθώς έχουν μεγάλη περίοδο «κυοφορίας», με αποτέλεσμα οι εν λόγω επενδύσεις να χρηματοδοτούνται περισσότερο από τις τράπεζες και λιγότερο από τις αγορές. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται τράπεζες που να έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς.

Ο CEO της Εθνικής υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργει και το Κλίμα οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόσθεσε ότι τα ήδη δρομολογημένα επενδυτικά πλάνα των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στην Ελλάδα φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5 δισ. ευρώ προορίζονται για ΑΠΕ, 1,5 δισ. ευρώ για διασυνδέσεις, 1,5 δισ. ευρώ για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και 700 εκατ. ευρώ για διανομή του αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider