Στις 4 Δεκεμβρίου η «αναφορά ζημιών» για την τουριστική σεζόν

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 4 Δεκεμβρίου η «αναφορά ζημιών» για την τουριστική σεζόν
Δεδομένης της τεράστιας κάμψης των τουριστικών εσόδων εξαγωγές και κατανάλωση θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε αγοραίες τιμές διαμορφώθηκε σε 41,8 δισ. ευρώ και ήταν 7,535 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2019 (49,3 δισ. ευρώ). Ο βασικός λόγος της κατάρρευσης αυτής ήταν η οικονομική παραλυσία που επέφερε το lockdown λόγω του κορονοϊού.

Πλέον θα πρέπει να περιμένουμε 90 ημέρες μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου 2020, ήτοι τα μεγέθη για αυτό που παραδοσιακά αποκαλείται το «καλό» τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας, λόγω του τουρισμού.

Αλλά μπορεί πέρυσι στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε αγοραίες τιμές να ανήλθε σε 52,9 δισ. ευρώ, στηριζόμενο από τις εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών εκείνης της περιόδου συνολικής αξίας 23,2 δισ. ευρώ, αλλά εφέτος η κατάσταση θα είναι πολύ πιο διαφορετική.

Εκτιμήσεις τοποθετούν το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου 2020 λίγο πάνω από τα 45 δισ. ευρώ και τις εξαγωγές της περιόδου λίγο πάνω από τα 13 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν είναι και οι πλέον δυσοίωνες. Δεδομένης της τεράστιας κάμψης των τουριστικών εσόδων εξαγωγές και κατανάλωση θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 ανήλθε σε 23,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,231 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Στο οκτάμηνο αυτή η απόκλιση των εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ! Όχι μόνον λόγω των μέτρων για την αντιμετώπισή της πανδημίας (π.χ. μετάθεση πληρωμής φόρων), αλλά και λόγω των πολύ χαμηλότερων εσόδων από τους φόρους στην κατανάλωση!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider