Ο κορονοϊός πολύ πιο βλαπτικός από τον SARS για τον παγκόσμιο τουρισμό - Το κέρδος για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός πολύ πιο βλαπτικός από τον SARS για τον παγκόσμιο τουρισμό - Το κέρδος για την Ελλάδα
Η έρευνα του ΔΝΤ έχει τεκμηριώσει το πως μολυσματικές ασθένειές έχουν επηρεάσει συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας στις χώρες που εμφανίσθηκαν.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζει σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί πεδίο για την διεξαγωγή πλήθους επιστημονικών ερευνών. Επιδίωξη των ερευνητών είναι τα στοιχεία που συλλέγονται να βοηθήσουν να χειριστούμε καλύτερα τις λοιμώξεις και τις υγειονομικές κρίσεις στο μέλλον. Αν και άλλες εκρήξεις υγειονομικών κρίσεων στο παρελθόν, όπως αυτή του SARS, είχαν παράξει πλούσια δεδομένα για τους ερευνητές, ωστόσο αυτά δεν είχαν τύχει ευρείας επεξεργασίας και δεν ήταν προσαρμοσμένα σε παγκόσμια κλίμακα. Πλέον η παγκόσμια κοινότητα έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και κάθε τί που συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό.

Για παράδειγμα η έρευνα του ΔΝΤ έχει τεκμηριώσει το πως μολυσματικές ασθένειές έχουν επηρεάσει συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας στις χώρες που εμφανίσθηκαν. Στην περίπτωση της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) η έρευνα του ΔΝΤ έχει καταδείξει πως μια αύξηση 10% στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οδηγεί κατά μέσο όρο, σε μείωση κατά 9% στις διεθνείς τουρίστες αφίξεις. Συγκεκριμένα, μια αύξηση 10% στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS οδηγεί σε μείωση 3,2% των διμερών τουριστικών ροών στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά σχεδόν 12% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δείτε τη σχετική έκθεση εδώ.

Στην περίπτωση του κορονοϊού τα μεγέθη αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ακόμη συλλέγονται δεδομένα για την πορεία του ιού, αλλά και την συμπεριφορά των πολιτών και των κυβερνήσεων είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει από άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος είναι πως οι χώρες που πέτυχαν να αντιμετωπίσουν νωρίς επιθετικές λοιμώξεις και τις περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό, ήταν αυτές που απόλαυσαν ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης.

Αυτή είναι και η ελπίδα της Ελλάδος που προσδοκά η επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού να αποτελέσει το0 θεμέλιο για μια καλή χρονιά για την οικονομία και τον τουρισμό το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider