Τουρισμός

Αυξημένη μέση δαπάνη και αυξημένη διάθεση για ταξίδια ανεβάζουν τον πήχη στον τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου

Τον πήχη για την τουριστική κίνηση και έσοδα του 2021 ανεβάζει το τελευταίο διάστημα η αύξηση της μέσης δαπάνης και η επέκταση της σεζόν, η οποία προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς δεδομένης της πανδημίας που δεν έχει περάσει και του Σεπτεμβρίου που οδεύει προς το τέλος του. Την εκτίμηση μάλιστα ότι τα έσοδα φέτος θα ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο και θα φτάσουν στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ, την οποία μέχρι χθες ανέφεραν αποκλειστικά θεσμικοί τουριστικοί παράγοντες, ασπάζεται πλέον και το αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στην ΕΡΤ, Βασίλη Κικίλια ενδέχεται τα τουριστικά έσοδα φέτος να φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ, αφού η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη καταγράφει αύξηση της τάξης του 20%. Προσδοκία αποτελεί πλέον σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «να μπορέσουμε αυτή την εξαιρετική τουριστική εμπειρία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας, να την έχουμε σε υψηλά επίπεδα και τον Οκτώβριο, ίσως και στις αρχές του Νοεμβρίου», ώστε η αύξηση των τουριστικών ροών να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τους δείκτες των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία. «Το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα αναπτυξιακό υπουργείο, ένα οικονομικό υπουργείο, επιστρέφοντας στους πολίτες το μέρισμα της ευημερίας που δίνει ο τουρισμός στη χώρα» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σημασία του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι μόνο τον Ιούλιο οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 95,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 86,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Σε αισιόδοξο κλίμα κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, με αφορμή την πορεία του προϋπολογισμού το 8μηνο. «Τα έσοδα του μηνός Αυγούστου κινήθηκαν ικανοποιητικά, καθώς παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο πολύ μικρότερη των επιπτώσεων της αναβολής των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι τέλος Αυγούστου (200-250 εκατ. ευρώ). Η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο και Αύγουστο και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του φόρου εισοδήματος αναμένεται να απεικονιστούν στα έσοδα των επομένων μηνών και οι σχετικές προβλέψεις θα δημοσιοποιηθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Βοηθούντος του τουρισμού και της ανάκαμψης της ζήτησης, μόνο τον Αύγουστο, καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με πέρυσι, οδηγώντας σε μια θετική ρότα τα έσοδα από ΦΠΑ κυρίως, η οποία θα ποσοτικοποιηθεί κατά την εκκαθάριση του φόρου, είτε τον τρέχοντα μήνα, είτε τον επόμενο. 

Ώθηση από το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου

Ήδη μάλιστα τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σταδιακά επιβεβαιώνουν τόσο το δυναμικό τουριστικό come back του τουρισμού όσο και την συμβολή του στο σύνολο της οικονομίας εν καιρώ πανδημίας. 

Για παράδειγμα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούλιο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 2.138 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 610 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ειδικότερα, αύξηση κατά 235,6% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 2.275 εκατ. ευρώ, έναντι 678 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ αύξηση κατά 103,4% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούλιος 2021: 138 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2020: 68 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 240,2%. 

Αντίστοιχα η Ελλάδα αποκατέστησε το 95% των πτήσεων του 2019 τον Αύγουστο του 2020 σε σχέση με το 70% των πτήσεων που αποκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά μέσο όρο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών. Μόνο η Aegean αποκατέστησε το 80% της πτητικής δραστηριότητας που είχε προ πανδημίας και ο συντελεστής πληρότητας των πτήσεων για τους δύο ισχυρούς μήνες του καλοκαιριού ανήλθε στο 71,7% με την αεροπορική εταιρεία να μεταφέρει περισσότερους από 2,3 εκατ. επιβάτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μάλιστα από τις σημερινές κρατήσεις προκύπτει ότι οι τουρίστες θέλουν να παρατείνουν το φετινό καλοκαίρι. Ποντάροντας σε αυτή την τάση, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας σκοπεύει έως το τέλος της χρονιάς να διατηρήσει την χωρητικότητά του στο 70% με 80% του 2019.

Παρόμοια είναι η εικόνα και από αεροδρόμια της χώρας η κίνηση στα οποία με αρωγό του δύο αυτούς καλούς μήνες ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 20 εκατ. επιβατών. 

Τέλος, η ανάκαμψη αποτυπώθηκε και στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτός ξεπέρασε τον Ιούλιο τα 933 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 651 εκατ. ευρώ ή κατά 230,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2021 ανήλθε σε 933.876.381 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 230,3% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 282.751.639 ευρώ. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2021 ανήλθε σε 181.898.778 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 42,8% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 127.414.844 ευρώ. 

Η εικόνα του Σεπτεμβρίου

Τις προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν με διάρκεια και αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο ενισχύει και η μέχρι στιγμής εικόνα του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, αριθμός που την τρέχουσα εβδομάδα έπεσε μόλις στις 658 χιλιάδες για να φτάσει τις 652 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις από το εξωτερικό την ερχόμενη εβδομάδα. Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι το κατά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης είχαν προγραμματιστεί 841 χιλιάδες θέσεις.

Σύμφωνα δε με το Recovery Tracker του Insete, οι θέσεις σε προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν μόνο κατά 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη (651.914 για την εβδομάδα 20/09 έως 28/9 από 662.946 την εβδομάδα 13/09-19/09). Για την επόμενη εβδομάδα όπου περνάμε και στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για την χώρα μας αριθμούν τις 619.308, καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 5% ενώ και την εβδομάδα 4/1--10/10 είναι προγραμματισμένες 553.625 θέσεις προς την χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: