H μεικτή πραγματικότητα το νέο μεγάλο στοίχημα της Apple - Όλα όσα ξέρουμε για το AR/VR headset

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H μεικτή πραγματικότητα το νέο μεγάλο στοίχημα της Apple - Όλα όσα ξέρουμε για το AR/VR headset
Οι διαρροές για την πολυαναμενόμενη μάσκα μεικτής πραγματικότητας του αμερικανικού κολοσσού.

Ένα διαφορετικό συνέδριο προγραμματιστών αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 στα κεντρικά της Apple στην Καλιφόρνια. Κι αυτό γιατί πέρα από τις αναβαθμίσεις του iOS και τα ανανεωμένα προϊόντα, που συνηθίζει να παρουσιάζει στους πιστούς του ο τεχνολογικός κολοσσός περίπου τέτοια εποχή, όλα δείχνουν ότι θα μας συστήσει και μια πολλά υποσχόμενη wearable συσκευή που θα ταξιδεύει τους χρήστες σε νέες πραγματικότητες...

Σύμφωνα με τις φημολογίες που διακινούνται όλο το προηγούμενο διάστημα, από ειδικούς του κλάδου που έχουν αποδειχθεί, ανά διαστήματα, ακριβείς στις προβλέψεις τους, όπως για παράδειγμα ο Ross Young, CEO της Display Supply Chain Consultants, ο κολοσσός του Κουπερτίνο θα παρουσιάσει τα γυαλιά επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας της Apple.

Αυτά θα είναι είναι «γεμάτα» με πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως το να μπορούν να αναγνωρίζουν χειρονομίες ή βλέμματα, να επικοινωνούν με ένα ειδικό χειριστήριο/dial που θα επιτρέπει στον χρήστη να αλλάζει «πραγματικότητες» μέχρι και να κοπιάρουν έναν πραγματικό άνθρωπο, μεταφέροντας την φιγούρα του στον εικονικό κόσμο.

Παράλληλα μάλιστα φημολογείται ότι οι οθόνες τους θα είναι εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης (τεχνολογίας Micro OLED με διαγώνιο 1,41 ιντσών, ανάλυση 4.000 ppi και φωτεινότητα 5.000 nits), επιτρέποντας στον χρήση να βλέπει σε ανάλυση 4Κ μέσα από αυτά.

Το AR/VR headset θα είναι μια αυτόνομη συσκευή με τσιπ πυριτίου που θα προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες των Mac της Apple. Λέγεται ότι θα φορά δύο τσιπ στο εσωτερικό της, που θα της επιτρέπουν να εκτελεί σύνθετες εργασίες και να χειρίζεται τις δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας, ενώ επιπλέον θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από ένα iPhone ή ένα Mac, παρότι η σύζευξη θα είναι δυνατή ώστε να χρησιμοποιείται το iPhone ως πληκτρολόγιο και να διευκολύνεται η μεταφορά αρχείων.

Σχεδιαστικά, τα ακουστικά θα μοιάζουν με αντίστοιχες συσκευές των ανταγωνιστών, όπως τα γυαλιά της Facebook, Oculus Quest. Θα είναι ωστόσο πιο κομψά και ελαφρύτερα, χάρη σε μια εξωτερική και όχι ενσωματωμένη μπαταρία που λέγεται ότι θα διαθέτουν. Σύμφωνα με τον Ian Zelbo θα μοιάζουν κάπως έτσι.

Αντί της μπαταρίας, τα γυαλιά θα έχουν ενσωματωμένες περισσότερες από 12 κάμερες
για την παρακολούθηση των κινήσεων των χεριών και των ματιών. Στόχος είναι οι χρήστες να μπορούν να κοιτάζουν ένα αντικείμενο στην οθόνη και να το επιλέγουν, κουνώντας απλά τα χέρια τους κι αλληλεπιδρώντας με την μάσκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν εντέλει παρουσιαστούν, θα αποτελέσουν την πρώτη φορητή συσκευή AR/VR της τεχνολογικής εταιρείας, η οποία ωστόσο βασίζεται σε μια τεχνολογία με την οποία πειραματίζεται εδώ και χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι η Apple ασχολείται με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα την τελευταία εικοσαετία, έχοντας καταθέσει μέχρι σήμερα αρκετές σχετικές πατέντες. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η ενασχόλησή της φέρεται να εντατικοποιείται, δεδομένων των πολλαπλών σχετικών προσλήψεων στις οποίες έχει προβεί αλλά και των εξαγορών σχετικών με ΑR/VR εταιρειών.

Χάρη σε αυτή την χρόνια ερευνητική δραστηριότητα της, τα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας αναμένεται να είναι αρκετά ακριβά. Η τιμή τους εκτιμάται ότι θα φτάνει, αν όχι ξεπερνά, τα 3000 δολάρια. Παρόλα αυτά δεν είναι υπερβολικά υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο προϊόν της Microsoft (Hololens) κοστίζει κοντά 3.500 δολάρια.

Παρότι μάλιστα η εν λόγω τεχνολογίες αλλά και οι σχετικές συσκευές δεν έχουν μέχρι σήμερα επιτύχει να γίνουν mainstream, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Apple θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, όπως συνέβη κάποτε με το iPhone, που δημιούργησε μια ολόκληρη αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Κοντά στα 3 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίησή της - Άλμα 35% για τη μετοχή της φέτος

Apple: «Πετσοκόβει» τις πωλήσεις των headset εικονικής πραγματικότητας, προτού καν κυκλοφορήσουν

Με «άλμα» βγαίνει από το 4ήμερο πτωτικό σερί η Wall Street - Ώθηση από Apple, ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider