Finloup: Η startup που προσφέρει leasing ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Finloup: Η startup που προσφέρει leasing ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα
Την λύση του leasing σε smartphone, laptop, tablet, gaming κονσόλες κ.α. συστήνει στην ελλληνική αγορά η Finloup. Η πορεία και τα πλάνα της εταιρείας.

Στην πολλά υποσχόμενη αγορά του leasing τεχνολογικών προϊόντων, η οποία παρουσιάζει ήδη ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης στο εξωτερικό, μπαίνει η Finloup, η ελληνική startup που έκανε τα πρώτα της βήματα το 2020 στην χώρα μας, συστήνοντας στο κοινό, το δημοφιλές πλέον μοντέλο του Buy Now Pay Later.

Εκμεταλλευόμενη την συνεχώς αυξανόμενη εξοικείωση του κοινού με τις συνδρομητικές υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψη την ανοδική πορεία των τιμών στα προϊόντα τεχνολογίας - γεγονός που δυσχεραίνει την απόκτησή τους ειδικά ενόψει των έντονων πληθωριστικών πιέσεων - η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις την δυνατότητα ενοικίασης προϊόντων της δημοφιλούς κατηγορίας των consumer electronics.

Για την ακρίβεια οι δυνητικοί πελάτες μπορούν να νοικιάσουν smartphone, laptop, tablet, gaming κονσόλες και άλλες συσκευές για όσο χρόνο θέλουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν ή να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, χωρίς κλειστούς όρους και ρήτρες. Αν μάλιστα η ενοικίαση διαρκέσει λίγο λιγότερο από δύο χρόνια, το προϊόν περνά στη κυριότητα του εκάστοτε ενοικιαστή. Πέρα από την ενοικίαση, η leasing υπηρεσία περιλαμβάνει και επισκευή της συσκευής σε περίπτωση ζημιάς, μέσω του προγράμματος f-insurance. Όσο για την διαδικασία είναι απλή και προσομοιάζει σε αυτήν που ακολουθείται για την υπηρεσία του Buy Now Pay Later: ο χρήστης επιλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, περνά την διαδικασία αξιολόγησης με σύνδεση στο e-banking του κι αφού ολοκληρώσει την πρώτη πληρωμή του - η οποία περιλαμβάνει το πρώτο μηνιαίο μίσθωμα και μία επιστρέψιμη εγγύηση (ίση με 2 μισθώματα), ξεκινά το leasing του παραλαμβάνοντας την συσκευή είτε στο σπίτι του είτε σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Η υπηρεσία μπορεί να είναι σχετικά νέα για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα κι αν έχει προσφερθεί από άλλες ελληνικές εταιρείες δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή. Στο εξωτερικό ωστόσο είναι αρκετά δημοφιλής. Πέρα από τους ίδιους τους κατασκευαστές που προσφέρουν λύσεις αντικατάστασης παλαιότερων μοντέλων με νέα, υπάρχουν και νεοφυείς επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο leasing τεχνολογικών προϊόντων. Μια εξ αυτών και η γερμανική Grover η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο κλαμπ των μονόκερων, με την αποτίμησή της, μετά και την τελευταία χρηματοδότηση ύψους 330 εκατ. ευρώ, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Όσο για την χώρα μας η Finloup εκτιμά ότι το leasing προϊόντων τεχνολογίας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αφού απαντά στην συσσώρευση χρέους και προσφέρει την ευελιξία που χρειάζεται κανείς για προϊόντα που κατά γενική ομολογία είναι αρκετά ακριβά. Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εδράζονται και στην στροφή των καταναλωτών σε συνδρομητικά μοντέλα, τόσο για υπηρεσίες όσο και για προϊόντα. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών συνδρομών αναμένεται να φτάσει τα 120 δισ. δολάρια το 2022 από τα 72,91 δισ. που ήταν το 2021 και να εκτιναχθεί στα 904,2 δισ. έως το 2026. Αντίστοιχα αναλυτές προοικονομούν ότι ειδικά οι υπηρεσίες, Product as a Service (PaaS), αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα του παραδοσιακού αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Να θυμίσουμε ότι η ελληνική startup, με ιδρυτές των Αντώνη Πρέτζα και τον Μάριο Νούτσο, ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 2020, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και το 2021 σύστησε πρώτη στο ελληνικό κοινό την υπηρεσία Buy Νow Pay Later, προσφέροντας σε συνεργασία με καταστήματα λιανικής την δυνατότητα αγορών με άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα και κρυφές χρεώσεις. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει ήδη εισάγει την υπηρεσία της σε 150 ελληνικές επιχειρήσεις και έχει εγγράψει στη βάση της χιλιάδες πελάτες που χρησιμοποιούν το πλάνο δόσεών της αφού αξιολογηθούν από τον αλγόριθμό της.

Πέρα από την fintech υπηρεσία της ωστόσο και έχοντας σηκώσει άνω του 1 εκατ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές και angel investors, έχει επεκταθεί και στην αγορά του leasing αυτοκινήτων σε Ελλάδα και Πολωνία σε συνεργασία με την Spotawheel - η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών της Ευρώπης για το 2022 (σύμφωνα με τους FT).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπηρεσίες διανομής και fintech λύσεις στα σχέδια των Wolt, Box και efood

Απόβαση των fintech στην Ελλάδα

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η Klarna στην ελληνική αγορά - Τα σχέδια για την συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider