Έρχεται 5G και WiFi στους συρμούς και τους σταθμούς του Μετρό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται 5G και WiFi στους συρμούς και τους σταθμούς του Μετρό
Τα έργα που προχωρούν, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τους και οι πρώτοι σταθμοί στους οποίους θα μπορούν να σερφάρουν απρόσκοπτα οι επιβάτες.

Τη δυνατότητα να σερφάρουν στο Internet αλλά και να πραγματοποιούν κλήσεις στο κινητό ακόμα και μέσα στους συρμούς, θα αποκτήσουν σύντομα οι επιβάτες του Μετρό της Αθήνας, δεδομένου ότι προχωρούν έργα που είχαν ξεκινήσει το μακρινό 2014 κι εγκαταλείφθηκαν, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν.

Για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το έργο για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας σε όλο το δίκτυο του Μετρό. Ήδη η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία με την Cosmote και την εταιρεία διαχείρισης παθητικών υποδομών κινητής Vantage Towers με στόχο μέσα σε 2,5 χρόνια να έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για την κάλυψη δικτύου 4G/5G σε όλο το μήκος των γραμμών του Μετρό.

Μέχρι το τέλος του έτους μάλιστα εκτιμάται ότι θα έχει εγκατασταθεί ο σχετικός εξοπλισμός για να καλυφθούν οι πέντε πρώτοι σταθμοί και οι σήραγγες μεταξύ τους, με την αρχή να γίνεται από τον σταθμό του Ελληνικού. Ωστόσο η ολοκλήρωσή του έργου θα απαιτήσει χρόνο, δεδομένου ότι οι εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιούνται παρά μόνο τις μεταμεσονύχτιες ώρες, όπου το Μετρό δεν λειτουργεί.

Συμπληρωματικά στο προαναφερθέν έργο θα λειτουργήσει και μια ακόμα δράση, που θα προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Internet στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για το WiFi4GR, μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δημόσιους, πολυσύχναστους χώρους. Στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν WiFi hotspots σε 2.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού. Οι ανάδοχοι για το έργο έχουν ήδη επιλεγεί και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο οι εγκαταστάσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο Internet στους σταθμούς του Μετρό, δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από το 2014 είχε ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια εγκατάστασης WiFi Hotspots σε 7 σταθμούς, σε συνεργασία με τη HOL. Το έργο ωστόσο δεν επεκτάθηκε ποτέ ούτε και συντηρήθηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα WiFi Hotspots.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ μπαίνουν σε τροχιά τους επόμενους μήνες

Με εφαρμογή στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης - Στη Βουλή η σχετική τροπολογία

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Nέα ψηφιακά εργαλεία μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet

gazzetta
gazzetta reader insider insider